Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
23.08.2015 08:46:51
Deli članek:

Slaba popotnica za lep Ferrarijev jubilej

Na današnji dirki formule 1 v Belgiji bo italijanska ekipa Ferrari praznovala lep jubilej. Dirka na klasičnem prizorišču v Spa Francorchampsu bo namreč za ekipo iz Maranella že 900. v tem tekmovanju, toda izhodišče ni posebej dobro: Sebastian Vettel bo začel le z osmega mesta.

Ferrari je potihoma načrtoval, da bo dirka v Belgiji, za katero so izdelali tudi priložnostni logotip za dirkalnika s številko 900, prinesla ponovitev zadnjega uspeha na Madžarskem. Tam je Vettel zmagal, toda jubilej bodo, vsaj po kvalifikacijah sodeč, rdeči težko praznovali s podobno uvrstitvijo.

Štirikratni svetovni prvak Vettel je namreč dosegel le deveti čas kvalifikacij, ker pa je Romain Grosjean izgubil pet mest zaradi menjave menjalnika, je Nemec eno mesto le pridobil. Še slabše je izhodišče Finca Kimija Räikkönena, saj si je privozil le sedmo startno vrsto.

Prav Räikkönen naj bi bil močno orožje na tej dirki, ker so pri Ferrariju pred dnevi končali mučna ugibanja o njegovi prihodnosti in potrdili, da bo za ekipo z vzpenjajočim se konjičkom v grbu vozil tudi naslednje leto.

"Ni razloga za paniko. Nismo najbolj zadovoljni, a na dirki bomo vozli v svojem ritmu. Imamo dober avto, dirka je dolga, pomemben pa bo že prvi zavoj," pa Vettel, ki bo tudi sam imel mali jubilej s 150. nastopom na dirkah za VN, ostaja optimist.

"Doslej je avto deloval brezhibno, zdaj pa so se pojavile težave. A verjamem, da se lahko stvari izboljšajo. Startni položaj ni najboljši, upam pa, da se bo dirka razvila v našo korist. Ne bo lahko priti mimo Mercedesovih dirkalnikov, a se bomo borili," je dejal finski dirkač.

Räikkönen je zadnji Ferrarijev voznik z zmago v Spaju, kjer je bil prvi leta 2009. Finec ima na tem prizorišču za rdeče še zmago iz leta 2007, v letih 2004 in 2005 pa je zmagal z McLarnom. Vettel ima dve zmagi (2011, 2013), obe z Red Bullom.