Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
09.08.2015 20:56:39
Deli članek:

Marquez pred Yamahama

Reuters

Španec Marc Marquez (Honda) je zmagovalec desete letošnje preizkušnje svetovnega motociklističnega prvenstva.

Dirka v svetišču ameriškega avtomobilističnega športa je tokrat postregla z nekaj manj razburljivega dogajanja kot nekatere prejšnje. A vseeno so vodilni dirkači v zadnjih krogih uprizorili nekaj prehitevanj, najbolj negotov je bil razplet dvoboja za tretje mesto, nazadnje pa so na stopničkah končali prvi voznik Honde in oba Yamahina, brez je ostal drugi Hondin dirkač Dani Pedrosa.

Večji del dirke je kazalo, da bo zmagal Lorenzo. Izstrelil se je s starta, prehitel tekmeca na Hondah ter narekoval ritem. A čeprav ga tekmeca nista napadala, si tudi sam ni priboril večjega naskoka, tako da se je obetal napad v zadnjih krogih. V boksih so medtem zaskrbljeno pogledovali pod oblake, na nekaterih delih dirkališča je že rahlo deževalo, a je vreme vseeno zdržalo do konca.

Zato pa Lorenzo ni zdržal v vodstvu. Marquez je pričakovano napadel, tri kroge pred koncem prišel do prvega mesta ter ga nato tudi ubranil. Lorenzo je sicer poskušal vse, da bi se spet prebil v vodstvo, a je nazadnje ugotovil, da je bolje imeti zanesljivih 20 točk kot pa tvegati padec.

"Lorenzo je narekoval oster ritem. Vedel sem, da ne bi bilo pametno takoj napasti, ampak sem čakal. Ob koncu se mi je ponudila prava priložnost in vesel sem, da se je tako dobro končalo," je po razpletu dejal zmagovalec. Za Marqueza, ki zaradi dveh ničel ob izteku prvega dela sezone še ni ulovil tekmecev z vrha skupnega seštevka, je to druga zmaga v nizu, slavil je tudi na zadnji preizkušnji pred poletnim premorom v Nemčiji, skupno pa tretja letos.

Lorenzo tudi ni bil preveč razočaran zaradi druge stopničke. "To je bila ena mojih boljših dirk. Ritem je bil zelo oster, poskušal sem ubežati Marcu, a mi ni uspelo. Vedel sem, da bo najbrž napadel, ko sem videl, da je tik za mano, sem že vedel, da se bo težko izšlo z zmago," je dejal Lorenzo.

V skupnem seštevku ima zdaj Rossi 195 točk, Lorenzo je z današnjimi štirimi več od Italijana nekoliko zmanjšal zaostanek, njegov seštevek je pri 186 točkah. Marquez pa je prehitel Andreo Iannoneja, Ducatijev dirkač je bil danes peti: Španec je pri 139 točkah, Italijan pa pri 129.

Tudi tretji Rossi je bil po prihodu v cilj zadovoljen: "Težka dirka. Vseeno pa sem zelo vesel, izgubil sem le štiri točke v primerjavi z Jorgejem. Začel sem iz ozadja in težko se je bilo prebiti naprej, a na koncu mi je vendarle uspelo."

Rossi je dolgo lovil Pedroso in ga tudi ujel deset krogov pred koncem, pozneje pa je moral v tesnem dvoboju s Špancem paziti, da ne bi spet izgubil stopničk. Napeto je bilo do konca, vseeno pa nato Pedrosa ni mogel več napasti in je ostal brez stopničk.

Španec Alex Rins je zmagovalec v moto2. Premagal je Francoza Johanna Zarca, tretji je bil Italijan Franco Morbidelli. Rins se je s prvo zmago v tej konkurenci (skupno je pri devetih, osem jih je iz razreda moto3) povzpel na skupno drugo mesto v SP, ima 128 točk. Prepričljivo pa vodi Zarco, ki ima po devetih stopničkah v sezoni že 199 točk.

Belgijec Livio Loi pa je slavil v razredu moto3. Za Belgijca je to prva zmaga v tem tekmovanju. Drugo mesto je osvojil Britanec John McPhee, tretji pa je bil Nemec Philipp Öttl. Skupno po desetih dirkah sezone še vedno prepričljivo vodi Britanec Danny Kent, ki je danes sicer ostal brez točk, s 190 točkami, drugi je Italijan Enea Bastianini s 134.

Sezona se bo nadaljevala v Brnu že čez en teden.