pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

liz
liz
0 05.11.2014 17:28:33

Hamilton napovedal vojno

Reuters
V svetovnem prvenstvu formule ena je dve dirki pred koncem sezone v vodstvu Lewis Hamilton, ki ima 24 točk prednosti pred moštvenim kolegom Nicom Rosbergom.

Na vrhu lestvice se je utrdil na zadnjih petih preizkušnjah, na katerih je vsakič kot prvi prečkal ciljno črto in s tem na svoj račun vpisal 125 točk. V tem času je njegov glavni tekmec osvojil štiri druga mesta, dirke v Singapurju pa ni končal. S tem je osvojil 68 točk, kar je 57 manj. Razlika v skupnem seštevku pa sploh ni tako velika, če vemo, da je Hamilton v letu 2014 slavil že desetkrat, medtem ko je bil Rosberg najhitrejši 'le' štirikrat.

Preden si je privozil pet zaporednih zmag je Hamilton predčasno končal dirko za VN Belgije. Takrat ga je že v drugem krogu iz boja za točke izločil prav Rosberg. Nemec je v tekmeca trčil med prehitevanjem, Hamilton je pri tem ostal brez dela sprednjega krilca in nato zaradi predrte gume tudi odstopil.

Rosberg je VN Belgije končal na drugem mestu. Seveda je bil svetovni prvak iz leta 2008 zaradi tega jezen na svojega moštvenega kolega, obtožil ga je celo, da ga je namerno izločil iz dirke. Po sestanku, ki ga je organiziralo njuno moštvo, se je Nemec opravičil za svoje dejanje, ampak Hamiltonu to ni prineslo nobene točke.


Odnos med obema dirkačema je bil zaradi teh dogodkov zelo naelektren, čeprav sta zatrjevala drugače. Očitno je bilo, da Rosberg po Hamiltonovem zmagovitem začetku sezone nikakor ni želel postati druga violina v ekipi Mercedesa.

Po zadnji zmagi v Austinu je Britanec nekoliko odprl svojo dušo in povedal, da je bila ravno preizkušnja na dirkališču Spa-Francorchamps zanj prelomna. "Na začetku sezone sem prišel do štirih zmag, od Monaca naprej pa je šlo vse narobe. Nato se je zgodil Spa, ko sem si dejal, stvari moram obrniti na bolje. To je vojna, sem pomislil. Vso energijo sem preusmeril v pozitivno stran," je razlagal Britanec, ki danes vseeno meni, da kljub uspešni seriji nima psihološke prednosti pred Rosbergom. Slednjega je namreč označil kot mentalno zelo močnega, kar dokazuje vsak konec tedna.

Ne glede na to, da sta do konca sezone ostali samo dve dirki, je boj za naslov svetovnega prvaka še vedno povsem odprt. Predvsem zaradi tega, ker bodo na zadnji preizkušnji v Abu Dabiju točke štele dvojno.

Nekateri so mnenja, da je to povsem zgrešeno pravilo, spet drugi pravijo, da je zaradi tega tekmovanje bolj privlačno. Kakorkoli že, zdaj se je nesmiselno spraševati o ustreznosti omenjenega Fiinega pravila, saj se s tem (vsaj letos) ne bo nič spremenilo.

Članki iz rubrike