Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Bojan Vrbnjak
Bojan Vrbnjak
24.07.2014 22:23:18
Deli članek:

Izstopna klavzula za Alonsa?

Reuters

Kako trdna je zvestoba Fernanda Alonsa do ekipe rdečih dirkalnikov? Po navedbah italijanskih medijev naj bi imel dvakratni svetovni prvak v ozadju načrt B.

Težko bi trenutno trdili, da je Fernando Alonso srečen v Ferrariju. Po desetih dirkah sezone je Španec letos osvojil le ene stopničke. To je njegova najslabša bilanca po letu 2009, ko je dirkal za Renault. V prvenstvu dirkačev se zaradi svoje konstantnosti – Alonso je eden izmed dvojice dirkačev, ki sta na vsaki dirki osvojila točke – še drži na četrtem mestu, toda mladi Finec Valtteri Bottas iz ekipe Williams mu že diha za ovratnik.

Alonso ne skriva svojega razočaranja, čeprav se trudi z vzdržljivostnimi parolami. Španec ima s Ferrarijem pogodbo do leta 2016, toda italijanski kolegi pravijo, da naj bi imel v pogodbi izstopno klavzulo. Italijanski magazin Autosprint piše o možnosti izhoda za Alonsa, če Ferrari ne bo pristal na enem izmed prvih treh mest konstruktorskega prvenstva.

Z drugim mestom Bottasa na dirki v Hockenheimu je Williams prehitel Ferrari, ki je trenutno le na četrtem mestu. Sicer zaostanek znaša le pet točk, toda trend je na strani Williamsa, ki je na zadnjih treh dirkah vedno stal na stopničkah. Če Massa na zadnjih dveh dirkah ne bi odstopil že v prvem krogu, bi bila razlika bistveno večja.

Vrnimo se k izstopni klavzuli. Če ta zares obstaja, kam sploh lahko gre Alonso? Autosprint se sklicuje na vire iz Stuttgarta, ki pravijo, da naj bi se Španec pogovarjal z Mercedesom. Tovrstni poskusi Alonsa so razumljivi, saj imaš z dirkalnikom srebrnih puščic dobesedno zagotovilo za uvrstitev na stopničke. Edina težava je v tem, da sta za sezono 2015 oba sedeža oddana.
Alonsovo spogledovanje z Mercedesom pa lahko predstavlja tudi taktično potezo, da bi v ekipi okrepil svoj položaj in pridobil naklonjenost Luce di Montezemola, kajti tudi kolegi iz Autosprinta so svoj članek končali z besedami: "Ferrari si ne more privoščiti, da bi izgubil Alonsa."