Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Artur Švarc
Artur Švarc
22.07.2014 10:49:54
Deli članek:

Umazane igre

Reuters

Ferrari in Red Bull sta želela proti Mercedesu vložiti protest.

Menjava zavornih diskov po kvalifikacijah za VN Nemčije. Lewis Hamilton je iz Bremba presedlal na Carbone Industrie, potem ko mu je v kvalifikacijah počil Brembov disk.

Ne želijo se vpletati

Rosberg pa je potem preventivno na svojem dirkalniku zamenjal zadnja dva za isto znamko kot Hamilton in vozil mešanico Brembo-CI. FIA iz tega ni delala drame, saj je vse po pravilniku, diski pa so bili enake mase, inercije in funkcije, druge ekipe pa so bile manj srečne. Tako Ferrari kot Red Bull sta pripravila protest, a so na koncu pustili presojo funkcionarjem FIA. Ferrarijev šef Mattiacci je povedal: "O tem smo razpravljali v ekipi in se nismo odločili za nadaljnje korake, ker se preprosto ne želimo vpletati v umazane igre."

Šef Red Bulla Christian Horner pa je bil presenečen, da Mercedesu ni bilo treba startati iz boksov po menjavi. "Gre za menjavo specifikacije dirkalnika. Če zamenjaš enakega z enakim, je to ena stvar, a če zamenjaš nekaj, kar ima drugega proizvajalca in drugačne karakteristike, in to potrdi tudi dirkač, je to zanimiv primer."

Horner misli, da bi FIA morala razčistiti pravila okrog "parc fermeja", saj bi Mercedesova poteza tudi druge ekipe lahko pripeljala do menjave delov pred dirko. "Zato potrebujemo razjasnitev, saj če je to dovoljeno, kaj vse lahko zamenjaš? Zanimivo bi bilo slišati, kaj dovoljuje to izjemo Mercedesa."