stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

ru
ru
1 17.03.2024 19:25:54

Ole! Slovenski rokometaši so si prislužili pot na olimpijske igre v Pariz

Profimedia
Slovenija je morala najprej opraviti svoje delo in premagati Bahrajn, potem pa so morali za Slovence odigrati tudi Španci.

Slovenska rokometna reprezentanca je na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre v Parizu 2024 osvojila drugo mesto in se uvrstila na moški rokometni olimpijski turnir. Po zmagi nad Brazilijo in porazu proti Španiji so morali varovanci Uroša Zormana danes premagati Bahrajn, kar jim je vrez težav tudi uspelo. Ampak pot v Pariz še ni bila zagotovljena. Za slovensko olimpijsko vozovnico so morali Španci premagati Brazilijo ali igrati vsaj neodločeno. In domačini turnirja v Granollersu pri Barceloni so opravili svoje delo pošteno in zaključili turnir neomadeževani - s tremi zmagami. Španija je na zadnji tekmi turnirja premagala Brazilijo z 28:26 in s tem Slovenijo postavila na drugo mesto ter jim 'kupila' vstopnico za Pariz 2024. 

Španski rokometaši so torej na zadnji tekmi olimpijskih kvalifikacij v Granollersu danes premagali Brazilijo z 28:26 (14:14) in se kot zmagovalci turnirja uvrstili na olimpijske igre v Parizu. Olimpijska vozovnica pa je s tem pripadla tudi Sloveniji, ki bo četrtič nastopila na olimpijskem turnirju.
Španci so v petek visoko z 32:22 premagali Slovenijo. To je za četo Uroša Zormana pomenilo, da jeje današnji zmagi proti Bahrajnu navkljub čakalo mučno odštevanje na razplet zadnjega dvoboja turnirja.
Slovenija je za napredovanje kot druga na turnirju potrebovala zmago ali remi Španije oziroma izjemno visoko zmago Brazilije. Domačini pa se kot favoriti niso izneverili polni dvorani navijačev, pa tudi Slovencem ne, na poti do sicer precej tesne zmage proti fizično čvrstim tekmecem.
Odločilna gola so dosegli v predzadnji minuti. Prvi strelec domače vrste je bil Ferran Sole, pomembno delo v španskih vratih pa je opravil Rodrigo Corrales.
Domača zasedba si v prvem polčasu ni priigrala večje prednosti. Večkrat so vodili z dve razlike, Brazilija pa je v 27. minuti prišla do izenačenja z 12:12. V drugem polčasu so Španci pod taktirko Alexa Dujshebaeva vendarle našli pot do nekoliko zajetnejše prednosti. Povedli so z 20:16 in nato z 21:16 v 42. minuti, a Brazilci so z levjo borbo znova zmanjšali zaostanek in v 50. minuti izenačili na 23:23. Sledil je razburljiv zaključek tekme, v katero so z nekaterimi vprašljivimi odločitvami posegli tudi francoski sodnici, a na koncu so domačini tudi s pomočjo bučne podpore 5000 glave množice vendarle našli prave rešitve.
V dvorani se je tako lahko začelo slavje domačinov in tudi slovenske reprezentance, ki je proti koncu tekme v polni zasedbi prišla v dvorano in pospremila zaključek dvoboj s tribune ter Špancem namenila odločen aplavz.
Slovenija se je tako četrtič uvrstila na olimpijski rokometni turnir. Pred tem je nastopila na igrah v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Riu de Janeiru 2016.
S tem so rokometaši tudi reprezentanca z največ olimpijskimi nastopi v ekipnih športih v zgodovini samostojne Slovenije. Z zimskih iger imajo dva nastopa doslej hokejisti (2014 in 2018), na poletnih igrah pa so si košarkarji priigrali prvi nastop leta 2021 v Tokiu.

Članki iz rubrike