Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Aleš Praznik
Aleš Praznik
0 06.06.2017 13:10:32

Rokometni inovator Gregor Karpan: Mojo aplikacijo bo uporabljala tudi Barcelona

Poleg štirih slovenskih rokometašev smo imeli Slovenci ob predsedniku RZS in podjetju Gorenje na dogodku v Kölnu še enega svojega predstavnika. Pred prvima tekmama je EHF organizirala konferenco pod naslovom »European Handball goes Tech«, nanjo pa je bil kot mladi rokometni intelektualec povabljen tudi nekdanji vratar slovenskih prvoligašev in nekdanji trener vratark pri RK Krim Gregor Karpan, ki je danes pomočnik Toneta Tislja v Debrecenu na Madžarskem. To je še eno priznanje za naš rokomet, saj EHF očitno prepozna slovenski potencial o rokometnem znanju in z njim povezano tehnologijo.
Gregor, kaj je bil povod, da so vas povabili na to konferenco, na kateri so bili številni eminentni gostje?
Nekdo, ki ga sicer ne poznam, je prepoznal moje inovativno delo na področju statističnega spremljanja rokometnih tekem in s tem povezanega programa, najprej prilagojenega za Android in zdaj še za Apple v njegovem programu IOS, ki je še izboljšan in še boljši za uporabnike teh računalnikov. Ne delam reklame za to računalniško podjetje, vendar severna in zahodna Evropa večinoma uporablja te računalnike in ta jezik, zato sem program še dodatno izboljšal za to platformo.

Kaj vas je napeljalo, da ste s svojim rokometnim znanjem, pridobljenim kot odličen vratar, diplomant Fakultete za šport s formalnim strokovnim znanjem in izkušnjami trenerja vratark oziroma pomočnika prvega trenerja, sploh začeli s tem delom in razvojem aplikacije za računalnike? 
Moje delo pomočnika je zahtevalo tudi aktivno statistično spremljanje tekem na klopi in v dobi digitalne tehnologije sem se vprašal, zakaj bi to še vedno počel s svinčnikom in papirjem, če lahko to sebi olajšam in na ta način izboljšam tudi arhiviranje oziroma osveževanje podatkov za klubski arhiv, za prvega trenerja in njegove naslednike. V sodelovanju s strokovnjakom za računalniško programiranje ter mojim strokovnim znanjem s področja rokometa sva skupaj ustvarila ta program, ki se za zdaj kaže kot uporaben, ne le zame temveč tudi za uporabnike drugih klubov.

Kdo pa je še uporabnik poleg vas in na kakšen način program tržite?

Uporabnikov je kar nekaj v Evropi in v ženskem rokometu celo na drugi celini.

Ali gre v glavnem za ženske rokometne klube, kjer imate več stikov in poznanstev?
Ne, niso samo iz ženskega rokometa. Kar precej jih je tudi iz moškega rokometa. Med nastopajočimi na zaključnem turnirju je to Veszprem, v prihodnji sezoni pa bo tudi Barcelona, s katero smo se ravno tu uspeli dogovoriti za sodelovanje. V mednarodnem prostoru so pri moških to še Wisla Plock iz Poljske, Szeged iz Madžarske, od slovenskih ekip pa Celje Pivovarna Laško in Maribor Branik. Med ženskimi klubi ta program uporabljajo madžarski Gyor, Debrecen in Kisvarda ter črnogorska Budučnost. Na reprezentančni ravni sta uporabnika moška reprezentanca Tunizije in ženska reprezentanca Brazilije.

In trženje?
Vsak uporabnik zakupi licenco za tekmovalno sezono, ki je zaščitena s posebno kodo. Slednja ni posebej draga in je dostopna tudi manj premožnim uporabnikom, kot je denimo Barcelona. No, s tem ne bom ravno obogatel, si bom pa za začetek vsaj pokril stroške izdelave programa.

Članki iz rubrike