nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 11.07.2015 11:38:19

In kako zdaj biti pameten?

Grega Wernig
Razplet prvega kroga kvalifikacij za ligo Europa je bil zanimiv tudi z zornega kota slovenskih prvakov.

Slovenski klubski nogomet se na mednarodnem prizorišču znova ni izkazal. Od treh predstavnikov s sončne strani Alp so prvi krog kvalifikacij za ligo Europa preživeli le Koprčani, ki so se z Islandci sicer precej mučili, toda na koncu je vendarle najpomembnejše, da so si zagotovili napredovanje. In 410 tisoč evrov, kar seveda ni zanemarljiv znesek.

Medtem se Mariborčani še naprej zagnano pripravljajo na svojo evropsko premiero. Na prvo tekmo 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov, v torek bo pod Kalvarijo gostovala Astana. Klub brez finančnih težav, ki si lahko privošči marsikaj in ima dobro ekipo. Polemike o tem, kako dobro, pri nas potekajo že vse od žreba v Nyonu, večina pa meni, da vijoličaste čaka zelo zahtevno delo. Najbrž.

Takšno prepričanje je še okrepil razplet obračuna Kajrat – Crvena zvezda v kvalifikacijah za ligo Europa. Kazahstanci so »pohodili« beograjske rdeče-bele. Zmagali so tako na Marakani kot pred svojimi navijači v Almatiju. Skupni izid je bil 4:1, a vodilna ekipa kazahstanskega prvenstva bi lahko slavila tudi precej bolj prepričljivo.

Morda je kdo pomislil, da bi morali ob tem v Ljudskem vrtu zatrepetati, toda kakopak ne gre zanemariti spoznanja, da je nekdanji evropski prvak v tem trenutku na zelo nizki točki. Najbrž na najnižji v bogati zgodovini. Nekdanji velikan je že dalj časa na robu preživetja in daleč od resnega kluba.

Potemtakem zmaga Kajrata niti ni pretirano presenečenje, takšna je pač kruta stvarnost Zvezde, zato pa presenečenje gotovo predstavlja izpad trenutno vodilne ekipe kazahstanskega prvenstva. Aktobe se je poslovil od Evrope, česar nekoliko podrobnejši opazovalci dogajanj na mednarodnem prizorišču niso pričakovali. Ker je moral priznati premoč dokaj anonimni in zgolj povprečni ekipi. Napredoval je namreč estonski Kalju, ki je v Le Coq Areni v Talinu ohranil minimalno prednost s prve tekme v gosteh.

In kako zdaj po vsem tem biti pameten ter izluščiti kakšno informacijo več o mariborskih možnostih? Skoraj nemogoče, vsekakor pa gre za vnovičen dokaz o tem, kako zelo je nogomet nepredvidljiv. Ampak vijoličasti so odločeni, da bodo napredovali in sodelovali tudi v žrebu tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Kakovosti je dovolj, izkušenj in samozavesti prav tako.

Članki iz rubrike