sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 14.02.2015 10:04:14

Lahko! Kar hoče!

Arsen Perić
Tina Maze: "Prav zadovoljna sem, da me boste končno nehali spraševati o teh petih kolajnah!"

To je bil odgovor najboljše slovenske športnice vseh časov, ko jo je novinar nacionalne televizije vprašal o petih kolajnah. Kaj je bil cilj Korošice pred začetkom svetovnega prvenstva? Kot smo že nekajkrat zapisali – Tinin cilj je bil zlata kolajna v smuku in slalomu – jasno in glasno izrečeno.

Pet kolajn? Da, če se izide, če se stvari pač po sreči izidejo fantastično. Velikokrat sem menil, da je v šport toliko dejavnikov, ki vplivajo na končni rezultat, da je nemogoče v 80 odstotkih predvideti razplet.

Mnoge je zmotilo novinarjevo vprašanje Tini, še več ljudi pa je zmotil Tinin odziv, ko je skoraj jezno zabrusila stavek z začetka tega prispevka. Kaj je dovoljeno in kaj ne? Ali lahko našo snežno kraljico vprašamo, kar hočemo, ali moramo vse zaviti v celofan?

Z novinarskega stališča ni nobenega dvoma. Novinar lahko vpraša, kar hoče. Res je, da mora biti spoštljiv in profesionalen, vendar ni vprašanja, ki ga ne bi smel zastaviti. In enako velja za športnika – lahko, ni pa mu treba, odgovori na vprašanje, kakor želi.

Zakaj bi morali pri kakšnem športniku, pa naj bo najboljši na svetu ali pa ne, razmišljati o tem, kaj ga lahko vprašamo in kaj ne? Novinar poskuša svoje delo opraviti najboljše in temu podredi svoje delo. Tako kot športnik zagotovo opravi svoje delo najboljše kakor lahko v določenem trenutku.



Tina je posebna ženska. Odlična športnica, najbolj popolna smučarka tega trenutka na svetu. Kakšen je njen značaj? Je posebna, je drugačna od sive povprečnosti in samo zato je lahko najboljša.

Tina je neposredna, ne zna igrati, ne zna se skrivati za lažnimi nasmehi, ki so nam jih v zadnjih dvajsetih letih lansirali hollywoodski filmi. Pove tisto, kar ji pade na pamet. Neposredna je, taka kot je na progi. Če je dobre volje, smuča dobro in je dobra tudi do medijev.

Če ni uspeha, je slabe volje in tak odziv doživi tudi novinar. Toda, ali je to narobe? Zakaj bi morali vse potisniti v kalup, da bi vedno dobili to, kar pričakujemo. Svet, človek, športnik, novinar, gledalec, navijač ... to so raznolike osebe, ki vsaka po svoje sprejema uspeh, nasmeh, jok, vprašanje in odgovor.

Ali je novinar naredil kaj narobe, ko je Tino vprašal o ciljih, o petih kolajnah? Nič. Res je, da Tina petih kolajn nikoli ni imela za cilj, toda kaj potem! Ni pa tudi nič narobe s Tininim odgovorom. Tako pač meni. Tak je bil pač njen prvi odziv po porazu.

Narobe pri vsem tem je le, da se je vesoljna Slovenija zdaj, po stari navadi, razdelila med tiste, ki so na strani novinarja, in tiste, ki so na strani Tine. Pa kaj! Bilo je navadno vprašanje, ki je dobilo odgovor. In Tina bo še vedno snežna kraljica.

Članki iz rubrike