sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

(sd)
(sd)
0 26.06.2023 11:08:00

Slovenci na SP v malem nogometu do četrtfinala

SMZ
Končalo se je svetovno prvenstvo v malem nogometu na travi Socca World Cup 2023 v nemškem Essnu. Med 44 nastopajočimi državami je bila tudi reprezentanca Slovenije, ki se je prebila do četrtfinala.

Slovenci so tekmovanje začeli v zelo težki predtekmovalni skupini I. Prvo tekmo so odigrali s Poljsko, ki je tudi tokrat odnesla tri točke. Že lani je bila Slovenija več kot enakovreden tekmec, letos pa so Slovenci nadigrali Poljake in bi si zaslužili vsaj točko. Sledila je tekma z Urugvajem, kjer je najboljši slovenski strelec Matevž Sodič zadel v praktično zadnjem napadu in Sloveniji priboril pomembno točko. Odločilno tekmo proti Špancem so Slovenci morali zmagati in po zaostanku z 0:1 so bili izločilni boji videti zelo daleč. Toda rezultat je z dvema zadetkoma znova obrnil Sodič. Slovenija je zasedla drugo mesto in se v izločilnih bojih najprej pomerila z Madžarsko. Po rednem delu je bilo 2:2 zato so sledili kazenski streli, kjer so bili Slovenci uspešnejši in zasluženo napredovali med 16 najboljših ekip sveta. V osmini finala se je Slovenija pomerila s Kitajsko. Sicer hitronogi vzhodnjaki so občutili kvaliteto in moč Slovencev ter na koncu izgubili. Za Slovenijo sta zadela Sodič in kapetan Boštjan Preskar. Zmaga je pomenila četrtfinalni dvoboj s Hrvati. Obe ekipi se dobro poznata, saj obe malonogometni zvezi odlično sodelujeta v pripravah na največja tekmovanja. Tekma je bila taktična in trda z malo priložnostmi. Hrvati so eno izkoristili in se uvrstili med štiri najboljše ekipe tega prvenstva. Kar nekaj lepih slovenskih priložnosti pa je ubranil izjemni hrvaški vratar Nikola Beljan. Končna uvrstitev med 5. in 8. mestom je najboljša slovenska uvrstitev pod okriljem zveze International Socca Federeation, katere članica je Slovenska malonogometna zveza – SMZ.





Socca svetovno prvenstvo v Essnu je bilo izjemno tekmovanje, polno strasti in navdušenja. Vzdušje med navijači je bilo živahno in energično, stadion je bil praktično cel čas napolnjen z navijači, ki so podpirali svoje reprezentance in ustvarjali nepozabno atmosfero. Nogometni navdušenci so bili priča izjemnim veščinam in akcijam na igrišču. Tekmovanje je bilo prava poslastica za ljubitelje tega športa, saj so se številni vrhunski igralci pomerili med seboj in prikazali svoje najboljše nogometno znanje. Nekatere reprezentance so se zelo izkazale. Tradicionalno močne ekipe so potrdile svoj status, medtem ko so se nekatere manj uveljavljene reprezentance prebile na veliko sceno in presenetile z odličnimi rezultati.



Slovenska reprezentanca je dosegla izjemen uspeh, saj se je prebila med najboljših osem ekip. Naše napredovanje je rezultat predanosti, trdega dela in kolektivnega duha. "V četrtfinalu smo se pomerili s Hrvaško, ki je dokazala svojo kakovost in se izkazala kot močan nasprotnik. Kljub porazu je bilo jasno, da smo bili boljši nasprotnik v polju. Čeprav je bil poraz proti Hrvaški grenak, je ta tekma jasno pokazala, da je slovenska reprezentanca med najboljšimi ekipami sveta. Razvoj in uspeh obetata svetlo prihodnost za ta šport v Sloveniji," je o tekmovanju v Nemčiji povedal selektor reprezentance Danijel Mitrović.



Podobnega mnenja je bil tudi najboljši posameznik slovenske izbrane vrste, Matevž Sodič: "Vse odlično, publika, občutki ... Še najbolj pa sem ponosen, da sem lahko zastopal svojo državo. S soigralci smo dali vse od sebe in le malo nam je zmanjkalo. Pohvalil bi sosede, številne hrvaške navijače, ki so nas podpirali na tekmi proti Kitajski."





Sicer pa je vodstvo SMZ že osredotočeno na tekmovanja v Sloveniji. Kmalu bo namreč pripravljen razpis za prenovljeno Ligo ENA, ki je bila prekinjena za čas epidemije koronavirusa. Odlične igre reprezentance v Nemčiji so namreč vzpodbudile ekipe in posameznike, da se ponovno pomerijo na najvišji ravni v državi – 1. slovenski malonogometni ligi – Ligi ENA. Liga se bo začela v začetku septembra (več o prijavi, pogojih in tekmovanju na www.smz.si in https://www.facebook.com/SMZmalinogomet).





Maribor pa bo jeseni gostil še malonogometno ligo prvakov na travi Socca Champions League, ki bo od 12. do 15. oktobra v Ljudskem vrtu. 



Izidi Socca SP 2023 (strelci za Slovenijo)


Skupinski del
Poljska – Slovenija 2:1 (Račič)
Slovenija – Urugvaj 1:1 (Sodič)
Slovenija – Španija 2:1 (2x Sodič)


Šestnajstina finala
Madžarska – Slovenija 2:4 (Potočnik, Sodič; Račič (p), Malivojević (p)


Osmina finala
Kitajska – Slovenija 1:2 (Sodič, Preskar)


Četrtfinale
Hrvaška – Slovenija 1:0

Članki iz rubrike