stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

rb
rb
0 29.03.2024 11:10:43

Jaka Čuber Potočnik prvič o suspenzu zaradi odhoda iz Olimpije: Povem vam, kako je bilo in kaj čutim danes

Profimedia
Osemnajstletni napadalec je spet osredotočen le na nogomet.

Čeprav so v Lendavi odigrali zelo dober turnir, se Mišo Brečko in njegovi izbranci niso uvrstili na evropsko prvenstvo U-19, ki bo poleti na Severnem Irskem. Zaradi obetavne podobe je obžalovanje zaradi takšnega razpleta še toliko večje. Tudi Jaka Čuber Potočnik, ki je ob zmagi nad Kosovom načel mrežo tekmecev, razočaranja ni skrival. A veliki up slovenskega nogometa ima hkrati vendarle dovolj razlogov za zadovoljstvo. Mučno obdobje, ko zaradi suspenza ni smel igrati, je le še neprijeten spomin. Zdaj sanja o debiju v dresu Kölna med nemško elito.

Slovenska nogometna prihodnost je turnir drugega kvalifikacijskega kroga za evropsko prvenstvo sklenila z zmago, z 2:0 je bila uspešnejša od Kosova. "Dobro smo vstopili v tekmo in še pred odhodom na odmor zadeli. V obrambi smo bili organizirani, kompaktni in nevarni v hitrih prehodih v napad. S posestjo smo prav tako dosegli namen, kar je zelo pomembno. Na ta način smo malce počivali, da smo potem lažje garali na svoji polovici igrišča in si iz tega ustvarjali želene položaje za ogrožanje nasprotnih vrat," je zrelo razmišljal Jaka Čuber Potočnik, ki je načel mrežo tekmecev. "Za menoj je bilo nekaj preizkušenj brez gola, zato sem seveda zadovoljen, da sem zadel. Najlepši je občutek, ko na tak način pomagaš ekipi. Še posebej če se to zgodi po daljšem času. Oddahnil sem si, priznam. Odleglo mi je."

cuber potocnik mm
Martin Metelko

Naši upi so osvojili drugo mesto v skupini, kar ni bilo dovolj za napredovanje na Euro, ampak kaj lahko bi bilo drugače. Ni veliko manjkalo, da bi se uresničil želeni scenarij. Ker so fantje Miša Brečka igrali res dobro. Poti Špancem so razkrili, da se lahko enakovredno postavijo po robu tudi najboljšim selekcijah, obračuna z Avstrijo pa bržčas zlepa ne bodo pozabili. Predvsem v drugem polčasu so poskrbeli, da so bili severni sosedi v povsem podrejenem položaju, v obrambni drži jim je boginja Fortuna kar nekajkrat priskočila na pomoč. Slovenci so imeli nekaj izvrstnih priložnosti, a žoga preprosto ni hotela v mrežo, enkrat ji je to preprečil prečnik. "Zagotovo obstaja nekaj obžalovanja. Proti Avstriji smo v drugem polčasu prevladovali, žal nismo izkoristili priložnosti, ki smo jih imeli. Res škoda. Če bi bili učinkoviti, bi imeli dobre možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ampak zdaj je, kar je. Obenem ni zanemarljivo spoznanje, da smo dokazali, da smo lahko nevarni za vsakega tekmeca in da smo turnir končali z zmago," je povedal Jaka Čuber Potočnik.

Je treba poudarjati, da so za njim izjemno zahtevni meseci, ki so bili posledica dejstva, da je ob selitvi iz Olimpije v Köln enostransko prekinil pogodbo? V Stožicah se s tem niso hoteli sprijazniti, zato so se obrnili na Fifo. Zmaji so zahtevali finančno nadomestilo v višini 2,6 milijona evrov, naposled so se morali sprijazniti z 'drobižem'. Arbitražna komisija svetovne krovne nogometne organizacije jim je prisodila vsega 54 tisoč evrov, za pirovo ljubljansko zmago pa je poskrbel štirimesečni suspenz za 18-letnega napadalca in kazen za Köln, ki je dobil prepoved registracije novih igralcev v dveh prestopnih rokih, kar je za nemškega prvoligaša gotovo hud udarec.
Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani je vse to potrdilo, a mučno obdobje brez tekem je medtem torej minilo. "Ta neprijetna situacija za menoj. In o njej ne bi govoril, poslej sem spet osredotočen zgolj in samo na nogomet. Delam naprej, tako kot sem delal. Vse to me ni ustavilo, sem le še bolj motiviran," pravi Jaka Čuber Potočnik in priznava, da mu nikakor ni bilo lahko. "Seveda mi ni bilo. Nikakor. Najtežje za vsakega nogometaša je, ko ne more igrati. Na srečo sem lahko vsaj treniral z ekipo, to mi je nekoliko olajšalo vse skupaj, toda brez igranja je težko. Najtežje. Tekma je pika na i ob koncu tedna. Ampak menim, da sem to obdobje dobro preživel. Zlasti na začetku je bilo nadvse zahtevno. Ob vsaki preizkušnji, ki sem jo spremljal s tribune, mi ni bilo vseeno. Zdaj tekme in igranje veliko bolj cenim," se je odzval obetavni napadalec, s katerim imajo kozlički iz Kölna, ki jih čaka hud boj za obstanek med nemško elito, velike načrte.
Debi v bundesligi se ne zdi več pretirano oddaljen … V začetku meseca je doživel ognjeni krst v drugi ekipi, svoj prvi dvoboj v članski konkurenci je odigral v Gelsenkirchnu proti zasedbi U-23 Schalkeja. "Mislim, da sem se kar izkazal. Zdaj čakam na prvi gol v drugi ekipi, še nekajkrat se izkažem in menim, da bom potem kar blizu debija na najvišji ravni," je dejal Jaka Čuber Potočnik, ki je od prihoda v Nemčijo igral za mladince Kölna, na 35 tekmah je dosegel 23 golov. Odlična statistika, ni kaj ...

koln cuber potocnik pm
Profimedia

Članki iz rubrike