podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

miša-margan Njena.si

Miša Margan bo drugič postala mamica

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

rb
rb
0 23.03.2022 10:22:27

MARIBOR je zanj dobil MILIJON EVROV, zdaj končno uživa: Če bi kaj spremenil? Takole bom povedal ...

Profimedia
Žan Celar v dresu Lugana dokazuje svoje sposobnosti.

Maribor je zanj dobil milijon evrov odškodnine, sposobnosti Žana Celarja so prepoznali ogledniki Rome. Leta 2017 se je iz štajerske prestolnice preselil v večno mesto in v mladi ekipi italijanskega velikana kmalu zablestel, nakar je sledilo težavno obdobje prehajanja v člansko konkurenco. Toda vmes je nabiral neprecenljive izkušnje. Tudi ob pomoči tako uglednega strokovnjaka, kot je Claudio Ranieri, ki mu je namenil debi v serie A, prepotrebno minutažo pa je s statusom posojenega igralca nabiral v Cittadelli in Cremoneseju. Ko je postalo jasno, da prave priložnosti na Olimpicu ne bo dočakal, je lansko poletje končal zgodbo z italijanskim velikanom in sprejel ponudbo Lugana, s katerim je podpisal štiriletno pogodbo. Vmes je postalo jasno, da je bil odhod v Švico, kjer je združil moči s Sandijem Lovrićem, pravšnja poteza, 23-letni Gorenjec igra izvrstno.

Dolgo smo čakali na njegovo eksplozijo, mnogi so jo pričakovali že prej, v tej sezoni pa se je naposled zgodilo. Žan Celar v švicarski prvoligaški druščini iz tedna v teden razkriva svoje sposobnosti in je nadvse pomemben člen Lugana, ki se bori za evropsko vozovnico. Ko je prekinil sodelovanje z Romo, si je lahko takšnega scenarija le želel. "Zdaj vem, da je bil odhod v Lugano prava poteza. Za vsakega igralca je najbolj pomembno, da igra, da je v tekmovalnem ritmu. S tem se krepi samozavest, nato pridejo tudi goli, in v novem klubu sem vse to dobil. Vsekakor imam dovolj razlogov za zadovoljstvo. Uživam," pravi 23-letni napadalec.


Zavedam se, da je Roma velik klub, ampak ...

Danes torej 'cveti', toda slovo od Rome dve leti pred iztekom pogodbe bržčas ni bila ravno lahka odločitev oziroma se je bilo težko odreči sanjam, da bi zaigral v dresu takšnega velikana. "Zelo dobro se zavedam, kakšen klub je Roma, kako velik je, ampak ... Naj še enkrat ponovim, da je za vsakega igralca najpomembneje, da igra. Meni se je to uresničilo, to je bilo v mojem razmišljanju ključnega pomena. Naj se tako nadaljuje, potem bo tudi v prihodnje vse v redu," je pristavil Žan Celar in poudaril, da kljub svoji trnovi poti ne obžaluje ničesar. In ne bi ničesar spreminjal ... "Četudi bi hotel kaj spremeniti, to ni mogoče, zato na takšen način nočem razmišljati. Nima smisla. Vsaka izkušnja v življenju je dobrodošla, iz vsake se nekaj naučiš, marsikatera te utrdi. Prav je, da je bilo tako, in vesel sem, da je bilo tako. Naučil sem se veliko stvari, ki mi bodo v nadaljevanju kariere gotovo koristile, in prizadeval si jih bom čim bolje unovčiti. Vse skupaj je bila dobra naložba in tudi zato ne bi spreminjal ničesar."

celar
To je vodilo, od katerega ne odstopam

V dresu Lugana je do zdaj odigral 20 prvenstvenih preizkušenj in se sedemkrat vpisal med strelce. "Lahko bi bilo tudi več zadetkov in seveda se bom po najboljših močeh trudil, da bi bilo v prihodnje tako, vendar sem zadovoljen. Vem, da moram trdo delati in iz dneva v dan dajati vse od sebe; na vsakem treningu, na vsaki tekmi. To je vodilo, od katerega ne odstopam, vse drugo bo prišlo samo po sebi oziroma bo posledica vloženega truda. Pomembno je, da nam gre z ekipo dobro. Trenutno smo na četrtem mestu, cilj je napredovati vsaj na tretje in si zagotoviti mesto v evropskem pokalu. Močno verjamem, da nam bo uspelo in da bo pri želenih dosežkih tudi moj prispevek. Vsaka tekma do konca prvenstva bo izjemno pomembna in dejstvo je, da je pred nami nadvse zahtevna naloga, vendar verjamem, da ji bomo kos in da bomo osvajali točke, ki nas bodo pripeljale tja, kamor si želimo," je odločen Žan Celar.
Dodal je, da je liga kakovostna in zanimiva. "Kar nekaj je močnih in tudi uglednih ekip, ki se lahko pohvalijo tudi z uspehi na mednarodnem prizorišču. Nogomet je na zavidljivi ravni in zelo dinamičen, vendar sem se na vse to kar dobro prilagodil. Gotovo tudi s pomočjo izkušenj, ki sem jih nabiral v serie B."

Lovrić mi je bil v veliko pomoč

Naš sogovornik je v Luganu združil moči s Sandijem Lovrićem. "Ob prihodu mi je bil v precejšnjo pomoč. Če sem kaj potreboval, mi je vedno pomagal, kar mi je seveda veliko pomenilo. Zelo dobro se razumeva," o kmalu nekdanjem klubskem soigralcu, ki se bo poleti preselil v Udinese, pravi mladenič iz Voklega. Z novimi delodajalci je podpisal štiriletno pogodbo, toda kljub temu glede na igre, ki jih kaže, ne bi bilo pretirano presenečenje, če bi že kmalu spet zamenjal klubske barve. "S tem se ne obremenjujem. Nočem se. Osredotočen sem zgolj na to, da bi igral čim bolje. Z mislimi sem le pri vsakem naslednjem treningu in tekmi. V dresu Lugana želim biti čim uspešnejši in potem bomo videli, kako se bodo stvari razvijale naprej."

V Italiji je bilo precej drugače

Kaj pa (drago) življenje v Švici? "Vse 'štima', o tem ni niti kančka dvoma. Vse je tako, kot mora biti, vse je urejeno. Hitro sem se prepričal, da zgodbe o pregovorni švicarski natančnosti še kako držijo. V Italiji je bilo precej drugače ..." je smehljaje odvrnil eden od ljubljencev navijačev Lugana, ki se medtem s slovensko reprezentanco mudi v Dohi, kjer se Matjaž Kek in njegovi izbranci pripravljajo na prijateljski preizkušnji s Hrvaško in Katarjem. "Razumljivo sem neizmerno vesel, da sem zraven. Vsako selektorjevo vabilo pomeni dodatno spodbudo, pozitivno vpliva na samozavest in poskrbi za veliko željo po dokazovanju. Seveda pa upam, da ne bom ostal le med kandidati za nastop. Rad bi igral, rad bi se dokazoval in izbrani vrsti pomagal do dobrih rezultatov. Ne dvomim, da je to želja vsakega igralca."

Premoremo kakovost za veliko tekmovanje

Letošnje svetovno prvenstvo bo znova minilo brez Slovenije, nogometna javnost na sončni strani Alp nestrpno čaka na naslednje veliko tekmovanje. "Prepričan sem, da nam ob kakovosti, ki jo premoremo, to kmalu lahko uspe. Pomembno je, da delujemo kot ekipa. Da si pomagamo, da dihamo drug za drugega, tako na igrišču kot ob njem. Vsak posameznik mora iz sebe vedno in povsod iztisniti zadnji atom moči za uspeh reprezentance, cilji pa tako ali tako morajo biti visoki. Morajo biti ambiciozni in res močno verjamem, da smo jih tudi sposobni uresničevati," je optimistično sklenil Žan Celar.

Članki iz rubrike