sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 12.11.2015 15:36:50

Poškodba napadalca: Zaradi Berića bo vojna. Verjemite, da bo!

vszi
Zaradi poškodbe slovenskega nogometaša Roberta Berića so še kako razvnete strasti med navijači dveh velikih rivalov.

Poškodba Roberta Berića v Franciji še vedno dviguje ogromno prahu. Ne zgolj zato, ker je hujše narave; precej bolj odmeva način, kako je do nje prišlo. Krčana je namreč grdo zrušil tekmec iz vrst Lyona, velikega lokalnega rivala Saint-Etienna. Jordan Ferri se je po tekmi Slovencu sicer opravičil, a hkrati odprl novo fronto obračunavanja, ki se je zdaj preselilo predvsem v medije.

"Žal mi je, nisem ga želel poškodovati," se je po tem, ko je Berića za več mesecev oddaljil od nogometnih zelenic in mu "ukradel" tudi udejstvovanje na obeh tekmah z Ukrajino v dodatnih kvalifikacijah za Euro 2016, s pepelom posul Jordan Ferri. Vse lepo in prav; njegove besede so bile na mestu. Storil je nekaj, kar je bilo v prvi vrsti povsem nepotrebno. Toda motite se, če menite, da je nekdanji član mlade francoske reprezentance potem zaprl usta, sklonil glavno in skrušen, ker je kolega nogometaša poslal na operacijsko mizo, odšel v garderobo. Še zdaleč ne. Tedaj je šele začelo vreti iz njegovih ust. Očitno zelo temperamentni nogometaš je zatem prst krivde posredno uperil tudi v slovenskega nogometaša, češ da si je tudi sam kriv za to, kar se je zgodilo. Oziroma so krivi predvsem nekateri drugi iz vrst njegove ekipe.

PRAVI, DA NI POKVARJEN
"Bil sem izzvan. Tisti s klopi za goste so me ves čas žalili, jaz pa sem človek, ki tega ne bo prenašal. Če kdo misli, da me bo kar tako žalil, se moti. Na takšne provokacije odgovarjam in odgovoril sem tudi tokrat. Morda tega ne bi smel storiti, toda ne bom prenašal žaljenja brez osnove. Dejstvo je, da bi se rad opravičil Beriću, nisem ga želel poškodovati. V osnovi nisem pokvarjen nogometaš. Ampak nisem jaz tisti, ki je vse skupaj začel; drugi so žalili mojo družino. Imam značaj, zato se odzovem. Nihče me ne bo kar tako žalil – niti na igrišču niti kje drugje," je bruhalo iz Ferrija. Ta je imel med tekmo srečo, saj mu je sodnik zaradi brutalnega starta pokazal le rumeni karton. A to ne pomeni, da jo bo odnesel brez kazni.

V Franciji se je že zgodilo, da so odgovorni ostro kaznovali nogometaša, ki je huje poškodoval tekmeca. Valentin Eysseric je denimo leta 2013 prejel kar enajst tekem prepovedi igranja, ker je zlomil nogo zdajšnjemu Berićevemu soigralcu Jeremyju Clementu, Pierre-Alain Frau pa je moral počivati dva meseca, ker je "onesposobil" Stephana Noroja. "Seveda me je strah kazni, ampak upam, da je ne bo. To je bil prekršek, ne napad na tekmeca," pravi član Lyona. Ferri torej lahko upravičeno trepeta, predvsem pa bo zanj bržčas dobro, če bo ostal doma, ko bo Lyon kasneje v tej sezoni gostoval pri Saint-Etiennu. To se bo zgodilo 16. januarja, Berićevi moštveni kolegi pa so že odločno zažugali s prstom po zraku in dali Ferriju jasno vedeti, da se mu na stadionu Geoffroy-Guichard ne piše nič dobrega.

ZASLUŽI SI PRIMERNO SANKCIJO
"Težko se je sprijazniti s takšnim vedenjem. Mi tega ne bomo pozabili in tudi v taboru Lyona naj ne pozabijo – še enkrat se bomo pomerili, in to pri nas. Saj pri Lyonu so dobri fantje, a tudi takšni, ki bi si zaslužili zaušnico. Ko zmagaš, moraš ostati ponižen, pri Lyonu pa se vedejo drugače. In to ne velja le za Ferrija ..." se huduje nogometaš Saint-Etienna Romain Hamouma, oster pa je bil tudi Berićev trener Christophe Galtier: "Poudaril bom, da sem bil priča nedopustnemu vedenju nekaterih mojih nogometašev, toda Jordan Ferri je med vsemi najbolj izstopal. Gre za kakovostnega nogometaša z ogromnim potencialom, ki ga še kako cenim. Toda zdaj je strgal kolenske vezi mojemu napadalcu … Tudi ko zmaguješ, bi se moral vesti gosposko. Mi smo lani Lyon premagali 3:0, a nismo nikomur skakali v obraz, nikogar nismo poškodovali. Vem, da bo mladi Ferri odrasel in da mu bo vse to pri tem pomagalo. A ne glede na vse upam, da ga bo za to, kar je storil Robertu Beriću, doletela primerna sankcija."  

071-11-beric
vszi

Dan kasneje je Ferri odgovoril Berićevemu trenerju, in sicer z besedami, da je bil prav on eden tistih, ki so ga žalili s klopi. "Nisem tisti, ki je sprožil vse skupaj. Žalili so me! A nisem odgovarjal, s prstom sem jim pokazal, naj utihnejo. Toda žalil me je tudi trener Galtier," trdi Ferri, ki se je vnovič spomnil tudi na nesrečnega Berića: "Rad bi se mu znova opravičil, čeprav je dejstvo, da sem se mu že tedaj, ko se je vrnil na igrišče."

NASTRADALA TUDI LEGENDA
Kakorkoli, po tokratnem derbiju med kluboma, ki domujeta 50 kilometrov narazen, je bilo vroče kot že dolgo ne. Ne nazadnje so svoje dodali še domači navijači, ki so po tekmi napadli legendarnega Georgesa Bereto, 44-kratnega francoskega reprezentanta. Razbili so mu stekla na avtomobilu, menda je v njegovi smeri poletelo tudi nekaj udarcev. To je vroči derbi še dodatno začinilo, in ko se bosta rivala 16. januarja spet pomerila, bomo bržčas priča najboljšemu približku vojne po nogometno.

Nasploh so navijači Saint-Etienna še precej bolj vročekrvni kot privrženci Lyona, zato ni vrag, da bodo takratni gostje deležni peklenskega sprejema. Ali bo kdo poskušal maščevati Berića, pa bo prav tako zanimivo videti. No, nogomet je vendarle zgolj šport in prav nobenega dvoma ni, da takšne stvari vanj ne spadajo. Ga pa – roko na srce – delajo še bolj zanimivega …

robert beric poskodba
vszi

Članki iz rubrike