zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

nu
nu
1 02.12.2023 01:52:04

Vsa Slovenija je na nogah in mrzlično čaka na 18. uro, ko se bodo v Hamburgu zavrtele kroglice

alesfevzer.com
Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.

Na čelu slovenske delegacije na žrebu bosta predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in selektor reprezentance Matjaž Kek. Slednjemu je po svetovnem prvenstvu 2010 uspelo Slovenijo popeljati še na drugo veliko tekmovanje ter je tako izenačil selektorski izkupiček Srečka Katanca, ki je tako imenovano zlato generacijo pripeljal na EP 2000 in SP 2002.

"Priprave za evropsko prvenstvo se bodo začele tako rekoč takoj po žrebu, ko bomo izvedeli, kdo so naši tekmeci," je po nedavni zmagi proti Kazahstanu načrte za obdobje po soboti razkril predsednik NZS Mijatović in za Večer spregovoril o željah za žreb: "Rad bi se izognil kakšni Franciji, Belgiji, Španiji, Portugalski ... Sicer pa menim, da ne bi bilo tako slabo imeti v skupini Nemčije, z Angleži, ki so imenitna reprezentanca, pa smo tudi vedno igrali dobro."

bobni zreb


Na žrebu bo Slovenija v tretjem kakovostnem bobnu, kjer bodo še Nizozemska, Škotska, Hrvaška, Slovaška in Češka. S temi se tako slovenski nogometaši ne bodo srečali v skupinskem delu.

Njeni potencialni tekmeci prihajajo iz bobnov 1, 2 in 4. V prvem so gostiteljica Nemčija, ki je že uvrščena v skupino A, Portugalska, Francija, Španija, Belgija in finalistka zadnjega EP Anglija.

V drugem bobnu so Madžarska, Turčija, Romunija, Danska, Albanija in Avstrija, v četrtem pa branilka naslova Italija, Srbija in Švica ter tri zmagovalke tako imenovanega play-offa. 

V tem se bo v skupini A Poljska doma pomerila z Estonijo, Wales pa s Finsko, v skupini B bo Izrael gostil Islandijo, Bosna in Hercegovina pa Ukrajino, v skupini C pa bo Gruzija gostila Luksemburg, Grčija pa Kazahstan. Te tekme bodo na sporedu 21. in 26. marca prihodnje leto.

"Albanija in Romunija bi bili zelo primerni nasprotnici. Tudi tekma z Dansko na nevtralnem igrišču in v drugih okoliščinah lahko izpade povsem drugače, kot je zadnja v Koebenhavnu. V Stožicah je bilo neodločeno. Madžari so zelo napredovali, ampak tudi z njimi se da prav lepo igrati,"je o potencialnih tekmecih iz tega bobna povedal Mijatović.

oblak mijatovic
alesfevzer.com


"Prve tri ekipe so odlične, lahko bi bile že v prvih bobnih, tudi tiste, ki so še v kvalifikacijah, ne bodo lahke. Kdorkoli bo prišel skozi, ne bo slab. Med njimi opozarjam na Ukrajino ali BiH, ki že takoj igrata med sabo, ena od teh dveh reprezentanc bo zagotovo zraven, v drugem paketu vidim Wales ali Poljsko, rahlo prednost v tretji četverici pa dajem Grčiji pred Kazahstanom," je zadnji boben še pokomentiral Mijatović.


Na EP, ki bo 17. po vrsti in tretje v Nemčiji, bo skupaj igralo 24 reprezentanc, ki bodo razdeljene v šest skupin. V osmino finala bodo napredovale zmagovalke skupin, drugouvrščene ter najboljše štiri tretjeuvrščene ekipe.

Tekme v Nemčiji bodo ob Hamburgu gostili še Berlin, München, Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Düsseldorf, Köln in Leipzig.

Obeta pa se tudi rekorden obisk tekem. Druga faza prodaje vstopnic bo stekla ob sobotnem žrebu, v tej jih bo na voljo milijon, kupili pa jih bodo lahko navijači iz 21 držav, ki so se že uvrstile na tekmovanje po končanih kvalifikacijah.

Na voljo bo 10.000 vstopnic za posamično tekmo na vsako državo, v kolikor bo zanimanje za posamičen obračun večji, bo o možnostih nakupa vstopnic odločal žreb. Navijači lahko prošnje za vstopnice oddajo od 1. do 12. decembra.

Značke: slovenija, žreb, euro

Članki iz rubrike