Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

STA
STA
0 17.09.2021 20:45:18

SIJAJNA POPOTNICA! Slovenke kvalifikacije za SP začele s prepričljivo zmago

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je danes s tekmo v Estoniji začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki ga bosta leta 2023 gostili Avstralija in Nova Zelandija. Za uvod so izbranke selektorja Boruta Jarca v Pärnuju zmagale s 4:0 (2:0).

V septembrskem ciklu bodo Slovenke igrale še v torek, ko bodo ob 21. uri v Murski Soboti gostile Francijo.

"Prva tekma bo v Estoniji, ki je po ratingu najslabša ekipa naše skupine, če gledamo mesto na Fifini lestvici. Z njimi imamo izkušnje, v prejšnjih kvalifikacijah smo jih dvakrat premagali. Kar pa ne pomeni, da bo to lahka naloga. V Estonijo gremo zmagat, kar bi bil dober temelj za nadaljevanje kvalifikacij in tudi pravi motiv za tekmo v Murski Soboti, kjer štiri dni kasneje gostimo Francijo," je pred tekmo v Estoniji dejal selektor Jarc.

Tekmo so Slovenke začele v postavi Zala Meršnik, Lana Golob, Sara Agrež, Kaja Korošec, Kristina Erman, Mateja Zver, Dominika Čonč, Lara Prašnikar, Špela Kolbl, Kaja Eržen in Pamela Begić, v nadaljevanju pa so priložnost za igro dobile še Evelina Kos, Nina Predanič, Ana Milović, Manja Rogan in Sara Makovec.

Slovenke so status favoritinj hitro potrdile. Prvi zadetek je v 21. minuti dosegla Lara Prašnikar, deset minut zatem pa je za 2:0 poskrbela Lana Golob. Slovenke so v enakem ritmu nadaljevale tudi v drugem polčasu, saj je že v 48. minuti drugi gol na tekmi dosegla Prašnikarjeva. Ko je Kaja Agrež v 54. minuti povišala že na 4:0, je bilo jasno, da Estonke ne morejo več razmišljati o preobratu. Selektor Jarc je v zadnjem delu igre nekoliko osvežil postavo, Slovenija pa je kljub temu brez težav ubranila visoko vodstvo in tekmo končala tudi brez prejetega zadetka.


V skupini I so ob Sloveniji, Franciji in Estoniji še Wales, Grčija in Kazahstan. Prvo ime skupine je Francija, ki je doslej igrala na štirih svetovnih prvenstvih, najvišje pa je bila leta 2011 - četrta. Francozinje se lahko pohvalijo tudi s tem, da so bile trikrat v četrtfinalu evropskega prvenstva.

V drugi današnji tekmi slovenske skupine je Francija v gosteh visoko z 10:0 premagala Grčijo, zvečer bo še tekma Wales - Kazahstan.

V evropskih kvalifikacijah sicer igra 51 reprezentanc v devetih skupinah. Evropa bo dala 11 neposrednih potnic na SP, ki bo v devetih mestih in na desetih stadionih v Avstraliji in Novi Zelandiji.

Devet zmagovalk skupin se bo neposredno uvrstilo na svetovno prvenstvo, devet najboljših drugouvrščenih ekip pa gre v dodatne kvalifikacije, ki bodo dale še dve potnici za mundial. Tretja ekipa iz "play-offa" pa si bo zagotovila udeležbo na dodatnih medcelinskih kvalifikacijah za mesto na SP 2023.

Prvič v zgodovini SP bo na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc sodelovalo 32 reprezentanc, prej jih je bilo 24. Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike, ki so se z naslovom svetovnih prvakinj okitile v letih 2014 in 2018.

Značke: nogomet, ženske, sp

Članki iz rubrike