nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 07.10.2017 13:45:22

Slovenski nogometaši v nedeljo po zmago proti Škotom

Grega Wernig
Slovensko reprezentanco v nedeljo ob 18. uri čaka še zadnja tekma rednega dela kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. Položaj ekipe ni rožnat, saj je četa Srečka Katanca, ki bo izbrano vrsto v Stožicah proti Škotski bržkone vodil še zadnjič, trenutno četrta in za preboj iz kvalifikacij ni odvisna zgolj od sebe.

Slovenci so si pot do napredovanja zaprli že precej pred četrtkovim minimalnim porazom pri Angliji (0:1), zato zdaj v zadnjem krogu ne odločajo zgolj sami o svoji usodi. Po nekem, precej optimističnem scenariju, lahko še osvojijo drugo mesto v skupini, ki še vodi v dodatne kvalifikacije za mundial. Premagati morajo Škotsko in Malta mora v gosteh ugnati Slovaško. V skupini F vodi Anglija s 23 točkami, druga je Škotska s 17, tretja Slovaška s 15, četrta Slovenija jih ima 14. Litva na petem s šestimi točkami in Malta na zadnjem mestu s točko sta odpisani.

Jutri zvečer bo ekipi nasproti stala Škotska. Moštvo bo na tribunah spodbujalo nekaj več kot 3000 navijačev v kiltih, še enkrat toliko jih bo po mestu, kjer napovedujejo veliko veselje, saj so nazadnje na svetovnem prvenstvu igrali leta 1998. Tudi Nogometna zveza Slovenije se trudi, da bi na zadnji krog kvalifikacij v Stožice privabila čim večje število navijačev, tekma pa bo poslovilna (v primeru neuvrstitve na SP) za selektorja Katanca, ki je že po porazu z Anglijo dejal, da bo ekipo vodil le še to nedeljo.

648-4-slovenija gw



Prvo tekmo v teh kvalifikacijah so na domačih tleh Škoti dobili z 1:0. Slovenci Škotov še niso ugnali, dvakrat so Škoti doslej zmagali, dvakrat sta se ekipi razšli z neodločenim izidom.

Kapetan ekipe Boštjan Cesar bo jutri odigral jubilejno 100. tekmo v državnem dresu, zaveda se, da je ekipa v težkem položaju, a ni vrgla puške v koruzo. Čeprav se zaveda težke tekme, bo z ekipo naredil vse, da bi izbrana vrsta zmagala zase, za selektorja in za gledalce.

"Po Angliji smo hitro staknili glave skupaj, ni bilo lahko, ker smo dobili gol v zadnji minuti. Seveda smo bili razočarani, a bili vseeno zadovoljni z igro, da smo se lahko kosali z Anglijo. Jutri nas čaka zadnja tekma, za katero vemo, da bo težka, želimo zaključiti s pozitivnim rezultatom. Želimo zmagati, to je selektorjeva zadnja tekma v teh kvalifikacijah. Upamo na najboljše, smo v težkem položaju, a hočemo zmagati zaradi nas, njega in cele Slovenije," je na novinarski konferenci dejal Cesar.

Čeprav je poraz v ekipo znova vnesel nelagodje, morda tudi sum, da zmage niso zmožni, ekipa ostaja optimistična. "Že od začetka verjamemo, da se lahko uvrstimo na prvenstvo. Dokler so možnosti, je to možno. Čudež je mogoč, moramo odigrati dobro tekmo. Škoti so boljši, a mi igramo doma, pred našimi navijači in normalno želimo to tekmo dobiti," je še dejal kapetan.

Tudi selektor Katanec ekipe ni odpisal, tudi on se zaveda matematične kombinatorike. "Pričakovanja so takšna kot pred vsako tekmo. Želimo zmagati, matematika še ni rekla zadnje, da smo izključeni. Dokler obstajajo minimalne možnosti, morajo fantje odigrati na najboljši možni način. So pripravljeni, atmosfera je dobra," je uvodoma povedal Katanec.

srecko katanec slovenija nogomet
www.alesfevzer.com


"Škotska je agresivna, tako doma, kot tudi v gosteh. Glede njihovih poškodb, to je del nogometne igre, če se želiš uvrstiti naprej, moraš imeti kader, ki je tega sposoben. Oboji imamo težave s poškodbami, to je praktično enako pri vseh reprezentancah. Želim, da se zgodi nekaj, mi moramo jutri postoriti naše delo, potem pa čakamo na izid s Slovaške. Dokler ni matematično končano, ni končano. Vem, da bodo fantje jutri dali svoj maksimum," je dejal Katanec.

"Škotska deluje dobro kot celota, na minulih tekmah je to pokazala, zelo solidno, kompaktno. Igrajo na način, ki morda nam ne ustreza najbolj, predvsem doma jih ponese tudi publika, ki z njimi živi, ne glede na rezultat, ali zmagujejo ali izgubljajo. Važno je, kako si taktično postavljen, tekme pa odločata dejstvi, kdo je bolj agresiven in v boljši dnevni formi," je še povedal Katanec.

Selektor je zaključil z mislijo, da bo v primeru, če se Slovenija uvrsti naprej, "z ekipo dokončal svoje delo. V tem primeru bom moral svoje osebne zadeve, ki jih moram urediti, prestaviti. Znano je, da govorim 'katanščino', če se pošalim in moja izjava po tekmi z Anglijo je nakazala, da se poslavljam. Ampak seveda, če bomo šli naprej, bom ostal na klopi reprezentance, dokler bomo igrali."

Zaradi kartonov bosta v ekipi manjkala Valter Birsa in Rene Krhin, viroza je od ekipe oddaljila Damjana Boharja. Tekmo bo sodila švedska trojica Jonas Eriksson, Mathias Klasenius in Daniel Wärnmark.

Članki iz rubrike