nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 06.10.2017 20:12:59

Slovenci realno sicer odpisani, a upajo na malteški čudež

Grega Wernig
Slovenska nogometna reprezentanca je imela danes po poznem prihodu iz Londona, kjer je v četrtek zvečer izgubila predzadnjo kvalifikacijsko tekmo za SP 2018 proti Angliji z 0:1, mirnejši dan. V soboto bo selektor Srečko Katanec na Brdu pri Kranju obelodanil razmišljanja pred zadnjo kvalifikacijsko tekmo proti Škotski, ki bo v nedeljo v Stožicah.

Katanec je v četrtek takoj po tekmi z Angleži potrdil, da bo tekma s Škotsko njegova zadnja na klopi Slovenije. Slovenija je po tem porazu padla na četrto mesto v skupini F. Iz te so se na SP že prebili Angleži, v boju za drugo mesto in dodatne kvalifikacije pa vendarle ostajajo tudi še Slovenci, ki za Škoti zaostajajo tri točke, za Slovaki pa eno. Toda pesimizem glede preboja na želeno drugo mesto je vendarle kar realen. Ne nazadnje Slovaki na zadnji tekmi v nedeljo gostijo odpisano Malto.

Da je zgodba bolj ali manj zaključena, potrjujejo tudi selektorjeve besede po četrtkovi tekmi. "V nogometu ni časa za žalovanje. Ponosen sem, ne glede na to, kaj si mislite slovenski mediji. Vem, kakšno delo smo opravili v zadnjih letih. Da se ne ponavljam. Reprezentanca ima neko okostje. Kar veliko igralcev smo pripeljali v reprezentanco, ki imajo potencial in vsem želim, da se razvijajo v pravo smer. Samo to je ključ, da bo lahko reprezentanca na koncu koncev zmagala na takšnih tekmah, kot je bila z Anglijo," je najprej dejal Katanec in nadaljeval o rezultatskem vidiku.

"Če je kdo mislil, da smo favoriti za preboj na SP, potem naj to misli in potemtakem je to velik neuspeh. Ampak treba je analizirati. Dejansko sem ponosen na to, kar sem delal v zadnjem obdobju. Če se pa gleda rezultatsko, po vaše, da ni preboja na SP, potem je to neuspeh. Imate pravico analizirati tudi tako. Surovo, skozi rezultat," je še povedal selektor, ki pa mu Rusije še niso dokončno zaprle teoretične možnosti.


A Maltežani bi morali na Slovaškem pripraviti pravo senzacijo, da bi odščipnili kakšno točko Mareku Hamšiku in druščini. Če bi jim to uspelo, bi se Slovenci znašli v precej boljšem položaju. Odvisni bi bili sami od sebe, v Stožicah bi morali namreč "le" premagati čvrste Škote, ki jih bo po podatkih Nogometne zveze Slovenije bodrilo več kot 3000 navijačev.

Namreč v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v primeru točkovno izenačenih reprezentanc najprej šteje boljša razlika v danih in prejetih zadetkih, nato več doseženih zadetkov, potem razmerje v medsebojnih tekmah in tako naprej. Škotska ima ob 17 točkah razliko v danih in prejetih zadetkih 15:10, Slovaška ob 15 točkah 14:7, Slovenija pa ob 14 točkah 10:5. Torej bi ob spodrsljaju Slovakov Sloveniji za drugo mesto v skupini F zadostovala že zmaga z golom razlike.

Proti Škotom so Slovenci igrali štirikrat. Nazadnje so v teh kvalifikacijah izgubili na Škotskem z 0:1, sicer pa še enkrat proti njim izgubili in dvakrat igrali neodločeno. Zato pri Nogometni zvezi pozivajo navijače, naj v čim večjem številu pridejo podpret izbrano vrsto na nedeljsko tekmo, ki bo lahko v marsičem posebna. Ne nazadnje je Katanec napovedal slovo, kapetan Boštjan Cesar pa bo bržčas stotič - kot prvi slovenski nogometaš - oblekel reprezentančni dres.

Na mundial se bo ob Rusiji, ki je kot gostiteljica uvrščena neposredno, iz Evrope prebilo 13 reprezentanc. Devet od teh bodo predstavljali zmagovalci kvalifikacijskih skupin, štiri pa bodo dale dodatne kvalifikacije, v katerih bo igralo osem najboljših drugouvrščenih ekip. Zaenkrat so si SP ob gostiteljici Rusiji zagotovili Brazilija, Iran, Japonska, Mehika, Belgija, Južna Koreja, Savdska Arabija, Nemčija in Anglija.

Članki iz rubrike