Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
1 08.09.2017 14:23:20

V kako velikih težavah se je znašel zvezdnik Anglije? Ali so to dobre novice za Katanca?

Reuters
Zvezdnik angleške reprezentance se je znašel pod drobnogledom Fife.

Svetovna nogometna organizacija (Fifa) je danes sprožila disciplinski postopek zaradi iztegnjenega sredinca. To neverbalno gesto je pokazal angleški nogometni reprezentant Dele Alli na kvalifikacijski tekmi Anglije in Slovaške za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Rusiji. Tekma, ki jo je dobila Anglija z 2:1, je bila na stadionu Wembley v Londonu.

Iztegnjeni sredinec je vulgarna gesta, ki ima povsod po svetu očitni seksualni pomen falusa. Fifa se je zato, ker gre za očitno obsceno kretnjo, za neverbalne in verbalne obscenosti pa ni mesto na nogometnih igriščih, odločila preiskati vse okoliščine tega dejanja ter po preiskavi tudi ukrepati proti zveznemu igralcu angleškega prvoligaša Tottenham Hotspur. Fifa lahko igralca kaznuje s prepovedjo igranja na treh naslednjih reprezentančnih tekmah ter ga lahko zraven še oglobi.

dele alli

Alli ni zanikal dejanja, njegov sredinec se je znašel na fotografijah in video posnetkih, ki so preplavili splet in družbena omrežja, posnetek pa so objavili tudi angleški mediji, vendar pa iztegnjeni sredinec pripisuje ponesrečeni šali. Takoj po tekmi se je prek Twitterja opravičil, saj ni želel s to kretnjo nikogar užaliti. Kot je dejal, je sredinca pokazal soigralcu sicer prijatelju Kylu Walkerju kot šalo, saj se je želel z njim le malce pošaliti.

Fifa je iztegnjeni prst vzela skrajno resno ter kretnjo, kot je sporočil predstavnik krovne svetovne organizacije za nogomet, do zaključka disciplinskega postopka uradno obravnava kot incident. Sprva je namreč kazalo, da je bila ta gesta namenjena delivcu pravice na ponedeljkovi tekmi s Slovaško Clementu Turpinu. Televizijske kamere so Allijevo kretnjo posnele v 76. minuti tekme.

Tudi angleški selektor Gareth Southgate je zanikal žaljivi ali zlovešči pomen Allijeve kretnje. "Kyle in Dele sta se muzala in šalila in potem je Dele pokazal to kretnjo Kylu. Ta dvojica ima vsekakor čuden način sporazumevanja. In, ko je bilo postavljeno vprašanje, sta dejala, da se je prav to zgodilo," je dejal Southgate novinarjem na Wembleyju. Tudi trener Spurs Mauricio Pochettino je prepričan, da ne gre iskati kakšnih posebnih skritih pomenov in namenov: "Strinjam se, da ne gre za posrečeno ali fantastično kretnjo, vendar pa ne gre iz muhe delati slona. Šlo je za slabo šalo, trenutni preblisk s soigralcem."

Enaindvajsetletni Alli je sicer znan po svojem nekoliko divjem značaju in je že prišel v spor z nadrejenimi. V sezoni 2015/16 je bil na klopi, ko je s komolcem udaril v trebuh Claudia Yacoba iz West Bromwich Albiona, februarja pa je bil poslan z igrišča po brutalnem startu na igralca Genta Brechta Dejaegereja na tekmi lige Europa.

V kvalifikacijski skupini F za SP, ki bo 2018 v Rusiji, vodi Anglija z 20 točkami, druga je Slovaška s 15, Slovenija in Škotska na tretjem in četrtem mestu jih imata po 14 točk, Litva s petimi in Malta brez točk pa sta že odpisani. Anglija se bo na prvenstvo uvrstila že, če ne izgubi 5. oktobra proti Sloveniji. Prav slednja pa za upe na Rusijo potrebuje zmago na Wembleyju ter zatem doma proti Škotski.

Značke: nogomet, sp, kvalifikacije

Članki iz rubrike