stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

nu
nu
0 14.03.2024 10:08:38

Kazenska ovadba odmeva v tujini! Nekdanji nogometaš Olimpije udaril z vso silo: S tem uničujejo kariere!

Luka Vovk
Afera četverice odpisanih nogometašev Olimpije še ni zaključena. Za tem stališčem že dalj časa trdno stoji Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, ki je sredi februarja zoper vodstvo ljubljanskega kluba vložil tudi kazensko ovadbo. Zdaj so se o tem razpisali tudi pri uglednem The Athleticu.

Čeprav so trije od štirih »odstavljenih« nogometašev Olimpije že zapustili zmajevo gnezdo in v določeni meri vendarle našli skupen jezik z vodstvom ljubljanskega kluba, Spins še vedno glasno opozarja na nepravilnosti v ozadju. Spomnimo; prvi mož sindikata Dejan Stefanović je v drugi polovici januarja sklical izredno novinarsko konferenco, na kateri je pojasnil, zakaj so se pri Spinsu odločili, da zoper vodilne može Olimpije vložijo kazensko ovadbo. Za dramaturgijo je poskrbela lokacija novinarske konference – ta je stekla ob robu zelenice v Jami za Bežigradom, v času treninga mladinske ekipe, na katerem so s podmladkom Olimpije trenirali tudi Rui Pedro, Mustafa Nukić, Marko Mijailović in Pascal Estrada. Prva ekipa zmajev je medtem odpotovala na priprave v Turčijo.

Sindikat je uresničil svojo napoved in vodstvo ljubljanskega kluba ovadil policiji. Razlog? »Mobing in izsiljevanje,« je odgovarjal Stefanović. Po besedah predsednika sindikata so odpisani nogometaši s strani kluba prejeli več spornih dopisov. »Najprej so tem igralcem rekli, da bodo trenirali z mladinci. Potem so jim celo odrekli to pravico in jim prepovedali treniranje, češ da morajo opraviti testiranje na covid v zasebni kliniki na Hrvaškem. Eden od igralcev je v to privolil in zdaj čakamo na rezultat. Ko se je odločil, da opravi testiranje, je prejel nov dopis, da mora na isti kliniki opraviti magnetno resonanco, češ da je poškodovan. Dokler ne opravi tega pregleda, ne sme trenirati. Ta nogometaš že tri mesece trenira brez kakršnihkoli težav,« je takrat poudaril Stefanović in v nadaljevanju postregel še z ostrejšimi obtožbami na račun vodstva Olimpije ter precej neposredno spregovoril tudi o domnevnih ponarejenih zdravniških izvidih.

Če se lahko zgodi Mbappeju ...
Zdaj so zgodbo SPINS in Olimpije na dolgo in široko obdelali tudi pri uglednem ameriško-angleškem športnem portalu The Athletic. "Odločitev sindikata, da zoper klub vloži kazensko ovadbo, je edinstvena. Gre za zadnjo v seriji potez, s katerimi se sindikati in nogometaši borijo proti vse bolj razširjenemu protipravnemu ravnanju klubov," so zapisali na omenjenem portalu.

Za The Athletic je spregovoril tudi prvi mož SPINS Dejan Stefanović in ljubljanski primer povezal s precej bolj znanimi z najvišje ravni evropskega nogometa; Jadon Sancho v Manchester Unitedu, Kylian Mbappe v PSG-ju ... "Če se lahko vse to odvija tako javno, ko gre za Mbappeja, enega najboljših nogometašev na svetu, si lahko samo predstavljate, kaj vse se dogaja drugod, na nižjih ravneh," pravi Stefanović.



Če so se pri Olimpiji na obtožbe s strani sindikata v zadnjih mesecih že 'privadili', pa jih je zagotovo neprijetno presenetilo dejstvo, da je za Athletic o dogajanju v ozadju spregovoril tudi eden od odpisanih. Pascal Estrada je s predčasno prekinitvijo pogodbe okrepil vrste avstrijskega Altacha, zdaj pa je proti svojim nekdanjim delodajalcem izstrelil nekaj ostrih puščic.

Uresničili so grožnjo
Z vodstvom kluba naj bi se za novo pogodbo pogajal maja 2023, ob koncu šampionske sezone. "Rekli so mi, da v primeru, da ne podpišem pogodbe, ne bom treniral z ekipo in me ne bo v kadru za tekme. Takrat sem šel na dopust, vse skupaj sem skušal odmisliti, nato pa je klub enako povedal še mojemu agentu. Ko se je sezona začela, so grožnjo tudi uresničili. Bil sem na stranskem tiru. Nisem vedel, kaj naj storim, sem mlad nogometaš. Poklical sem odvetnika in situacijo razložil sindikatu," pravi Estrada, ki je Olimpijo zapustil januarja.

"Srečen sem, da sem zapustil ta klub. Nisem smel igrati, način, na katerega so ravnali z mano ... Sem mladi avstrijski reprezentant, zato mi je lahko klub iz Avstrije zaupal. Vsi ostali klub so videli samo to, da ne igram in ne treniram s prvo ekipo, nihče se ne bi zanimal zame. Sindikat mi je precej pomagal. Predali so mi vse potrebne informacije, da sem vedel, kako ravnati in kaj so naslednji koraki. Nogometaši sami niso močni, skupaj pa lahko pomagamo ustaviti tovrstne prakse v nogometu. Lahko bi na vse skupaj pozabil in mirno nadaljeval z življenjem, a si želim, da je pravici zadoščeno in da klubi spoštujejo določena pravila. Takšno ravnanje uničuje kariere nogometašev," je zaključil 22-letni Avstrijec.

Pri Athleticu so zapisali, da so se za odziv obrnili tudi na Olimpijo, a odgovora iz zmajevega gnezda ni bilo.

Članki iz rubrike