profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

nu
nu
5 18.10.2022 11:10:35

Ne Mariborčani, v resnici je bila oškodovana Olimpija?! Odgovor strokovnjaka, ki ga niste pričakovali!

Martin Metelko
Olimpija bi lahko enajstmetrovko izvajala že v prvem polčasu.

Čeprav 150. večni derbi ni postregel z nogometno poslastico, je vseeno poskrbel za številne pestre trenutke, ki jih v slovenskem klubskem nogometu lahko ponudi le tekma vseh tekem. Sobotni obračun Olimpije in Maribora je odločila enajstmetrovka v izdihljajih tekme, v naelektrenem vzdušju so kuliso derbija močno zaznamovali tudi navijači, znova pa ni šlo brez pomembnih sodniških odločitev, ki burijo duhove tudi več dni po končani tekmi.

Dragoslav Perić je v zaključku prvega polčasa najprej upravičeno pokazal rdeči karton Svenu Šoštariču Kariču, nato pa je ključno odločitev tekme (po posredovanju VAR-a) sprejel še z dosojeno enajstmetrovko, ko je v svojem kazenskem prostoru z roko igral branilec Maribora Nemanja Mitrović. V mariborskem taboru sodniškega kriterija po tekmi niso želeli komentirati, a so po spletu hitro zakrožile številne pripombe. Žan Vipotnik naj bi žogo na sredini igrišča izgubil po prekršku; sledila je akcija, ki se je končala z enajstmetrovko. Tudi ob izvajanju najstrožje kazni pa je marsikdo opazil, da je v kazenski prostor prehitro stekel Samuel Pedro, kar bi strogo po pravilih moralo pomeniti ponovitev strela z bele točke.



Sodniške odločitve so znova podrobno obdelali tudi v Sportklubovi oddaji Pod prečko, sporne situacije je komentiral referent NZS za sodniške zadeve Darko Čeferin. "Ob 90 odstotkih kazenskih udarcev igralci prehitro vstopijo v kazenski prostor. Tu imajo sodniki določeno toleranco. Tudi vsako izvajanje avta ni izvedeno na mestu, kjer je žoga zapustila igrišče, tudi vsak prosti strel ni izveden povsem na mestu, kjer je storjen prekršek. Določena odstopanja vedno obstajajo. Če pa bi nogometaš, ki je prehitro vstopil v kazenski prostor, vplival na igro, če bi vratar denimo strel ubranil, nato pa bi do žoge prišel ta nogometaš, bi bila igra zagotovo prekinjena. Posredoval bi lahko tudi VAR," je prehiter vstop Pedra komentiral Čeferin. Pojasnil je tudi, da so posnetki z različnih zornih kotov, da v akciji pred dosojeno enajstmetrovko ni prišlo do prekrška nad Žanom Vipotnikom, na drugi strani pa je namignil, da bi lahko Olimpija enajstmetrovko izvajala že v prvem polčasu.

Šlo je za nadaljevanje akcije, v kateri je bil izključen Šoštarič Karič. V idealnem položaju za strel se je po sijajni podaji Svita Sešlarja znašel Mustafa Nukić. Žoga je zletela mimo vrat Ažbeta Juga, ljubljanski napadalec pa je zahteval najstrožjo kazen. "Vidimo, da po udarcu napadalca proti vratom pride do kontakta med branilcem in napadalcem. V kolikor bi sodnik tu dosodil kazenski udarec, se VAR ne bi vmešal, ker so prisotni elementi za kazenski udarec. Sodnik pa ni dosodil prekrška in tudi v tem primeru se VAR ne vmeša, ker ni očitnega dokaza, da gre za kazenski strel," je povedal Čeferin.

Članki iz rubrike