902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

rb
rb
2 21.07.2022 11:00:16

Muraši v Dublinu. Nasprotnika poskušajo prestrašiti, ampak … (foto)

Aleš Cipot
Soboške črno-bele čaka prva tekma 2. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo.

Sobočani so tokrat nekoliko spremenili ustaljeni ritem na evropskih gostovanjih. V irsko prestolnico se namreč niso odpravili v sredinem zgodnjem dopoldnevu, temveč je bilo predvideno, da bodo z mariborskega letališča poleteli ob 16.30. A niso, zaradi višje sile so se bili prisiljeni sprijazniti s približno dveurno zamudo, a še vedno so vzleteli dovolj zgodaj, da so se sinoči spoznali z Richmond Parkom, kjer bodo danes zvečer merili moči s St. Patrick'som, že pred potjo pa so opravili (pravi) trening na domačih tleh. Ne v Fazaneriji, kjer nova zelenica še ne dovoljuje vsakodnevnih obremenitev, temveč v Bakovcih.

Preživeti uvodne nalete

Kaj črno-bele čaka na zelenem otoku, je bolj ali manj jasno. "Irci so agresivnejši od obeh nasprotnikov, s katerima smo se pomerili na začetku sezone, in z obilo energije poskušajo nadoknaditi nekatere pomanjkljivosti v igri. Zaradi navijačev in vzdušja, ki ga pripravijo, velike upe polagajo na domač dvoboj," pravi Damir Čontala in v prvi vrsti opozarja, da bo treba zdržati uvodne nalete gostiteljev. "Zelo agresivno začnejo tekmo, ogromno stavijo na uvodnih 15, 20 minut, ko nenehno vršijo pritisk na zadnjo linijo nasprotnika. Res so zelo odločni, dobro se odzivajo po izgubljeni žogi, ampak sčasoma ta ritem začne plahneti. Bolj ko gre dvoboj v srednjo fazo ali se približuje končnici, vse manj so agresivni in imajo vse manj nadzora. So nevarni iz prekinitev, ena od značilnosti so tudi dolge podaje. Ko se znajdejo v podrejenem položaju, ne komplicirajo in poskušajo zadeve reševati s preskok igro. Najboljši igralec je napadalec Eoin Doyle, ki ogromno pomaga tudi v organizaciji napadov, veliko prihaja v zvezno vrsto. Imamo vse potrebne informacije. Kakšnih večjih neznank ni, pomembna bo prilagoditev na njihovo igro. Seveda mora biti čim hitrejša, da bomo lahko potem mi vsilili svoj način igre."

trening, mura, dublin
Aleš Cipot

Želimo zmagati

Slišati je, kot da imajo gostitelji zelo malo šibkih točk ... "Če nam bo uspelo, da dolge podaje tekmeca ne bodo nadzorovane, nam bo lažje. Čeprav so agresivni, pritiskajo visoko, imajo v tem tudi svoje slabosti. Z obilo energijo poskušajo nasprotnika na neki način prestrašiti, po drugi strani pa jih je z mirnostjo, kakovostno podajo, pravilnimi gibanji in postavljanji mogoče kaznovati. Si zagotoviti obetavne situacije. Puščajo prostore, ki jih lahko izkoristimo za prehode v napad. Potrebovali bomo pet, 10 minut, da se navadimo na vse skupaj, vsekakor pa vidim tudi našo priložnost. Moramo biti agresivni in domačine poskušati prisiliti v obrambno držo. Prizadevali bomo izkoristiti slabosti, ki jih imajo v fazi branjenja," je povedal trener Mure, ki verjame, da je njegova ekipa lahko uspešna. "Tako kot vedno želimo zmagati, zadovoljni bi bili tudi z remijem. To bi bilo dobro izhodišče za povratno tekmo, toda na igrišče se odpraviti z mislijo ali miselnostjo, da bi igrali neodločeno, bi bilo neumno. Normalno je, da želiš doseči gol, da želiš zmagati, morali bomo biti na visoki ravni. Da bi se v igri počutili čim udobneje, moramo uresničiti vse svoje zahteve. To želimo vedno, a je marsikaj seveda odvisno od nasprotnika; v kolikšni meri nam to dovoli."

'Malenkosti', ki ustvarjajo razliko

Prekmurci so se na Irsko odpravili po porazu z Olimpijo, ki je močno odmeval. Kalvarija, ki so jo zmaji doživljali ob vrnitvi iz Luksemburga, ni bila dovolj, da bi se črno-beli znebili uroka Stožic, a nedelja je medtem že pozabljena. Ali pač? "Minilo je premalo časa, da bi bila, vendar na razmišljanje o dvoboju, ki nas čaka, ne sme vplivati," je odvrnil strokovnjak, ki bo čez nekaj dni dopolnil 38 let, in nato še enkrat zavrtel film dogajanja v prestolnici. "Razočaranje je bilo ogromno. Takšnega v slačilnici že dolgo nisem videl. In to po porazu z Olimpijo v gosteh, kar načeloma ne bi smela biti katastrofa. Ampak to kaže, da želimo zmagati na vsaki tekmi, kaže ambicije. Po analizi, ki smo jo opravili, moramo biti z 90 odstotki stvari zadovoljni. Olimpijo smo v večini segmentov nadigrali, kar razkriva tudi statistika. V priložnosti in obetavne situacije nismo prihajali naključno, imeli smo domiselne akcije, toda ob dveh stvareh se moramo vsi skupaj zamisliti. To so prekinitve, ki nam odvzemajo preveč točk, in preslaba realizacija. V treh dozdajšnjih tekmah smo imeli 57 strelov, nasprotniki skupaj niti 25. Toda razlika v zadetkih je 4:4. Moramo izboljšati učinkovitost in odpraviti individualne napake oziroma padce zbranosti v obrambi. Te malenkosti ustvarjajo razliko, ali si na vrhu ali v povprečju."

trening, mura, dublin
Aleš Cipot

Članki iz rubrike