zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

rb
rb
0 09.04.2022 11:05:34

Zrli so KATASTROFI v oči, danes pa … Da, zdaj smo kar naenkrat RESNI, klici iz Ukrajine pa so GROZLJIVI

Martin Metelko
Izkušeni hrvaški vezist je zelo pomemben člen Kopra.

Bilo je 2. junija lani, ko so Koprčani zrli katastrofi v oči. Hodili so po robu prepada. Po zmagi na Portovalu so jih na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij 'centimetri' ločili od izpada v drugoligaško druščino, od popolnega mrka. Danes, 10 mesecev pozneje, se spogledujejo z naslovom prvaka. Resno spogledujejo, saj neumorno dihajo za ovratnik vodilnemu Mariboru.

Koper je na povratni domači tekmi dodatnih kvalifikacij proti Krki močno 'visel', a se naposled rešil in ostal med elito. "Hja, dobro ste rekli. Res smo viseli ..." je ob globokem vzdihu film nazaj zavrtel Ivan Borna Jelić Balta. Rešitelj kanarčkov, ki je v 84. minuti s strelom z glavo zatresel novomeško mrežo za končnih 2:3 in skupnih 4:3. Njegov gol je pomembno vplival na klubsko zgodovino. Rumeno-modrim je odleglo, od srca se jim je odvalila ogromna skala. "Da, zadetek je bil pomemben. Ključen – ostali smo v ligi. Če ne bi zadel, se zdaj verjetno ne bi pogovarjala," je smehljaje pristavil 29-letni Hrvat.

Morda bi se o tem, da so Primorci blizu vrnitve med prvoligaše, toda namesto tega se danes borijo za naslov prvaka. Na Bonifiki se je v kratkem času zgodila velika preobrazba. "Z dozdajšnjimi dosežki se ne smemo zadovoljiti. Nenehno jih je treba potrjevati. Iz tekme v tekmo, pred nami je še ogromno dela. Mogoče pa nam v kakšni nori končnici uspe osvojiti prvenstvo. Da si bomo zagotovili evropsko vozovnico, skoraj ne dvomim, a se bomo do konca borili po najboljših močeh, da bi bili še uspešnejši."
Do zdaj so na Obali poudarjali, da se s šampionsko zvezdico nočejo pretirano obremenjevati. Vmes se je stanje duha bržčas spremenilo, hkrati pa bodo na Bonifiki težko kogarkoli prepričali, da se vmes niso znašli pod vsaj manjšim pritiskom … "Povsem razumljivo je, da se je ustvarilo tudi nekaj pritiska. Potem ko bi skoraj izpadli iz lige, smo se približali vrhunskemu dosežku, tega pa si kakopak neizmerno želimo. Ampak če sem povsem iskren, zame naši rezultati niso tako veliko presenečenje. Vem, da velika večina razmišlja drugače, toda vedel sem, da smo sestavili dobro ekipo. Premoremo dovolj kakovosti in menim, da imamo možnosti osvojiti naslov prvaka. Če bi imeli še kanček sreče, toliko bolje."

Napovedi, da bomo padli, so nas motivirale

Mnogi so že lep čas prepričani, da bo Koper prej ali slej padel, da bo popustil, a namesto tega ohranja stanovitnost in ostaja tik pod vrhom. "Tovrstne napovedi so nas še dodatno motivirale, da vsem pokažemo, da ti uspehi niso naključje. Do konca prvenstva je ostalo le še sedem krogov in zdaj prav gotovo vsi dobro vedo, da smo kandidati za naslov," se je nasmejal Ivan Borna Jelić Balta.
Ne le kandidati, temveč resni kandidati. "Da, zdaj smo kar naenkrat resni," je pristavil nadvse pomembni člen v zasedbi Zorana Zeljkovića, ki v zvezni vrsti vedno znova opravi garaško delo. Ob tem je zanimivo, da Koper spreminja podobo – od všečne do pragmatične in zelo tekmovalne. "Trener od nas zahteva, da smo raznovrstni. Ne igramo vedno na enak način, znamo se prilagajati. Tudi to razkriva kakovost, smo pa ob spoznanju, da je prišlo veliko novih igralcev, potrebovali nekaj časa, da smo lahko začeli vse zamisli primerno uresničevati."
Slišati in prebrati je bilo kar nekaj komentarjev, da so kanarčki z zmago v vroči Fazaneriji tudi »uradno« opravili zrelostni izpit in pokazali, da so sposobni ter pripravljeni zasesti vrh slovenskega nogometa. "Odigrali smo res zelo kakovostno tekmo. Natanko takšno, kot je bilo treba. Seveda smo imeli tudi težka obdobja. Bili so trenutki, ko bi Mura lahko povedla, vendar smo zasluženo slavili. Naposled bi lahko celo tudi z višjo razliko, a najpomembneje je, da smo osvojili ves izkupiček."

jelic balta af
alesfevzer.com

Do publike se nismo vedli grdo

V Murski Soboti se je pripetil tudi neljub dogodek, ko so nekateri domači navijači po prvem golu z rasističnimi vzkliki žalili Lamina Colleyja. "Poglejte ... Dejstvo je, da za takšne stvari na nogometnih tekmah ni prostora. Nikjer ga ne sme biti in tovrstno dejanje seveda obsojam. Je pa bila tekma zelo intenzivna, napeta, vznemirljiva, in ko je tako, se gledalci včasih odzovejo neprimerno. Ampak to ni veljalo za ves stadion, temveč za posameznike. Da, seveda smo se veselili, toda mislim, da se do publike nismo vedli grdo. Očitno so nekateri vse skupaj dojeli drugače in zgodilo se je, kar se je. Strasti so se na srečo hitro umirile. Mislim, da ni bilo slabih namer oziroma da je bilo vse skupaj vendarle posledica preveč razvnetih čustev, tekmovalnega naboja. Še enkrat bom ponovil, da takšne stvari ne spadajo na stadion, a se dogajajo. Žal! Tudi na veliko večjih in odmevnejših prizoriščih," je svoj pogled na vroče dogajanja na ravnici predstavil Ivan Borna Jelić Balta.

Naredili bomo vse, da bi osvojili obe lovoriki

Koprčane v nedeljo zvečer čaka naslednji zahteven izziv, na Bonifiki se bodo udarili z vse boljšimi Celjani. Tekmo bi lahko označili tudi za specifično, saj se bosta ekipi 21. aprila srečali v polfinalu pokalnega tekmovanja. "Saj veste, kako je, vsaka naslednja preizkušnja je najtežja. Naš namen je kristalno jasen, želimo zmagati in ostati v boju za prvo mesto. Čeprav se bomo kmalu srečali še enkrat, gotovo ne bomo taktizirali, ne bo preračunljivosti. Bomo videli, kako se bodo postavili Celjani; zanje je pokal vendarle edini način, da si zagotovijo nastop v evropskem pokalu. Mislim, da so pod precej večjim pritiskom od nas."
Kako pa med prvenstvom in pokalom krmarijo na Bonifiki? "O tem ne razmišljamo, o tem se ne pogovarjamo. Za nas je pomemben vsak dvoboj, uspešni bi bili radi v prvenstvu in pokalnem tekmovanju. Nobenemu ne dajemo prednosti. Bodite prepričani, da se bomo po najboljših močeh trudili, da bi osvojili obe trofeji. Če bo to le mogoče, bomo naredili vse, da bi nam uspelo," je odločen Ivan Borna Jelić Balta, ki smo ga spomnili, da bi kanarčkom Olimpija lahko ponudila priložnost, da se z zmago nad grofi zavihtijo za vrh lestvice. Takšen scenarij bi se uresničil v primeru zmagoslavja zmajev pod Kalvarijo ... "Nočemo se kaj prida ubadati z Mariborom, v največji meri poskušamo ostati osredotočeni nase. Na naše tekme. Na to, da bi čim bolje izpolnjevali svoje naloge in da bi bila temu primerna naša podoba na igrišču. Želimo zmagovati, vsak morebiten spodrsljaj vijoličastih pa je seveda dobrodošel. Popolnoma jasno je, da so kakovostni, mi pa jim bomo poskušali do konca prvenstva prekrižati načrte."
Ivan Borna Jelić Balta je pred prihodom v Koper igral v Ukrajini, kjer je branil barve Arsenala iz Kijiva, zato vojne grozote seveda spremlja še bolj čustveno. Vse skupaj doživlja s težkim srcem. "Ohranil sem stike z nekdanjimi soigralci, z mnogimi se slišim. In vsi mi govorijo, da so razmere res katastrofalne. Tam res nisem bil dolgo, le pol leta, toda med spremljanjem posnetkov sem prepoznal nekaj mest, kamor sem zahajal. Vse skupaj je res grozno. Ne, ni prijetno, ko te pokličejo prijatelji, kolegi, ki so na robu živčnega zloma. Ko se ti oglasi nekdanji soigralec in ti pove, da nima kam oditi. Grozljivo! Veliko je človeških tragedij in seveda vsi skupaj verjamemo, da bo vojne čim prej konec. Naj se te strahote, ta grozodejstva čim prej končajo," je poudaril vezist rumeno-modrih.

Članki iz rubrike