nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Zaključek 1. sezone zaznamovale ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 02.04.2015 10:00:00

Dare Vršič: Ni dvoma, peklensko bo

Grega Wernig
Najboljši asistent vijoličastih je nazaj. Tridesetletni vezist je dokončno saniral poškodbo kolena, ki ga je iz igrišč oddaljila za mesec in pol, svojo prvo tekmo po poškodbi pa je odigral v soboto, ko mu je trener Ante Šimundža namenil nekaj minut na prijateljskem obračunu z zagrebško Lokomotivo. Zdaj je Dare Vršič pripravljen za največje napore in bo počasi kandidiral tudi za svoj prvi uradni nastop v letu 2015.

Mariborčani so v spomladanski del sezone vstopili silovito in nanizali štiri zaporedne zmage ter se ekspresno iz zasledovalca prelevili v spretno izmikajoči se plen, ki ga bo do konca sezone izjemno težko ujeti. Po štirih zaporednih zmagah je pred reprezentančnim premorom sledil še remi z Domžalami, ki pa zaradi neodločenega izida med Celjem in Olimpijo stanja na lestvici ni spremenil niti za trohico. Kljub kar trinajstim osvojenim točkam od petnajstih mogočih pa je bil skupni imenovalec vseh obračunov vijoličastih pragmatičnost. Morda lahko izvzamemo le tekmo z Gorico, ko so Štajerci Primorcem zabili pet golov, toda na preostalih štirih dvobojih so varovanci Anteja Šimundže veliko bolj kot o lepoti razmišljali o pozitivnem rezultatu. "Ni pomembno, na kakšen način zmagaš, samo da zmagaš," je bilo njihovo glavno vodilo.

In Mariborčani so ga uspeli skoraj v popolnosti uresničiti, a kljub odličnim rezultatom so bili deležni nekaj upravičenih kritik. Glede na to, da gre za ekipo iz lige prvakov, bi morali aktualni državni prvaki na tekmah stremeti tudi k všečni igri, ne samo k pragmatični. Namesto tega pa smo velikokrat videli mučenje z žogo, veliko tehničnih napak in predvsem pomanjkanje kreativnosti pri pripravi priložnosti. Posledično so si jih nogometaši Maribora predvsem na zadnjih dveh obračunih priigrali bore malo. Proti Domžalam pravzaprav niti ene same samcate, proti Zavrču pa se verjetno še sami sprašujejo, kako jim je uspelo zmagati. Prav zaradi težav pri ustvarjanju situacij za zadetek, se Ante Šimundža zagotovo veseli vrnitve Apačana, ki je s sedmimi asistencami najboljši podajalec pri vijoličastih.

vrsic_5921 gw
Grega Wernig

Predvsem v zadnjih krogih pred zimskim premorom je Vršič igral odlično in s tremi asistencami na zadnjih štirih tekmah prispeval pomemben delež k zmagam Maribora, s katerimi so takrat zmanjšali zaostanek za vodilnimi Domžalami, nato pa je med zimskimi pripravami sledila neprijetna poškodba kolena, zaradi katere je bil Dare Vršič na bolniškem dopustu mesec dni in pol. 

Moral sem vračati izgubljene občutke v kolenu, drugih zapletov po artroskopiji ni. Se pa zavedam, da bom moral ob vajah z žogo še naprej dodatno delati. Razmišljanje v takšnih trenutkih ne sme zaiti v smer negativizma. 

"Ni bila moja prva poškodba, ne morem trditi, da je zadnja, čeprav upam, da se kaj podobnega ne bo več ponovilo," je za klubsko spletno stran o poškodbi spregovoril Vršič in nadaljeval: "Po posvetu z zdravniško službo smo predvideli, da bo trajalo kakšen mesec, in natanko po štirih tednih od posega v bolnišnici sem lahko začel vaditi s polno obremenitvijo. V soboto pa tudi odigral prvih nekaj minut po poškodbi. Vesel sem, da sem zdrav in spet med kandidati za tekme."

Čeprav zdaj že nekaj časa vadi s polno paro, pa Ante Šimundža nanj verjetno še nekaj časa ne bo povsem resno računal. Glede na prepolno zdravniško kartoteko, mora biti 43-letni strateg Štajercev pri vračanju svojega vezista še posebej previden. "Moral sem vračati izgubljene občutke v kolenu, drugih zapletov po artroskopiji ni. Se pa zavedam, da bom moral ob vajah z žogo še naprej dodatno delati. Razmišljanje v takšnih trenutkih ne sme zaiti v smer negativizma. Pomembno je, da sem se med sobotno tekmo dobro počutil na igrišču, ekipa je dobro igrala. Nimam nobenih težav med treningi in verjamem, da zdaj sledi prijetnejše obdobje," se tudi Vršič zaveda, da okrevanje še zdaleč ni končano.

V zadnjem mesecu je moral svoje soigralce spremljati s tribun, zdaj upa, da se jim bo lahko čim prej znova pridružil tudi na prvoligaškem prizorišču: "Fantje so naredili, kar so morali. Maribor je spet tam, kjer mora biti. Osvojenih 13 točk je prineslo vrnitev na vrh, zbiranje točk želimo nadaljevati. Upam in želim si, da bom tudi sam prispeval kakšen odstotek k skupnemu seštevku točk. Tiste minute, ki jih bom dobil na igrišču, želim izkoristiti na najboljši način. Seveda pa bo treba najprej nadoknaditi zaostanek v pripravljenosti, individualni treningi razumljivo ne morejo nadomestiti skupne vadbe z ekipo, tekem."

O tem, da bo Vršič že kmalu dobil priložnost za igro, ne gre dvomiti. Pred vijoličastimi je namreč izjemno natrpan urnik, v 36 dneh bodo odigrali kar 11 tekem, in Ante Šimundža bo potreboval širok kader, če bo želel ohraniti prednost v prvenstvu in obdržati priložnost za osvojitev dvojne krone, kar mu lahko uspe, le če bo v polfinalu pokala premagal Celje. "Peklensko bo, o tem ni dvoma. K sreči pa imamo širok kader in ob veliki izbiri igralcev bomo vsi dobili priložnost. Toda gremo po vrsti, najprej nas zanima le Krka. Naši sobotni gostje so se postavili na noge, dobro igrajo. Nobena tekma v obdobju, ki sledi, ne bo lahka. Bomo pa naredili vse, da ritem sobota-sreda začnemo z zmago," je zaključil rekonvalescent v taboru pod Kalvarijo. 

Članki iz rubrike