profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

nu
nu
0 02.09.2022 15:38:26

Nore številke na Otoku! Rekordni prestopni rok, najboljši šele na 9. mestu! Kdo je najdražji Slovenec?

Profimedia
Včeraj se je zaključil poletni prestopni rok, največ denarja se je - kot je to običajno - obračalo v Angliji.

poletni prestopni rok 2022 top 20

Angleška premier liga ostaja številka ena v Evropi in na svetu, tudi glede denarja. Manchester United, ki krčevito išče pot vrnitve med elito, je denimo le Ajaxu za dva igralca plačal več kot 150 milijonov evrov - za Antonyja 95 milijonov, kar je bil najdražji prestop tega poletja, in za argentinskega branilca Lisandra Martineza dobrih 57 milijonov. A to še ni vse, rdeči vragi so v svoje vrste zvabili še Brazilca Casemira, blagajno madridskega Reala pa oplemenitili s skoraj 71 milijoni evrov.

Devet od dvajsetih premierligaških klubov je preseglo 100 milijonski strošek za okrepitve, skupaj pa so Angleži oziroma razsipni lastniki angleških klubov za odškodnine plačali 2,21 milijarde evrov, kar je rekordna številka. Presegli so skupno potrošnjo ostalih največjih lig - španske, italijanske, nemške in francoske.

Tudi drugi najdražji prestop tega poletja je v angleški domeni. Branilec Wesley Fofana je iz Leicestra v Chelsea prestopil ob odškodnini 80,4 milijona evrov. V prvi deseterici sta se med angleške zapravljivce vrinila le Real (80 milijonov za Aureliena Tchouamenija) in Bayern (67 milijonov za Matthijsa de Ligta).

Zanimivo, vrednost prestopa neverjetnega Norvežana Erlinga Haalanda iz dortmundske Borussie v Manchester City je komaj na devetem mestu. A takšen je bil že predhodni dogovor igralca, njegovega agenta in vodstva nemškega kluba. V nasprotnem bi skoraj gotovo presegel stotico.

V razmerju cena/kakovost je torej City zmagovalec prestopnega roka, saj je v primerjavi s tekmeci za vloženo dobil z naskokom največ.

V kolikšni meri so klubi iz petih najmočnejših prvenstev superiorni v primerjavi z ostalimi, dokazuje podatek, da je prvi prestop v enega od klubov, ki ni angleški, španski, italijanski, nemški ali francoski, komaj na 61. mestu - Porto je Bragi za branilca Davida Carma plačal 20 milijonov evrov.

poletni prestopni rok 2022

Od slovenskih nogometašev, ki so to poletje ob odškodnini zamenjali klub, je na prvem mestu Jaka Bijol. Zanj je Udinese moskovskemu CSKA-ju plačal štiri milijone. Pol milijona manj je bil vreden prestop Andraža Šporarja iz Sportinga v Panathinaikos. Slednji je v svoje vrste zvabil še dva slovenska reprezentanta, za 650 tisočakov Adama Gnezdo Čerina, brez odškodnine pa tudi Benjamina Verbiča.

Koliko so zaslužili slovenski klubi? Največ Maribor, ki je za okrogel milijon Nina Žuglja prodal norveškemu Bodo/Glimtu. Tomi Horvat je za dobrega pol milijona iz Mure prestopil v graški Sturm, Žan Žužek pa za 300 tisočakov iz Kopra v Bari. Ko gre za prestope znotraj slovenske lige gre omeniti Marka Zabukovnika - zanj so Celjani Radomljanom plačali 150 tisoč evrov.

poletni prestopni rok 2022 top 20 slovenci

Članki iz rubrike