901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

nu
nu
1 22.03.2019 13:39:16

Kaj pravzaprav pomeni remi v Izraelu? UVRSTITEV NA EURO 2020!

Martin Metelko
Slovenci so kvalifikacije za Euro 2020 začeli z remijem v Izraelu, kar je pravzaprav dobro, če se spomnimo treh uspešnih zgodb iz preteklosti.

Slovenska nogometna reprezentanca se je doslej trikrat uvrstila na veliko tekmovanje. Prvi dve uvrstitvi (na EP 2000 in SP 2002) sta prišli po dveh neuspešnih kvalifikacijskih ciklusih, tretja (na SP 2010) pa po treh neuspešnih kvalifikacijskih ciklusih. Od prvenstva v Južni Afriki je bila Slovenija neuspešna že v štirih zaporednih ciklusih.

Vsi trije uspešni kvalifikacijski ciklusi so se, zanimivo, začeli z remijem v gosteh. V tem pogledu sinočnji neodločen izid v Haifi ni slab, čeprav bi si varovanci selektorja Matjaža Keka glede na prikazano igro zaslužili vse tri točke. No, če bi se zgodovina ponovila ...

Slovenija se je prvič na veliko tekmovanje uvrstila v kvalifikacijah za Euro 2000. Začela je z remijem z Grčijo v Atenah (2:2). Oba zadetka za varovance Srečka Katanca je dosegel Zlatko Zahović, za vodstvo z 1:0 v 18. minuti, za izenačnje na 2:2 pa v 72. minuti. Na koncu je v skupini prepričljivo zmagala Norveška, Slovenija je bila druga, sledile pa so Grčija, Latvija, Albanija in Gruzija. V dodatnih kvalifikacijah je bila Slovenija boljša od Ukrajine.



Za Slovence so bile uspešne tudi naslednje kvalifikacije - za SP 2002. Uvodni remi na Ferskih otokih je bil sicer videti kot hud spodrsljaj, vendar na koncu je zadoščal za končno drugo mesto. V Toftirju sta za 1:0 in 2:0 zadela Sašo Udovič in Milan Osterc, borbeni domači amaterji pa so v izdihljajih tekme izid izenačili. Rusija je v tej skupini osvojila prvo mesto, Slovenija drugega, praznih rok pa so ostale Jugoslavija, Švica, Ferski otoki in Luksemburg. V dodatnih kvalifikacijah je bila Slovenija uspešnejša od Romunije.

Zdajšnji selektor Matjaž Kek je bil s slovensko izbrano vrsto uspešen že pred slabimi desetimi leti. V kvalifikacijah za SP 2010 je začel z remijem na Poljskem (1:1), v Vroclavu je izid v 35. minuti izenačil Zlatko Dedić. Prvo mesto v skupini je osvojila Slovaška, druga je bila Slovenija, tretja Češka, četrta Severna Irska, peta Poljska in šesti San Marino. V dodatnih kvalifikacijah je bila Slovenija boljša od Rusije.

V kvalifikacije za Euro 2020 je Slovenija vstopila z remijem v Izraelu (1:1). Nadaljevanje sledi ...

Članki iz rubrike