evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 02.03.2018 13:12:55

V soboto v Zürichu o tehnologiji VAR na SP 2018

Reuters
Mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab) bo v soboto v Zürichu odločal, ali bo prižgal zeleno luč video tehnologiji VAR že za letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji. Poskusno obdobje je dalo mešane rezultate, ne glede na vse pa si želi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fife) Gianni Infantino tehnologijo že na mundialu.

VAR služi pri razreševanju različnih spornih odločitev, ki jih spregledajo sodniki na zelenici. S pomočjo tehnologije lahko preverijo, ali je šlo za prepovedni položaj, prekršek za rdeči karton ali enajstmetrovko. Sistem so preizkušali v Nemčiji, Angliji in Italiji, rezultati pa so bili mešani.

Infantino je odločen, da bo sistem uvedel že za letošnje SP, ki bo v Rusiji junija in julija. "Moram priznati, da sem bil dve leti skeptičen. Danes pa sem prepričan, da bo to dobra stvar za nogomet," je povedal pred enim mesecem. "V letu 2018 si ne smemo dovoliti, da vsi na stadionu in pred televizijskimi sprejemniki v nekaj minutah vidijo, ali je sodnik naredil veliko napako ali ne in to vidijo vsi, le sodnik ne. Če lahko pomagamo sodniku, potem mu moramo," meni prvi mož Fife.

S pomočjo sistema VAR ima sodnik avdio povezavo z uradnikom pred televizijo, ima pa tudi možnost, da si ob strani igrišča pogleda posnetek spornega trenutka.

Tehnologijo je Fifa testirala že na lanskem pokalu konfederacij v Rusiji. Takrat ni šlo vse gladko, saj je kolumbijski sodnik Wilmar Roldan potreboval kar tri poskuse ogleda posnetka, da je na tekmi med Nemčijo in Kamerunom z igrišča poslal pravega igralca, navaja nemška tiskovna agencija dpa.



Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je pred dnevi sporočil, da sistem VAR v prihodnji sezoni lige prvakov ne bodo uporabljali ne glede na odločitev, ki jo bo sprejel Ifab.

Po poročanju dpa Ifab verjetno ne bo nasprotoval nameri Infantina, da VAR uvede za letošnje SP.

Ifab je sicer od Fife ločen odbor, Fifa pa ima v Ifabu štiri glasove. Druge štiri glasove imajo predstavnika Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske, pobudnice nogometnih pravil v Veliki Britaniji. Za spremembo pravil je potrebnih šest od osmih glasov.

Dokončno odločitev o morebitni spremembi bo 15. in 16. marca odobraval Svet Fife.

Značke: nogomet, fifa

Članki iz rubrike