sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Robert Balantič
Robert Balantič
15 03.08.2017 23:13:19

Nepozabno. Epski večer Domžal v Stožicah!

alesfevzer.com
DOMŽALČANI SENZACIONALNO V ZADNJI KROG KVALIFIKACIJ ZA LIGO EUROPA

Kdo bi si mislil! Domžalski nogometaši bodo igrali v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo Europa, sinoči so v Stožicah zablesteli kot že dolgo ne. Kot še nikoli. Simon Rožman in njegovi varovanci so po minimalnem porazu v Freiburgu verjeli v epski preobrat in ga z zmago z 2:0 tudi uresničili, napredovali so s skupnim izidom 2:1.



Marsikomu je težko priznati, toda dejstvo je, da nismo nogometna država. Ali če hočete, normalna nogometna država. V nasprotnem primeru bi se na sinoči na tribunah stadiona v Stožicah zbralo več gledalcev. Ne (le) zato, ker je v prestolnici gostoval nemški prvoligaš, ki je zadnje prvenstvo v bundesligi končal na sedmem mestu na lestvici, temveč v prvi vrsti zaradi tega, ker so Domžalčani igrali pomembno evropsko preizkušnjo. A pri nas je očitno še vedno najbolj priljubljeno komentiranje in kritiziranje na družbenih omrežjih. Kako se tem rečem streže, kako se ima rad najpomembnejšo postransko stvar na svetu, so pokazali navijači Freiburga, ki jih je v Ljubljano pripotovalo okrog tisoč in dejstvo je, da so s spodbujanjem svojih ljubljencev navdušili. Vsega skupaj se je na stadionu zbralo 5136 gledalcev, rekordni obisk z lanske tekme proti West Hamu ni bil v nevarnosti. Niti približno.

Odločni Domžalčani
Tako kot so napovedovali, so varovanci Simona Rožmana dvoboj začeli nadvse odločno, s pravšnjo agresivnostjo so presenetljivo zadržanim Nemcem povzročali kar nekaj preglavic. Domžalčani so si upali in iskali načine, kako priti do nasprotnih vrat. Razpoložen je bil Senijad Ibričić, ki skoraj z vsako potezo razkriva svojo kakovost, zelo igriv in prodoren je bil Lovro Bizjak. Gostitelji so si pripravili kar nekaj obetavnih situacij, s katerimi so v vrste tekmecev vnesli nekaj nemira. Z malce več zbranosti in natančnosti bi se lahko kakšna akcija razpletla drugače. V 20. minuti bi lahko iz ugodnega položaja boljše sprožil Amedej Vetrih, kmalu zatem se je s prefinjenim strelom z roba kazenskega prostora izkazal Lovro Bizjak, žoga je za malenkost zgrešila cilj.

Že v prvem delu bi si zaslužili več
Ampak vse to je razkrivalo, da je Freiburg ranljiv. Gostje so bili neprepoznavni, pokazali so res bore malo, kar so Domžalčani kakopak začutili in vztrajali pri napadalni usmeritvi. Kazali so spodbudno podobo, za prikazano v prvem polčasu si prav gotovo zaslužijo pohvale, toda predvsem bi si zaslužili kakšen gol, s katerim bi izničili zaostanek s prve tekme.
Gostje so le redko pogledovali proti Dejanu Miliću, njihov trener Christian Streich ob igrišču ni skrival nezadovoljstva, glasni napotki njegovih varovancev niso predramili. Izkušeni strokovnjak je bil gotovo prepričan, da bo domači kapetan med vratnicama živel bolj nevarno.

Sanjski začetek drugega polčasa z dvema goloma
Pred nadaljevanjem je bilo najbolj vznemirljivo vprašanje, ali so dvakratni slovenski prvaki v hudi vročini sposobni ohraniti dinamiko iz prvega dela? Simon Rožman se med odmorom ni odločil za zamenjavo, tudi Matija Širok, ki je v uvodnih 45 minutah kar dvakrat potreboval zdravniško oskrbo, zaradi česar je bil Matija Rom v nekem trenutku že pripravljen za vstop na igrišče, je stisnil zobe in vztrajal naprej. In prav on je bil tisti, ki je v 49. minuti svoji ekipi omogočil najlepšo priložnost za zadetek. Odlično je prodrl v kazenski prostor, kjer ga je nepravilno oviral Caglar Söyüncü in belgijskemu sodniku ni preostalo drugega, kot da je pokazal na belo točko. Najstrožjo kazen za navdušenje v Stožicah je zanesljivo realiziral izjemno razpoloženi Senijad Ibričić.
A to ni bilo še nič, kmalu zatem je bil ljubljanski stadion evforičen, devet minut pozneje se je mreža Freiburga zatresla še drugič. Domžalčani so uprv.izorili čudovito akcijo. Kot iz nogometnih učbenikov. Zeni Husmani je na levi strani v ogenj poslal Ivana Firerja, ki je sijajno podal pred vrata, kjer se je tako kot je treba odzval Lovro Bizjak in povišal prednost.

Dobrovoljc v prečnik
Domači naleti so se nadaljevali, Domžalčani so igrali kot v transu. V 68. minuti je Senijad Ibričić mojstrsko izvedel prosti strel, a se je izkazal vratar Freiburga, ki ga je 60 sekund pozneje po strelu Gabra Dobrovoljca z glavo rešil prečnik. Kakšna tekma, kakšna srhljivka! Simon Rožman in njegovi fantje so bili na pragu epskega napredovanja, sledila je razburljiva končnica.

Srhljiva končnica s srečnim koncem
Nogometašem Freiburga kakopak ni preostalo drugega, kot da vse stavijo na napad. Oziroma so to bolj poskušali, slovenski tekmeci jim niti po naključju niso pustili, da bi se razigrali ali bili pretirano nevarni. Toda minute so se iztekale počasi, ob fanatični borbenosti je bilo treba ohraniti primerno zbranost. Domžalčani so iz sebe iztiskali zadnje atome moči, užitek jih je bilo gledati, dodatna energija je prihajala tudi s tribun. In tudi s pomočjo te so dvakratni slovenski prvaki dosegli namen in si zagotovili največjo zmago v klubski zgodovini. Po porazu na prvi tekmi jim je uspel preobrat, v katerega so bržčas verjeli le sami. In dejstvo je, da bodo prvič v zgodovini igrali v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo Europa, kar je prav gotovo fantastičen dosežek, že na današnjem žrebu v Nyonu bodo izvedeli, s kom se bodo udarili za napredovanje v skupinski del.


Domžale - Freiburg 2:0 (0:0)
Ljubljana – Stadion ŠRC Stožice. 5136 gledalcev. Glavni sodnik: Alexandre Boucaut (Belgija) 6,6.
Strelca: 1:0 Ibričić (50, enajstmetrovka), 2:0 Bizjak (59).
DOMŽALE: Milić 7, Klemenčič 7, Blažič 7, Dobrovoljc 7,5, Balkovec 7,5, Husmani 7,5, Širok 7,5, Ibričić 8 (od 90. Gnezda Čerin -), Vetrih 7, Bizjak 7,5 (od 78. Ožbolt -), Firer 7,5 (od 70. Žužek 7). Trener: Simon Rožman 8.
FREIBURG: Schwolow 6, Ignjovski 6 (od 56. Haberere 5,5), Lienhart 5,5, Söyüncü 5 (od 63. Kempf 5), C. Günter 5,5, Höfler 5,5, Abrashi 5,5, P. Stenzel 5,5, Frantz 5 (od 85. Kleindienst -), Niederlechner 5,5, Petersen 5,5. Trener: Christian Streich 5.
Rumeni kartoni (3-4): Vetrih (74), Milić (83), Žužek (87); P. Stenzel (29), Söyüncü (49), Höfler (50), Kempf (68)
Rdeči kartoni: –
Igralec tekme: Senijad Ibričić (Domžale).

Značke: domžale, freiburg

Članki iz rubrike