stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

ou
ou
0 05.12.2023 13:10:44

Vlado Kreslin ter skupini Mali bogovi in Beltinška banda

Vlado Kreslin je glasbenik in poet, ki je s svojo glasbo začel leta 1970 kot bobnar v lokalnem ansamblu Apollo.

Naslednje desetletje je kot pevec nastopal s skupinami Špirit III, Zodiac, Izvir, Horizont, Sanje in Avantura. Leta 1980 je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki. Kmalu za tem se je priključil zasedbi Martin Krpan, ki je »odpirala« koncerte Boba Dylana, Roryja Gallagherja, R.E.M in Michaela Chapmana.

kreslin

Konec osemdesetih se je Vlado pričel glasbeno družiti z Beltinško bando, starejšimi godci iz rojstnih Beltincev. Posvetil se je ljudski godbi ter povzročil pravi preporod etno glasbe in njenega dojemanja na Slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in opogumil ljudi, da so si upali spregovoriti v lastnem narečju. V začetku devetdesetih je postal član benda Mali bogovi. Tako z njimi, kot z Beltinško bando, še danes združuje lokalno in globalno.


Vlado Kreslin pogosto sodeluje s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki in skupinami, kot so Siddharta, Severa in Gal Gjurin, Balkan Boys, Gipsy Orchestra Allan Taylor, The Walkabouts, Rade Šerbedžija, Parni valjak, Vlatko Stefanovski, Chris Eckman, Damir Imamović, Dubliners in še številni drugi. Preskakuje glasbene in državne meje ter ruši tabuje.

Izdal je že sedemindvajset albumov z avtorsko glasbo, nekaj pesniških zbirk, nastopal v filmu in gledališču kot avtor glasbe in igralec. Številne njegove pesmi so skoraj ponarodele, nekatere pa postale navdih za romane, celovečerne filme in diplomske naloge. Vlado Kreslin je tudi član Društva slovenskih pisateljev.

Galerija

Članki iz rubrike