1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

(nk)
(nk)
0 27.10.2023 13:53:31

Burno vremensko dogajanje terja previdnost v prometu

psno
Agencija RS za okolje je za danes izdala rdeče opozorilo zaradi močnega vetra in intenzivnih padavin za večji del države. Razmere so se zaostrile v drugi polovici noči in v petek zjutraj, ko se je močno okrepil tudi jugozahodni veter, na izpostavljenih legah je pričakovati sunke blizu 100 kilometrov na uro.

Agencija za varnost prometa vse voznike opozarja, naj se v takšnih razmerah ne odpravljajo na pot, če to ni nujno. Če morajo na neodložljivo pot, naj upoštevajo spodnja podrobna priporočila. Med nalivi ali podobnimi vremenskimi dogodki vozite previdno in hitrost vožnje prilagodite razmeram, tako, da ves čas obvladujete svoje vozilo ter povečajte varnostno razdaljo. Takšne razmere povzročajo slabšo vidljivost, zato je pomembno ohraniti dovolj prostora med vozili. Ostanite zbrani, med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona!


Izogibajte se nenadnim pospeškom, zaviranju ali zavijanju, da ohranite nadzor nad vozilom. Če naenkrat postane zelo temno, poskrbite za vklop svetilk oz. utripalk v primeru nenadnega zmanjšanja hitrosti, da opozorite vozila za seboj. Če ste takrat na avtocesti, zapustite avtocesto na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.) in poiščite primerno zavetje za vozilo na mestu, kjer je to dovoljeno.


Močan dež in nalivi lahko na vozišče nanesejo naplavine, ki z vozišča niso takoj odstranjene. Prilagodite vožnjo razmeram in predvidevajte (močan veter lahko lomi drevesa, na cesto lahko zanese večje predmete, zabojnike za smeti, ki so na kolesih…). Upoštevajte vso prometno signalizacijo, tudi spremenljivo prometno signalizacijo.


Preden se odpravite na pot v nestabilnem vremenu, se seznanite z aktualno vremensko napovedjo. Preverite uradne spletne vire, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete na poti. Če so razmere preveč tvegane, razmislite o tem, da pot preložite za nekaj časa, do izboljšanja razmer.

V času neurja, neviht, drugih ekstremnih pojavov je pomembno, da ostanete mirni in osredotočeni na vožnjo, če vas je situacija ujela v vozilu. To je ključno za varno vožnjo v takšnih razmerah.


Tveganja pri vožnji v dežju so še: zmanjšana vidljivost, rosenje stekel, spolzko vozišče, kolesnice, povečana je nevarnost aquaplaninga.


Posledica dežja so lahko tudi večje količine vode na vozišču. Voda se na vozišču zadržuje predvsem na cestah brez vzdolžnega in zadostnega prečnega nagiba, kjer so na vozišču kolesnice ali je vozišče kako drugače poškodovano. Pri majhnih hitrostih vozilo zapelje v večjo količino vode (vodni udar), to pa ga zavira in ovira pri premikih. Pazimo tudi na pešce, kolesarje in druge udeležence na površinah ob cesti (pločniki, kolesarske površine), da jih ne poškropimo!


Vodna zavesa
Močan naliv skupaj z vodo, ki se kot pršenje dviguje izpod koles pred nami vozečega vozila, ustvarja "vodno zaveso". S tem pride tudi do močnega zalivanja našega vetrobranskega stekla. Ostanimo zbrani, saj bodo (brezhibni) brisalci opravili svoje delo.


Pri vožnji po dežju se lahko pojavi tudi težava z rosenjem stekel v potniški kabini vozila. Zato vklopimo klimatsko napravo.


Za varno vožnjo v dežju sta izjemnega pomena tudi tekočina za pranje vetrobranskega stekla in brezhibnost gumenega dela na metlicah brisalcev. Dotrajan gumeni del na metlicah brisalcev – namesto da bi očistil vso umazanijo z vetrobranskega stekla – jo le "razmaže", tako da je pogled skozi vetrobransko steklo močno otežen. Ta težava je izrazitejša med vožnjo ponoči.


Srečno in varno udeležbo v prometu!



Članki iz rubrike