1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

(sm)
(sm)
0 18.10.2023 16:29:26

Bloudkove nagrade tudi športnikom, ki so vrhunske mednarodne rezultate dosegli pred uveljavitvijo zakona

Matjaž Han
arhiv Ekipe
Poslanke in poslanci so danes sprejeli novelo Zakona o Bloudkovih priznanjih, ki jo je na predlog Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj pripravila Vlada RS. Novela odpravlja neenakosti iz preteklosti, ko so nekateri športniki za vrhunske dosežke Bloudkovo nagrado prejeli, drugi športniki pa je za enakovredne športne dosežke niso prejeli.

Sprememba Zakona o Bloudkovih priznanjih odslej prinaša avtomatično podelitev Bloudkovih nagrad vsem dobitnikom medalj na največjih tekmovanjih. Športnikom, ki so enakovreden rezultat dosegli v preteklosti, vendar iz kateregakoli razloga Bloudkove nagrade še niso prejeli, po novem omogoča, da končno prejmejo zasluženo nagrado tudi za pretekle vrhunske športne dosežke.



Minister Matjaž Han je ob tem poudaril: "Slovenski športniki dosegajo vedno več vrhunskih rezultatov, ki so pomembni in vidni tudi na svetovni ravni. To vključuje uvrstitve na zmagovalni oder na olimpijskih igrah, paralimpijskih igrah, olimpijadah gluhih ter šahovskih olimpijadah, saj jih predpisi s področja športa obravnavajo kot enakovredne vrhunske športne rezultate. Z novelo zakona tako najpomembnejšim vrhunskim dosežkom slovenskih športnikov dajemo ustrezno priznanje in popravljamo krivice iz preteklosti, ko nekateri športniki za prej naštete vrhunske rezultate niso prejeli Bloudkovih nagrad."



Zakon, ki je veljal do sedaj, je omogočal podelitev največ štirih Bloudkovih nagrad letno. To je ob velikem številu vrhunskih rezultatov slovenskih športnikov pomenilo, da je moral odbor izbirati med dosežki. Tako se je dogajalo, da tudi nekaterim športnikom z osvojenimi medaljami na največjih in najpomembnejših športnih tekmovanjih, predvsem na olimpijskih in paralimpijskih igrah ter olimpijadah gluhih in šahovskih olimpijadah, nagrade niso bile podeljene.

Članki iz rubrike