stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 16.09.2017 08:32:23

Bach: V zvezi z ruskim dopingom moramo ukrepati še pred OI v Koreji

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je na zasedanju skupščine Mok v Limi napovedal, da bo osrednja krovna organizacija v zvezi z ruskim dopingom ukrepala pravočasno pred februarskimi zimskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji.

"Ne smemo dopustiti, da bi ruski dopinški škandal metal stalno senco na igre," je dejal Bach in s tem napovedal hitro ukrepanje. Bach je prepričan, da bosta obe pristojni komisiji Mok pravočasno pripravili poročila. "Na osnovi tega bo padla odločitev. Priznanje in kesanje nista dovolj, da bi pozabili, kaj se je dogajalo v preteklosti."

Za Mok je popolnoma jasno, da so Rusi obšli protidopinški sistem med igrami v Sočiju 2014 in tam poskrbeli za vrsto manipuliranih vzorcev. "Manipulacije v tem obsegu ne more izpeljati ena oseba," je še dejal predsednik Moka, ki pa ni želel napovedati morebitnih sankcij: "Najprej moramo vedeti, kdo je bil odgovoren."


Številne nacionalne protidopinške agencije zahtevajo izključitev Rusije s februarskih iger, Moku pa očitajo prepočasno reševanje problema. Tudi pred lanskimi igrami so agencije na čelu s krovno protidopinško agencijo Wada zahtevale izključitev Rusije, a se je Mok odločil za preverjanje posameznikov in ruske barve je v Braziliji branilo okrog 280 športnikov. Vse do danes sta Bach in Mok zaradi tega tarča ostrih kritik.

Kot kaže, se položaj ni dosti izboljšal in Mok še vedno nima trdnih dokazov, na osnovi katerih bi ukrepal. Še vedno manjkajo trdni dokazi o tem, kateri športniki so sodelovali pri manipulaciji vzorcev in ali je bil sistem res voden s samega državnega vrha. To Rusom očita Wada, oziroma poročilo, ki ga je za Wado 18. julija lani predstavil kanadski profesor Richard McLaren.

McLaren trdi, da je bilo v obdobju med leti 2011 in 2015 vsaj 1000 ruskih športnikov del sistema, v katerem je sam državni vrh prikrival zlorabo dopinga. Rusija to vztrajno zanika.

Značke: olimpizem, sta

Članki iz rubrike