Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 06.09.2017 13:25:25

Racija v Riu zaradi domnevnega kupovanja glasov

Zaradi suma kupovanja glasov za dodelitev olimpijskih iger 2016 Riu de Janeiru se je vodja organizacije iger Carlos Nuzman znašel v preiskavi. V okviru torkove velike policijske racije so oblasti preiskale Nuzmanovo prebivališče in sedež organizacijskega komiteja. Policija mu je zasegla računalnik in dokumente, je poročal brazilski časnik O Globo.

Nuzman je osumljen, da je podkupil afriške člane Mednarodnega olimpijskega komiteja, da bi ti glasovali v korist dodelitve iger Riu de Janeiru. Nuzman je tudi predsednik Brazilskega olimpijskega komiteja, moral pa je že oddati svoj potni list. Zdaj ga čaka zaslišanje, kjer bo pojasnil svojo plat zgodbe, saj mu očitajo tudi, da je med drugimi podkupil dolgoletnega predsednika Mednarodne atletske zveze in člana Moka Lamina Diacka iz Senegala. Rio je leta 2009 v glasovanju za dodelitev iger 2016 premagal Madrid, Tokio in Chicago.

V preiskavi gre za operacijo "Umazana igra", lovke pa iz Brazilije segajo v čezmorske davčne oaze, med drugim v britansko Deviško otočje v ZDA in na Antiguo in Barbudo. V operaciji sodelujejo tudi francoske oblasti, gre za preiskave korupcije. Po poročanju časnika O Globo je bilo vpletenim izročenih enajst preiskovalnih nalogov.



Več kot očitno bo Mok pretresla nova podkupovalna afera, podobna tisti iz 90. let, ko je igre gostil Salt Lake City. Čas preiskave dodatno beli lase predsedniku Moka Thomasu Bachu, saj delegate prihodnji teden čaka generalna skupščina v perujski Limi. Ob tem naj bi 13. septembra podelili tudi prireditelja olimpijskih iger 2024 in 2028. Prve naj bi dobil Pariz, druge pa Los Angeles.

Nuzman je odvetnik in nekdanji odbojkar, kar dvajset let (od 1975 do 1995) je vodil Brazilsko odbojkarsko zvezo.

Značke: olimpizem, sta

Članki iz rubrike