gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 18.09.2017 16:45:22

Za Gorana Dragića in Luko Dončića je na Kongresnem trgu že pripravljen prostor za spomenik

Fiba
Finalna tekma evropskega košarkarskega prvenstva je v nedeljo pred televizijske zaslone ali v Istanbul pritegnila tudi mnoge znane in manj znane obraze.

Hvale namenjajo povezanosti ekipe in skupinskemu uspehu. Goran Vojnović vidi Dragića in Dončića na spomeniku na Kongresnem trgu, Robert Friškovec pa izpostavlja, da je košarka združila narod.

"Naši vizionarji so pred časom na Kongresnem trgu postavili dva velika prazna kubusa. Nihče ni takrat vedel, koga čakata. Zdaj pa je vsem jasno, da je na njih prostor za Gorana Dragića in Luko Dončića," je izid sinočnjega finala in zmago Slovenije STA komentiral režiser, pisatelj in tudi sam nekdanji košarkar Goran Vojnović.

Prav tako je finale evropskega prvenstva v košarki pred ekran pritegnilo primorskega vinarja Mateja Zara. Kot je povedal, je tekmo gledal z domačega kavča. "Tekma je bila super, odlična, neverjetna, lepo izpeljana. Bilo je skoraj kičasto, igra fantov je bila zelo lepa, prevladal je timski duh, vsi so pripomogli k temu. Res šolska izvedba," je tekmo pokomentiral Zaro.

Tako izjemen dogodek bi vinar, kot je dejal, pospremil z zdravico s kozarcem istrske malvazije. Zaro bi slovenskim košarkarjem nazdravil z malvazijo letnika 2006 ali 1997, saj so bili to tudi za vina zmagovalni letniki. Letošnji letnik je po njegovih besedah sicer zahteven, bo pa ustvaril lepa vina, ki bodo primerna za zorjenje in bodo, tako Zaro "zmagovalna vina".

Pisatelj in komik Boštjan Gorenc je na Twitterju že med tekmo v svojem humornem slogu ugotavljal, da je "najlepše od vsega videti, kakšna tesno spletena ekipa so naši košarkarji. Vsi za enega, zlato za vse!", ob koncu tekme pa je zapisal še: "naslov evropskih prvakov proslavljam s kosom otrokove rojstnodnevne torte. Zabavo ima jutri".

Glasbenik Rok Trkaj je tekmo spremljal v živo v Istanbulu. Kot je navedel za STA, je bilo vzdušje tam epsko in nepozabno. "Cela dvorana v Istanbulu je prepevala iz dna srca! Zelo močno so se mešala čustva veselja, želje, jeze, obupa, upanja in podpore v neko zanimivo metamofrozo, ki bo v spominu ostala za vedno in jo bomo pripovedovali vnukom in vnukinjam," je dejal.

"Slovenci smo se povezali, tako glasno navijali, tako da smo bili po tekmi vsi hripavi, in dali od sebe vse, da smo bili šesti igralec na igrišču, ki je naši ekipi pomagal do zmage," je dodal Trkaj. Fantje so po njegovih besedah igrali srčno in so šli do konca. "Definitivno je ta naboj drugačen kot na koncertih. Tukaj sem čutil zgodovinsko prelomnico in da se je res nekaj velikega zbudilo v narodu. Kaj bo še iz tega, ne znam reči, čutim pa, da bo slovenska košarka odšla po tej zmagi navzgor. Hvaležen sem, ker sem bil lahko del tega začetka košarkarske pravljice," je še dodal.

Trkaj je poudaril, da so navijači, ki so odšli v Istanbul in navijali na vse grlo, na koncu jokali. "Verjamem, da je bilo enako tudi doma, pred malimi zasloni. Nekateri so jokali zaradi slabih živcev, drugi iz olajšanja in zmagoslavja, tretji pa zato, ker s(m)o za trenutek občutili, kaj zmoremo skupaj. In kaj takšna zmaga lahko pomeni. Pomeni lahko preporod slovenske košarke," je še dodal glasbenik in velik ljubitelj košarke.

Tekmo je spremljal tudi zaporniški duhovnik Robert Friškovec. Sprva ga je zamikalo, da bi si tekmo ogledal na Kongresnem trgu v Ljubljani, vendar jo je na koncu spremljal iz domačega naslonjača. Sam je bil že nekoliko prej kar gotov, da bodo slovenski košarkarji dobili zlato medaljo, zato med tekmo ni bil nervozen. Je pa v svoje prepričanje malo podvomil, ko so Srbi izenačili, na koncu pa se je izjemno veselil. Bolj je bil sicer na trnih med tekmo s Španijo.

Friškovec je izpostavil, da tovrstni uspehi združijo cel narod. Na to kaže tudi to, da se ljudje različnih pogledov in prepričanj zberejo ter skupaj spremljajo slovenske športnike. Ob tem pa je povedal, da naše športnike zelo občuduje, saj vlagajo veliko truda v to, da žanjejo uspehe. "Mi se veselimo zgolj uspeha na koncu, pri tem pa pozabljamo, koliko odrekanja je potrebnega na športnikovi poti," je poudaril ter dodal, da so nam lahko naši športniki vzor in se lahko od njih marsikaj naučimo.

Finalna tekma evropskega košarkarskega prvenstva med reprezentancama Srbije in Slovenije, po kateri se je slovenska ekipa veselila zlate medalje, je bila sicer najbolj gledana športna oddaja vseh časov na slovenskih televizijah, so danes sporočili iz podjetja Pro Plus.

Članki iz rubrike