Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 11.05.2017 09:10:24

Se kuha nekaj velikega? Bo za Slovenijo zaigral zvezdniški Američan iz Dončićevega Reala?

Zadovoljila me bo kolajna. Napočil je čas, da jo napademo, pravi Goran Dragić slabe štiri mesece pred EuroBasketom. Predsednik zveze Matej Erjavec pa dodaja: Kar je Gogi rekel, bo uresničljivo, če bo zakon spremenjen. In pri tem misli na zakon o izredni naturalizaciji tujcev. KZS bi namreč rada v reprezentanco dodala Američana. Vrhunskega.

Približno dve leti je od tega, ko je na plan prišla novica, da košarkarska zveza vlaga napore za naturalizacijo Bryanta Dunstona. Takratnemu selektorju Juretu Zdovcu je bilo jasno, da na položaju krilnega centra zija luknja oziroma da brez kakovostne rešitve na tem položaju Slovenija ne bo konkurenčna. Po pogovoru z vodstvom zveze so se odločili, da poskusijo mesto zapolniti z Američanom. Izbrali so Dunstona, takrat člana Olympiakosa. »O njegovi kakovosti, borbenosti in pripadnosti kolektivu ne dvomim. Verjamem, da če mu bo Slovenija podelila izredno državljanstvo, v kar srčno upam, bo hitro postal ljubljenec občinstva,« je takrat dejal Zdovc in posebej poudaril, da Dunston za štiriletno »pogodbo« ne bi prejel nobenega denarnega nadomestila. Nikoli nismo izvedeli, ali bi se njegove besede uresničile, kajti Dunston ni dobil državljanstva.

Dunston zdaj Armenec
Lani, ko je na klopi prvič sedel Igor Kokoškov, o tem ni bilo govora, zdaj pa je naturalizacija spet aktualna. Američana, seveda, da ne bo pomote, kajti za slovensko reprezentanco je zadnja tri leta v vlogi naturaliziranega košarkarja igral Alen Omić. Vendar Dunston ni več v igri. Zdaj igralec Anadolu Efesa si je že lani poiskal drugo domovino, našel jo je v Armeniji, s katero je tudi že igral na evropskem prvenstvu majhnih držav in pripomogel k osvojitvi zlate kolajne. Dunston je torej preteklost, ni pa več posebna skrivnost, da si na košarkarski zvezi že nekaj časa spet prizadevajo »okrepiti« izbrano vrsto.



Generalni sekretar Rašo Nesterović sicer trdi drugače, ampak bolj kot ne je jasno, da je želja že za letošnje evropsko prvenstvo v reprezentanco pripeljati Američana. Seveda pa je to mogoče le, če bo na hitro spremenjen zakon o pridobitvi državljanstva. »Če gledam kot pravnik, potem so stvari jasne. Vložena je prošnja, zadeva je v postopku, pristojni na MNZ-ju to rešujejo, česa drugega ne morem komentirati. Bi pa si želel, da ne bi imeli tako stroge zakonodaje, morda bi se dalo kaj spremeniti. Realno bi se morali za to, da dobimo v Slovenijo nekoga Dunstonove kakovosti, potruditi, ne da imamo težave s tem,« so besede predsednika zveze Erjavca, izrečene predlani, zelo podobno pa bi najbrž lahko povedal tudi v tem trenutku.

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE SAMO V ČETRTKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Članki iz rubrike