palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

ku
ku
1 08.04.2023 10:44:02

Sagadin osupnil regijo! Poteptal Slovence in Hrvate ter črnogledo ligi ABA napovedal konec, če se bo ...

Martin Metelko
Nekdanji dolgoletni strateg Olimpije Zmago Sagadin je posebej za srbski Mondo pojasnil, kje tiči največja težava košarka v regiji.

Sedemdesetletni upokojeni strokovnjak je med letoma 2002 in 2004 vodil tudi Crveno zvezdo, sicer pa tudi Split, Zadar in, denimo, MZT Skopje. Jasno, Evropa ga pozna predvsem po uspešnem vodenju Olimpije, s katero se je v določenih obdobjih dotaknil najvišje ravni na mednarodnem prizorišču.

Danes Sagadin uživa v pokoju in iz fotelja spremlja košarkarske tekme, tudi ali predvsem ligo ABA. "Verjetna sta Partizan in Crvena zvezda najmočnejši ekipi in največja favorita v regionalni ligi v vsej njeni zgodovini. V vseh pogledih sta to evroligaša. Oba sta v igralce vložila ogromno denarja in to je gotovo neka druga zgodba. Skočila sta v neko povsem drugo dimenzijo, deklasirala sta regijo. Konkurenčna sta v evroligi, obenem bosta huda tekmeca v finalu lige ABA," je na začetku beograjskima kluboma polaskal Sagadin.

V nadaljevanju je izpostavil vrnitev Željka Obradovića, kar je označil za pravljico, omenil je še Argentinca v Crveni zvezdi - Facunda Campazza in Luco Vildozo. "To je poslastica, a manj dobro za regijo, ki ni več konkurenčna, je preslabo organizirana, preslabo dela in več ne proizvaja igralcev. Klubi so polni starih košarkarjev, nimajo nobene prihodnosti, saj se ne ukvarjajo z mladimi. Ni napredka, ni razvoja. Situacija je po mojem mnenju katastrofalno slaba. Ko vidim ekipo, v kateri so vsi igralci stari 30 let in več, mi postane slabo. Vsi pa v isti sapi govorijo, da svet sloni na mladih."



A tu še ni bilo konec. Sagadin je posebej očrnil Slovenijo in Hrvaško, češ da ljudje v teh dveh državah pač ne znajo. "Pogosto je tudi težava denar. Še posebej na Hrvaškem, v Sloveniji pa nekoliko manj. Ko nimaš razvojne strategije, ko nimaš ciljev oziroma ne znaš do njih priti, ko nimaš znanja v vodstvu kluba, potem 'lutaš'. Vsako leto želijo nekaj narediti, nekaj nemogočega, in ker se to ne zgodi, navijači odhajajo. Dvorane so prazne, razen v Beogradu. V Ljubljani in v Zagrebu so dvorane neverjetno prazne. Celo Partizan in Crvena zvezda jih ne moreta napolniti. Zanimanje za košarko pada in to ni dobro. V teh krajih je bila košarka dominanten šport, zdaj pa ni več."

Vendar vsej zaskrbljenosti navkljub, so Srbi Sagadinu pod nos pomolili Dončića in obsedenost s slovenskim zvezdnikom, češ da je Ljubljana polna z njegovim dresom. "To je fenomen, kot je bil takrat na Hrvaškem Dražen. To je posameznik, košarka pa je kolektivni šport. Posameznik lahko nekaj naredi, tekmuje pa ekipa. Ljudje v tej regiji imajo radi žogo, vendar jim moraš nekaj ponuditi. V tem trenutku pa nekaj ponujata le Partizan in Crvena zvezda."

Beograjska ligaša bosta po prepričanju slovenskega strokovnjaka finalista, a prav ta obračun naj bi prinašal določeno tveganje za košarko v regiji. "Strah me je, da se ne bi kaj zalomilo. Bojim se, da se finalna serija ne bo končala, da bo prišlo do incidentov, da bomo priča prekinitvi. Če se liga ne bo mogla končati, lahko dokončno razpade. Tega se bojim. Sicer pa bi želel, da naslov osvoji Crvena zvezda, saj sem v srcu zvezdaš. No, mislim, da rdeče-beli nimajo nikakršne prednosti, saj sta ekipi izjemno izenačeni."

Članki iz rubrike