volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 03.04.2023 19:17:15

Na Bledu se je začela misija Riga 2023

Domen Jančič
Slovenska hokejska reprezentanca se je danes zbrala na Bledu in uradno začela priprave na letošnji največji izziv, svetovno prvenstvo elitne skupine v Latviji in na Finskem. SP se bo za Slovenijo začelo 13. maja s tekmo proti Švici.

V tradicionalni pripravljalni bazi na Bledu se je danes zbrala praktično že skoraj popolna zasedba, za zdaj ima selektor Matjaž Kopitar na voljo 27 igralcev. Čaka še na šesterico, za zdaj pa na srečo nima veliko težav s poškodbami, na bolniški je le Maks Perčič.

Na Bledu so že vratarji Luka Gračnar, Gašper Krošelj, Rok Stojanovič in Žan Us, branilci Aljoša Crnović, Kristjan Čepon, Blaž Gregorc, Aleksander Magovac, Bine Mašič, Žiga Pavlin, Matic Podlipnik, Miha Štebih in Nejc Stojan ter napadalci Miha Beričič, Tadej Čimžar, Jan Drozg, Rok Kapel, Gregor Koblar, Anže Kuralt, Luka Maver, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Robert Sabolič, Jaka Sodja, Jaka Šturm, Blaž Tomaževič in Miha Zajc.

Slovenija bo priprave končala 10. maja, v tem času bo odigrala tudi deset pripravljalnih tekem, prvo 6. aprila z Avstrijo, zadnjo pa 9. maja z Dansko.

Danes so na Bledu ob začetku priprav pri Hokejski zvezi Slovenije organizirali tudi novinarsko konferenco, na kateri so predstavili cilje in potek dogajanja v naslednjih dobrih petih tednih.

"To je celosezonski projekt, tako dolgih priprav še nismo imeli. Igralci bodo imeli priložnost tudi za počitek. Upam, da smo mi naredili dobro delo, tudi kar se tiče nasprotnikov. Začenjamo priprave in upam, da bodo uspešne," je projekt predstavil generalni sekretar HZS Dejan Kontrec.

Pojasnil je, da je bilo načrtovanje priprav letos lažje, ker je Slovenija spet med elito. "Mislim, da smo kar dobro tempirali nasprotnike, tudi po moči. Je pa to zalogaj, tudi finančni. Ojačali smo število osebja v štabih. Naredili smo vse, kar je v naši moči, da obstanemo v eliti. Igralci bodo imeli vse pogoje in bodo polno pripravljeni."


Stroške priprav in nastopa na SP je ocenil na približno pol milijona evrov, kar je že blizu celotnemu proračunu HZS.

Selektor Kopitar je poudaril, da bo dobrodošla novost teh priprav veliko število tekem. "Vedno je bila želja imeti tekme ob koncu vsakega tedna priprav, ker na ta način dobiš vpogled v to, kaj si naredil. Uspelo nam je dobiti nasprotnike za vsak teden priprav, kar bomo skušali izkoristiti."

Že pred uradnim začetkom na Bledu so imeli reprezentanti - tisti, ki so že prej končali klubske sezone - nekakšne predpriprave. "Vsi se zelo trudijo, vsi želijo biti del reprezentance, žal pa za vse ne bo prostora," pravi Kopitar.

Med pripravami bo Kopitar tudi razdelil minutažo oziroma ne bo na vsaki tekmi igral z najboljšimi. "Ko bomo vsi, nas bo za šest napadov. Glavni igralci ne bodo igrali vseh teh tekem. Normalno, da iščemo optimalne rešitve za mesta, ki so še prosta."

"Mene letos še ni bilo zraven, a nisem nič zamudil. Od glavnih manjkajo še štirje. Že zadnjih 14 dni smo imeli mini priprave in imamo dovolj časa, da se optimalno pripravimo," je ob začetku priprav dejal Robert Sabolič, ki na prejšnjih akcijah v tej sezoni ni bil del ekipe.

"Priprave so se končno začele. Čaka nas še mesec do svetovnega prvenstva, kar je dovolj časa, da se dobro pripravimo na tekme," pa je dejal Jan Drozg.

Na SP, ki ga gostita finski Tampere in latvijska Riga, bo Slovenija igrala v predtekmovalni skupini B v Latviji. Njeni nasprotniki bodo Češka, Kanada, Kazahstan, Latvija, Norveška, Slovaška in Švica. Prvi nastop na SP Slovence čaka 13. maja proti Švici.

Značke: hokej, sp, kopitar, sabolič

Članki iz rubrike