Mobilna verzija
STA
STA

Stadioni v Katarju vse bolj pod drobnogledom

Reuters

Gradnja stadionov v Katarju dviguje ogromno prahu.

Potem ko je gradnja nogometnih stadionov v Katarju, ki bodo leta 2022 gostili svetovno prvenstvo, zahtevala smrtno žrtev zaradi nepravilnosti in pomanjkljivosti pri varstvu pri delu na gradbiščih, so se Katarci zdaj posuli s pepelom in dovolili podrobnejši nadzor. Mednarodna nogometna zveza bo od januarja 2017 naprej temeljito nadzirala dogajanje.

Fifa bo skupaj z lokalnimi organizacijami izvajala poostren nadzor, da se zlorabe delavcev ne bi več dogajale, vse skupaj v želji, da ne bi več prihajalo do človeških žrtev. Pod drobnogledom bodo tako pravilniki o varstvu pri delu in njihovo dosledno spoštovanje. Vse to je še posebej pomembno, saj zdaj na gradbiščih dela približno 10.000 delavcev, prihodnje leto pa naj bi njihovo število zraslo kar na 30.000.

Potem ko je Katar leta 2010 prejel organizacijo mundiala 2022, je bil deležen številnih kritik. Od previsokih temperatur, ki bodo dobro namučile igralce med prvenstvom, do številnih drugih nepravilnosti, tudi pri dodeljevanju prvenstva, saj naj bi šlo za deljenje podkupnin odgovornim osebam pri Fifi, ki so nato vodile vse do odstopa predsednika Josepha Blatterja.

Katar sicer nepravilnosti vseskozi zanika, smrt 29-letnega nepalskega delavca pa je bila po njihovem mnenju zgolj splet nesrečnih okoliščin. Katar prav tako zanika izkoriščanje delavcev na gradbiščih, delavci pa plačila za opravljeno delo prejemajo pravočasno.