sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

STA
STA
0 13.10.2015 11:21:40

Kasper: Upam, da bomo zajezili stroške ZOI

Predsednik Mednarodne smučarske zveze, Gian-Franco Kasper, je v Szklarski Porebi na Poljskem predstavil izzive prihajajoče zime. Posebej pa se je dotaknil nekaterih težav prirediteljev olimpijskih iger, ki so vezane predvsem na enormno naraščanje stroškov.

Gian-Franco Kasper je na tradicionalnem Forumu Nordicumu pohvalil napredek prirediteljev naslednjih iger leta 2018 v Pjongčang v Južni Koreji, kjer priprave potekajo dobro. Zaenkrat se zatika s pripravo tekem v alpskem smučanju in deskanju na snegu. Večji del težav bo bržkone odpravljen do februarskih smukaških tekem za svetovni pokal.

A tudi v tej sezoni bo težava ostal snežni stadion in majhno število mest za gledalce. "Doslej je bilo za oba gledalca dovolj prostora," je v šali dejal Gian-Franco Kasper, ob tem pa opozoril, da bodo smučarski športi med igrami v Koreji glede na tradicijo bržkone res nekoliko manj obiskani, kot so to gledalci na tekmah vajeni. Letos predvidevajo, da bo tam le 500 povabljenih gledalcev.

"Pomembno je, da bodo igre v Pjongčangu mnogo bolj skromne, kot so bile v Sočiju, kar bo igre vrnilo v normalne okvire. Soči je presegel vse meje, po nekaterih podatkih medijev so igre tam stale kar 51 milijard dolarjev," pravi Kasper.

Prav ti stroški, ki iz leta v leto naraščajo, so po mnenju Kasperja razlog, da se organizacija iger trenutno vse bolj pomika v Azijo, kjer imajo edini še na voljo takšne proračune. Ne le, da so igre 2018 v Koreji, naslednje zimske igre 2022 je letos na kongresu v Kuala Lumpurju dobil Peking, zadnji protikandidat z odlično kandidaturo je bil kazahstanski Almaty, ki nadaljuje z gradnjo infrastrukture. Ob tem ne gre spregledati, da bodo naslednje letne igre leta 2020 v Tokiu.

olimpijske igre re
Reuters

"Prepričan sem, da bomo doživeli odlične igre, a upam, da se bo ta trend spet obrnil in da bodo igre spet gostovale tudi v tradicionalnih smučarskih deželah. Še kako pomembno je, da je Mednarodni olimpijski komite sprejel ukrepe za omejitev stroškov," je v zvezi s tem dejal Kasper. Obenem je zavrnil idejo, da bi igre zaradi stroškov gostilo več držav. "Za nas ni sprejemljivo, da bodo teki na Poljskem in skoki v Kanadi. Bistvo olimpijskih iger in vzdušja je tudi olimpijska vas. Že zdaj imamo zaradi razdalje do prizorišč pogosto dve vasi, večje drobljenje ne pride v poštev."

Na kratko so predstavniki Fisa predstavili tudi naslednji kongres, ki ga bo junija prihodnje leto gostil mehiški Cancun. Ob norveškem Trondheimu in nemškem Oberstdorfu se bo za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2021 spet potegovala tudi Planica. S tega stališča ne gre spregledati pomemben korak organizatorjev v dolini Pod Poncami, ki bodo januarja (16. in 17.1.) prevzeli tekaške tekme svetovnega pokala iz Szklarske Porebe, kjer so bili tekmi prisiljeni odpovedati.

Zadnjo planiško kandidaturo za SP 2019 na kongresu v Barceloni so namreč pospremile tudi nepozabljen škandal slovenske delegacije na kongresu pred tem v Koreji, odpovedana zimska univerzijada v Mariboru in selitev tekme s planiške velikanke na obnovljeno veliko skakalnico zaradi zamud pri gradnji. Priložnost za dodatno afirmacijo je bila že odpovedana decembrska tekaška tekma na Rogli, ki jo je na koncu prevzel Dobiacco, a Planica je vzela vsaj poljske tekme.

olimpijski krogi olimpijske igre mok
Arhiv Svet24

Predsednik Fisa se je dotaknil tudi novega predvidenega televizijskega kanala Mednarodnega olimpijskega komiteja. "Pomembno je, da dobivamo nov športni kanal, ki bo ljudem po celem svetu 365 dni na leto in 24 ur na dan ponujal šport," je dejal Kasper, pri tem pa opozoril, da bo imel Mok neomejene pravice le pri dostopu do prenosov z iger, ostale pravice so v pristojnosti športnih panožnih zvez in njihovih pravilnikov. "Za nas in naš šport je pomembno, da s televizijskimi pravicami čim več iztržimo in da bo domet prenosov čim širši," je še dejal Kasper.

Članki iz rubrike