sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Aljoša Zvirc
Aljoša Zvirc
0 13.10.2015 11:02:48

Jack Eichel: Številčnost sanj o prvem (video)

REUTERS
Saj veste, kako je, če pri kakšni stvari vedno znova naletite na isto težavo. Dejstvo, da je nekdo boljši od nas, včasih sproži zanimiv odziv. Nekateri naredijo vse, da bi zgoraj zapisano ovrgli, nekateri pa se preprosto sprijaznijo z namigovanjem, da nimajo kaj iskati med najboljšimi.

Celotna lanska sezona ocenjevanja in ovrednotenja mladeničev, ki so si želeli priboriti mesto v ligi NHL, je spominjala na nekaj podobnega. Vse je bilo jasno. Prvi izbor na naboru za sezono 2015/16 je bil znan že nekaj let. Pravzaprav vse odkar so bili ogledniki klubov v Ontarijski hokejski ligi pozorni na čudežnega dečka Connorja McDavida. O njem smo v našem mediju pisali že v preteklih dneh in vam predstavili, za kako izjemnega mladeniča gre.

043-22-eichel re
REUTERS

A ni edini fantastični posameznik, ki je v teh dneh občutil igranje v dresu svojega novega kluba v najmočnejši hokejski ligi na svetu. Medtem ko je uradni začetek lige NHL luč sveta ogledal prejšnji teden, bo ogromno medijskih dejavnosti v naslednjih mesecih povezanih prav z obema mladeničema. Na eni strani z že omenjenim McDavidom, na drugi pa s še enim 18-letnikom Jackom Eichlom.

NAČRTNO SLABI ZA GRADNJO NAJBOLJŠE 
Še kako logično je dejstvo, da bi, če ne bi bilo kanadskega čudesa, Eichel zanesljivo slavil na naboru za najboljšega mladeniča. Seveda, saj ga je Buffalo Sabres izbral kot drugega. A ne moremo se izogniti razmišljanju, da bi bil v številnih drugih naborih prav tako izbran kot prvi, in to z naskokom. Osemnajstletni Američan iz Massachusettsa ne slovi kot tako nadarjen in tehnično dovršen hokejist kot McDavid, a bi lahko odigral podobno ali celo vidnejšo vlogo v letošnji sezoni, saj bo tako kot za kanadskega mladoletnika pri Edmontonu tudi v Buffalu vse pripravljeno, da novi obraz prevzame glavno vlogo in klub popelje proti vrhu lige.

eichel 1
vszi

Čez nekaj let bomo lahko govorili o ekipah McDavida in Eichla, za zdaj pa sta kluba še v fazi temeljite prenove. Kako tudi ne, ko pa so moštva kar tekmovala, katera bodo končala s slabšim izkupičkom in si priborila več možnosti za prvi izbor na zadnjem naboru. Buffalo je bil med vsemi najslabši, brez pravega ogrodja, kaj šele posebej trdne hrbtenice. Nato je po žrebu ostal brez prvega izbora, a si je s podpisom pogodbe z najboljšim od preostalih hokejistov na naboru zagotovil trdne temelje za nadaljnjo gradnjo ekipe.

KO STOPIŠ NA LED, VEŠ
Osemnajstletnik je že na prvih tekmah pokazal, da ga od ravni McDavida morda ne loči toliko, kot so vsi pričakovali. Eichel ima v nasprotju s Kanadčanom izkušnje z lanskega svetovnega prvenstva na Češkem v Pragi in Ostravi, kjer je bil najmlajši v bronasti ameriški reprezentanci. Kljub mladosti se je zelo izkazal z dvema goloma in petimi podajami na desetih tekmah in si še utrdil položaj enega najboljših mladincev na svetu. Po hokejskih medijih prek luže je Američan v pogovorih za priznano Calderjevo lovoriko celo izenačen z McDavidom – še preden sta oba odigrala kakšno tekmo v najmočnejši hokejski ligi na svetu.
 

JACK EICHEL

Rojen: 28. oktobra 1996
V kraju: Chelmsford, Massachusetts (ZDA)
Višina/teža: 188 centimetrov/88 kilogramov
Nabor 2015: 2. izbor (Buffalo Sabres)
Trenutna ekipa v NHL: Buffalo Sabres
Položaj: center
Statistika v EHL:
Boston University 40 tekem 26 golov 45 podaj
Statistika na SP:
ZDA 10 tekem 2 gola 5 podaj

Čakanja je bilo konec drugi dan tekmovanja v ligi NHL. McDavid je v dresu Edmonton Oilersov krstni nastop doživel pri enem največjih favoritov lige St Louis Bluesu in izgubil s 3:1, medtem ko je Buffalo Jacka Eichla na domačem ledu gostil senatorje iz Ottawe in prav tako izgubil z 1:3. A pri tem se je Eichel izkazal z golom in zasenčil mladega konkurenta v dresu Edmontona. Pred tisto prvo tekmo je bil Eichel vzhičen. "Ogromno prijateljev in celotna družina bodo prišli v mesto, zato bo zame to poseben trenutek," je najprej veličino dogodka izpostavil mladenič, ki bo na dresu nosil številko 15, svojo najljubšo.

V pripravljalnih kampih so mu namenili številko 41, ki pa je ni želel zamenjati, saj ni vedel, ali bo prišel v ekipo, določeno za začetek sezone. Verjetno je bil edini, ki ga je bilo strah morebitnega izpada iz moštva, saj si je hokejska javnost na jasnem, da bo Eichel ne le član ekipe, ampak gonilna sila mlade selekcije hokejistov Buffala. V njej bodo igrali še Evander Kane, Ryan O’Reilly, Zach Bogosian and Sam Reinhart, ki predstavljajo svetlo prihodnost hokeja ob Eriejskem jezeru. Osemnajstletni Američan je nato opisal svoj prvi stik z ligo NHL. "To je nekaj, o čemer sem sanjal vse življenje. Ko stopiš na led, veš, da si v ligi NHL. Dokazal sem si, da lahko tekmujem s temi fanti. Nekaj stvari moram še popraviti, a s trenerjem počnem vse, kar je v moji moči, da se izboljšave zgodijo na vsakem treningu. Tudi stran od ploščka je treba trdo delati, in to je največja razlika od igranja v mlajših selekcijah," je največjo razliko izpostavil mladenič, ki bo od samega začetka podvržen pritisku hokejske javnosti.

EICHEL IN MCDAVID KOT OVI IN SID
Kot pravi, se še ni dodobra sprijaznil z medijskim vrvežem okoli sebe in ekipe. A razmišljanje o tem, takoj ko stopi na led, potisne v ozadje: "Še vedno se privajam in želim vse črpati vase. Je kar zahtevno. Zadnji tedni so bili zares nori, ampak navsezadnje igraš hokej in počneš tisto, kar si si vedno želel. Sanjal sem o tem posebnem trenutku." Navijači Sabresov že dolgo niso bili tako navdušeni nad nadarjenostjo kakšnega mladeniča, zato pričakujejo, da bo Eichel kar sam ponesel ekipo do velikih uspehov, čeprav jih niso vajeni.

eichel 2
vszi

Sploh tistih največjih ne, saj Buffalo še nikoli ni bil prvak v ligi NHL. Tudi v prihodnjih letih nihče ne pričakuje prevelikih korakov naprej, a pogled v prihodnost z Eichlom na čelu je vsekakor mamljiv. O tem 18-letni hokejist iz Chelmsforda v Massachusettsu ne razmišlja: "Nihče ni v nikakršnem pogledu bolj pomemben od ekipe. To je bistveno spoznanje v hokejski slačilnici. Četudi so v ekipi zvezdniki, mora ekipa delovati v skupnem interesu. Le tako lahko napredujemo," je z nogami na tleh ostal mladenič, ki ga skupaj z McDavidom vse bolj kujejo v zvezde, kot sta bila pred natanko desetimi leti Sidney Crosby in Aleksander Ovečkin.

KDAJ PO STANLEYJA?
Časi so se resda spremenili, zato od obeh hokejskih supertalentov ni pričakovati tako polne statistike kot pri Kanadčanu in Rusu, ki sta sezono 2005/06 končala z več kot 100 točkami. Nagrado Calder je v Moskvo odnesel Ovečkin, ki v nasprotju s Crosbyjem, ki je Stanleyjev pokal dvignil v sezoni 2008/09, za zdaj ostaja brez vidnejših moštvenih uspehov v ligi NHL. Skupna točka Kanadčanovega uspeha z današnjo zasedbo Buffala je tudi trener Dan Bylsma. Prav pod takratnim vodstvom novinca med trenerji v ligi NHL so Pingvini iz Pittsburgha v finalu ugnali Detroit in se veselili svojega tretjega prstana.

eichel3
vszi

Eichel ima tako v 45-letnem trenerju najboljšega mogočega mentorja, ki ve, kako delati s prihodnjimi zvezdniki. Poleg tega je tudi osebni uspeh pri Eichlu za zdaj postavljen v ozadje, kar naredi celoten položaj precej bolj obvladljiv. V prvi sezoni ne pričakujemo tako velikega napredka ekipe iz mesta v zvezni državi New York ob vzhodni obali Eriejskega jezera. Če je mogoče soditi dan pred nočjo, je bolje sezono začel Eichel (2 gola v treh tekmah), a da bi se lahko boril za najvišja mesta v vzhodni konferenci in posledično za naslov v ligi NHL, bi se moralo še marsikaj spremeniti. Toda ne moremo se znebiti razmišljanja o dvobojih McDavida in Eichla v boju za Stanleyjev pokal, ko se dokončno dokažeta na najodmevnejšem ledu in ko ekipi okrog največjih mladih zvezdnikov lige zgradita hvalevredni moštvi.

Spodaj si v posnetku lahko ogledate prva zadetka Jacka Eichla med hokejsko elito v ligi NHL.

Članki iz rubrike