evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 22.01.2016 15:02:41

Telemach Olimpija: Imamo velika jajca

Grega Wernig
Praktično že od septembra, ne sicer povsem od začetka sezone, a kaj hitro po tem, je bilo jasno, da edini slovenski udeleženec v razširjenem avstrijskem tekmovanju tudi v sezoni 2015/16 nima realnih možnosti za neposredni preboj v končnico. Cilji so se že jeseni hitro spremenili, ali povedano drugače, se preusmerili v obdobje, ki se začenja danes.

Olimpija je redni del lige EBEL končala na zadnjem mestu, daleč za vsemi tekmeci, z zgolj devetimi zmagami na 44 tekmah. Enako je bilo lani, podobno še eno leto prej, ko je najdaljši sklop sezone končala na predzadnjem mestu. Končnice navijači v Ljubljani niso spremljali že več let, nazadnje leta 2012, ko so zeleno-beli pod taktirko finskega stratega Hannuja Järvenpääja prilezli vse do polfinala.
Omenjeni trener je od takrat postal že davna preteklost, kot tudi spomini na ta dosežek, še dalj so spomini na krstno sezono zeleno-belih v tem tekmovanju, ko so se znašli v skorajda enakem položaju kot zdaj, a se vseeno uvrstili v finale.

telemach olimpija dahlem ap
Arsen Perić

Ta sezona je bila pravi vrtiljak. Imeli smo dober začetek, potem so prišli padci, a tudi vzponi. Ni nam bilo lahko, a mislim, da smo se lahko iz vsega veliko naučili, in to bomo prenesli v drugi del. Začenjamo brez točk. Uvrstitev v končnico bo za nas velik izziv, a nismo edini, ki so se znašli v tem položaju, v preteklosti je komu tudi uspel preboj. Če bo vseh 25 fantov dalo vse od sebe, lahko ustvarimo nekaj lepega in uspešnega.
Olivier Roy, vratar Olimpije

Ravno ta podatek, pot iz leta 2008, danes marsikoga opogumlja in mu daje moč, da še naprej verjame v ljubljansko četo, da še upa, da se taka čudežna pot še enkrat ponovi. Če tega ta trenutek ne bi bilo v glavah moštva s Celovške 25, bi bilo navsezadnje zelo narobe. Sistem tekmovanja tudi največjemu avtsajderju še naprej omogoča možnosti za preboj v končnico, sicer so majhne, a še vedno obstajajo. S tem se bodo pri Olimpiji zadovoljili in seveda poskušali to priložnost zgrabiti ne le z rokami, temveč z vsemi udi, še več, s celotnim bitjem, ki ga premorejo. Upanje navsezadnje umre zadnje, kajne?

130-27-beljak gw
Grega Wernig

Pisali smo že, da ima Olimpija na začetku drugega dela, v katerem se bo za zadnji preostali mesti med najboljšo osmerico borila z Beljačani, celovškim KAC-em, Albo 19, Grazem in Innsbruckom, izredno ugoden razpored. Od prvih petih tekem (skupaj jih v mesecu dni čaka deset spopadov) bodo zmaji kar štiri odigrali v dvorani pod Rožnikom. Prednost domačega terena bodo morali varovanci Fabiana Dahlema izkoristiti, sicer bo njihovo upanje na kakršnokoli presenečenje, če ne kar čudež, kmalu pokopano.
V slačilnici v tivolskem športnem objektu se tega še kako dobro zavedajo, a ne glede na dozdajšnje rezultate v sezoni, na odhode, bolezni in poškodbe ostaja prva hokejska zasedba pred začetkom prave sezone pozitivno in optimistično nastrojena.
In to čeprav se zmaji še vedno ne bodo borili v popolni postavi. Dahlem je v sredo znova našel več imen, ki bodo vsaj prvi konec tedna soigralce spremljala s tribune. Še vedno tako niso nared za igro Anže Ropret, Luka Kalan, David Planko, Fabian Scholz, že tako in tako vso sezono manjka tudi Aljaž Uduč.

dahlem gw
Grega Wernig

Glede na to, da smo končali na zadnjem mestu in da nam ta sistem še vedno omogoča preboj v končnico, je po eni strani za druge klube precej nepravično. A še smo v igri in od končnice oddaljeni eno, dve zmagi. Če bomo uspeli prvo tekmo pripeljati v našo korist, mislim, da se bo samozavest še zvišala in jo bomo unovčili.
Andrej Tavželj, branilec Olimpije

NE BOM JIH VRGEL POD AVTOBUS
Zadnji teden so si igralci lahko nabrali tudi nekaj moči, saj je bil za njih mesec in pol zaradi urnika tekem neverjetno naporen. Zdaj so vendarle malo zadihali in se, kot pravi Dahlem, kar se da dobro pripravili na najpomembnejše boje tega tekmovalnega leta. Prvi danes v Tivoli prihajajo Beljačani na čelu z Žigo Pancetom in Miho Verličem.

telemach olimpija popovic gw
Grega Wernig

Ko smo trenerja vprašali, kakšen odstotek uspešnosti v prihodnjem mesecu pripisuje svoji četi, ni ovinkaril ali olepševal stvari. "Nizek," je dejal z nasmeškom in nato hitro dodal: "Če mislite, da bom ekipo vrgel pod avtobus, se motite. Seveda tega ne bom storil. Igrali bomo tekmo za tekmo. Imamo priložnost. To je že nekaj. Vemo, katere ekipe imajo največjo točkovno prednost že zdaj, a to vse je le na papirju. Pričakujem velik boj in žrtvovanje, to bo najbolj potrebno, če želimo kaj več. Potem je tu tudi sreča, brez katere ne gre. Želel bi si popolno postavo, a je nimam, a vseeno vem, da ta ekipa ima jajca," je slikovito govoril nemški strateg.

telemach olimpija dornbirn ap
Arsen Perić

PREPROSTO RADI IGRAJO DRUG Z DRUGIM
Vsem v Spodnji Šiški veliko poguma prinašajo predstave zadnjega meseca, v katerih je Olimpija večkrat pokazala, da je lahko konkurenčna praktično vsakemu nasprotniku. "Zadnje tedne smo našli pot, kako se tekmecem postaviti po robu, in to na dobri ravni. Gre za proces učenja, treba je verjeti drug v drugega, kemija je tu, kohezija, zavzetost tudi. Imamo zelo mlado ekipo in skoraj nič več tujcev, igrajo fantje z malo izkušnjami. A napredek nekaterih to sezono je gromozanski, za to je potreben čas," je še naprej razglabljal glavni strateg: "Ni dvoma, da so nas druge ekipe dobro preštudirale, si ogledale posnetke naših tekem. Prednost našega kolektiva vidim v tem, da igralci resnično radi igrajo drug z drugim, nikoli ne obupajo. To je nekaj, kar je res sijajno imeti kot trener."

telemach olimpija beljak ap
Arsen Perić

Popovič pravil lige EBEL ni upal komentirati

Olimpija bo v nadaljevanju sezone igrala tudi brez napadalca in do zdaj najboljšega strelca zeleno-belih Rolanda Kaspitza, ki je kot mesec dni prej Kristof Reinthaler odšel v Gradec, kjer bo zdaj nanj računal Ivo Jan. Čeprav je bil zadnji rok za prehode med klubi v ligi EBEL 15. november, je liga dopustila tudi tega. "Nisem presenečen, ni veliko stvari, ki me še lahko presenetijo. Pravzaprav sem pričakoval, da nas bo zapustil še prej. Pravil lige EBEL ne upam komentirati," je dejal predsednik kluba Marko Popovič

Ko smo ga vprašali, ali bo svojo četo pred prvo tekmo drugega dela nagovoril s kakšno drugačno, še spodbudnejšo besedo, je bil kratek in jedrnat: "Delajte še malo bolj zavzeto in trdo. Večino stvari ne bomo spreminjali."

Naša pričakovanja so visoka. Gre za končnico, ta je vedno nepredvidljiva, nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Igrali bomo tekmo za tekmo, živeli dan za dnem. Verjamem v to skupino, pokazali smo že, da se lahko kosamo z najboljšimi.
Nardo Nagtzaam, napadalec Olimpije

TEGA NE BI NIHČE ZDRŽAL 
Precej nestrpen pred odločilnim delom sezone je tudi predsednik kluba Marko Popovič, ki te dni ni skrival dobre volje. Čeprav je za njim dobro leto, prežeto s skrbmi in iskanjem takih in drugačnih rešitev, je ravno ta teden dobil ene najboljših vesti že za prihodnjo sezono, to je skorajšnji sponzorski dogovor za prevoze za prihodnjo sezono, kar je tretji največji porabnik proračuna. "Zdaj sem še malo večji optimist kot včeraj, pa tudi takrat nisem bil ravno majhen," je bil sam s sabo zadovoljen Popovič, ki je vesel, da bo čez nekaj mesece kmalu konec, kot jo je poimenoval sam, kritične sezone, v kateri se je ta klub boril za preživetje: "Ni ga kluba, ki bi to zdržal, razen Olimpije," je prepričan prvi operativec kluba, ki je že oddal prijavo za ligo EBEL v prihodnji sezoni.

NIČ VEČJE SKRBI
Ob uvrstitvi moštva v končnico lige EBEL fantje nimajo obljubljenih nobenih nagrad, je pa Popovič pred sedmo silo obljubil, da bo napel vse moči, da bi v tem primeru prišlo do kakšne. Trenutno igralci še zdaleč ne morejo biti zadovoljni s plačili, saj ta še vedno zamujajo. "Vseeno verjamem, da bomo to sezono zaključili simpatično oziroma solidno in da smo naredili korak naprej. Moje skrbi niso prav nič večje," je dejal Popovič, ki v tem vidi veliko dobrega.

783-30-olimpija beljak ap
Arsen Perić

NITI ENEGA EVRA VEČ, KOT GA MORA
Čeprav ima Olimpija težave s poškodbami, nazadnje je barko zapustil še Roland Kaspitz, na Celovški 25 ne bodo iskali novih igralcev. Če jih bodo potrebovali in če si jih bodo lahko izposodili, bodo tudi v prihodnjem mesecu v moštvo poklicali mladeniče, ki so zmajem pomagali v zadnjih krogih rednega dela. "Glede okrepitev nočem zapraviti niti enega evra več, kot ga moram," je preprost recept razkril Popovič, ki je dodal, da se ekipa do konca sezone ne bo spreminjala, v Ljubljani pa bo tako ostal tudi Nizozemec Nardo Nagtzaam, ki je bil do zdaj na preizkušnji.

Članki iz rubrike