požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 12.09.2017 13:55:24

Liga AHL slovenski mednarodni hokejski vrhunec

Tit Košir
Prvo dejanje slovenske hokejske klubske sezone je že mimo, pokal v posrečeni novi turnirski izvedbi so dobili Jeseničani. Zdaj oba najmočnejša slovenska kluba, Sij Acroni Jesenice in po novem SŽ Olimpijo, čaka mednarodna sezona, v sredo bosta začela boje v alpski ligi.

Za Jeseničane bo tekmovanje že stari znanec, saj se v njem, odkar se je tamkajšnji hokej spet začel postavljati na noge, kalijo že nekaj sezon z upanjem na skok v močnejšo mednarodno konkurenco nekoč v prihodnosti.

Lani so bili edini slovenski udeleženci tega tekmovanja, v končnici so prišli do polfinala. Letos bodo imeli v drugem kakovostnem razredu regionalnega tekmovanja ter v konkurenci avstrijskih in italijanskih (oziroma predvsem južnotirolskih) klubov tudi domačo družbo.

Novinec v tekmovanju je ljubljanska SŽ Olimpija, klub pod vodstvom Tomaža Vnuka, ki je po zatonu HDD Olimpije prevzel tveganje reševanja ljubljanskega hokeja. Ta klub doslej ni imel članske selekcije, zdaj so jo sestavili. V njej je nekaj izkušenih veteranov, ob Andreju Hebarju in kapetanu Boštjanu Grozniku velja izpostaviti predvsem najvidnejšega igralca v zelenem dresu, nekdanjega reprezentančnega vratarja številka 1 Roberta Kristana. Ta po lanski sezoni, ko ni imel kluba in ni igral, upa na preporod in morda tudi na kandidaturo za olimpijsko vabilo.

Zanj in za soigralce pa bo za začetek v ospredju predvsem mednarodna alpska fronta. Že na predstavitvi pred dnevi so se v taboru zelenih zavedali, da jih čaka težko delo, pa tudi pokal v Celju je razkril, da zmajem predvsem manjka uigranosti. V poprečju zelo mlada ekipa, sestavljena iz hokejistov, ki so komajda zakorakali v polnoletnost in okrepljena z nekaj "veterani", je morda kombinacija za prihodnost, trener Andrej Brodnik pa ve, da ga čaka še veliko dela.

jesenice olimpija 3
www.alesfevzer.com

"Zdaj je treba spočiti glave, regenerirati telesa. Z večjo odgovornostjo moramo iti v tekmo in ta pokalna tekma je bila dobra šola. Delno smo se že ukvarjali s tekmeci v ligi, vse tekme bodo na ravni današnje, če ne še hitrejše. Vemo, kaj nas čaka, hudi bojo bodo, odločala bo tudi psihična stabilnost vsakega posameznika. Fiziko imamo, lahko pa na mentalnem delu še kaj naredimo," je po porazu v finalu celjskega pokalnega tekmovanja, ko so bili Jeseničani boljši s 3:0, dejal Brodnik.

Na jeseniški stani je vzdušje pred začetkom nekoliko bolj optimistično. Pospravili so prvo lovoriko v sezoni, finale, ki je bil obenem tudi prvi derbi med zelenimi in rdečimi v sezoni - pa čeprav prvič z novim tekmecem iz prestolnice -, pa je pokazal, da imajo Jeseničani za sabo več priprav, da so bolj uigrani in v tem trenutku močnejši od tekmecev.

"Pokala nam nihče ne more vzeti. A že zaključni govor po tej tekmi je bil namenjen sredini. Imamo malo časa, še kakšen trening in prva tekma v alpski ligi," novi trener Gaber Glavič, ki je vajeti v Podmežakli prevzel pred to sezono, opozarja, da so šele na začetku dela: "Težko delam primerjave z lansko ekipo. Jesenice vedno hočejo ekipo na vrhu. Tudi jaz sem trener za to, da bi bili čim višje, ne pa, da bi bili zadovoljni s povprečjem. Obljubim lahko zanimive tekme in ritem, o ciljih pa takole: podajamo se z mlado ekipo in enostavno ne morem napovedovati. Tiha želja pa je končnica."

jesenice lustenau 1
Tit Košir

Tudi na Jesenicah so pripeljali nekaj okrepitev, najbolj zveneča je reprezentančni branilec Andrej Tavželj, tudi na Gorenjskem pa stavijo večinoma na lasten kader in mlade igralce. Bodo pa imeli v postavi nekaj tujcev, prvi vratar bo Clarke Saunders, v napadu se je z goli že izkazal Finec Markus Piispanen.

"Ekipa je mlada, to ni izgovor, a tu bo veliko dela. Končno je prišlo do tega trenutka, da so se v klubu, pa tudi v Ljubljani, odločili dati priložnost mladim. Treba je gledati na dolgi rok, organizacijsko pa je vse, kot je treba. Na ledu pa je najbolj odvisno od nas, kaj se bo dogajalo," je pred novo sezono dejal kapetan Tavželj.

Redni del sezone se bo za zelene in rdeče v alpski ligi začel v sredo, ko v Ljubljano prihaja prvak Ritten, na Jesenice pa Asiago, s katerim so železarji v prejšnji sezoni izgubili v polfinalu.

V rednem delu sezone se bo 17 ekip pomerilo po sistemu vsak z vsakim po enkrat v gosteh in doma. Letos so v tekmovanju uvedli še novost, dodaten del v mini skupinah po štiri (v slovenski sta poleg Jeseničanov in Ljubljančanov še druga ekipa celovškega kluba KAC in druga ekipa Salzburga), ki bo na sporedu med božično-novoletnimi prazniki. Skupno bo tako na sporedu 40 tekem (32 + 8), najboljših osem po rednem delu se bo uvrstilo v končnico. Ta se bo s četrtfinali začela 6. marca, zadnji datum finalnih tekem je 14. april.

V rednem delu bosta na sporedu dva slovenska obračuna, v Podmežakli bo derbi 14. oktobra, v Tivoliju pa 9. decembra, v dodatnem mini skupnem delu pa bodo sledili še štirje, 23. decembra, 6., 13. in 17. januar.

V tekmovanju so še avstrijski klubi Lustenau, VEU Feldkirch, Zell am See, Red Bull Junior, Bregenzerwald, KAC II, Kitzbühel ter italijanski Neumarkt, Fassa, Sterzing, Cortina, Val Gardena, Pustertal, Ritten in Asiago.

Značke: hokej, sta

Članki iz rubrike