stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
18 20.03.2024 13:55:44

Napoved izjemne Planice: glejte, kam je poletel nekoč hudo ponesrečeni slovenski skakalec!

Luka Vovk
Z današnjim uradnim preizkusom letalnice bratov Gorišek se je v sončnem vremenu začel podaljšan planiški praznik, finale v smučarskih skokih za moške in ženske.

Prvi se je po letalnici spustil Rok Tarman, član domačega skakalnega kluba Rateče Planica je poletel prek 210 metrov. Najdaljša daljava je uspela Ernestu Prišliču z 221 metri. Naj spomnimo: Prišlič je decembra 2016 doživel hudo nesrečo, ko ga je med tekom v Planici zbil eden od pogodbenih delavcev. Prišlič je dolgo časa preživel v bolnišnici in na rehabilitaciji, imej je možganske krvavitve, zlom čeljustnice, golenice ... A je kljub pesimističnim prvim napovedim popolnoma okreval. Skupaj je bilo 31 predskakalcev, vsi slovenski razen trojice iz avstrijske reprezentance, test pa je bil tokrat še bolj pomemben zaradi nove zaletne smučine, ki naj bi po pričakovanjih organizatorjev odpravila morebitne težave zaradi spomladanskih temperatur.

Začeti bi morali ob 10. uri, prireditelji so nastop prestavili za eno uro zaradi zadnjih popravkov na letalnici, še nekaj minut pa je vzela težava s semaforjem.

Nekdanji skakalec Jernej Damjan je preizkus komentiral v živo na Instagramu in je ocenil, da je Tarman skočil okrog 212 metrov. Nato sta daljšo daljavo dosegla Prišlič, po oceni Damjana 221 m, in Jernej Presečnik (218,5 m).

Šestindvajsetletni Tarman se je že petič kot prvi spustil po letalnici bratov Gorišek. Prvič je bilo to leta 2019, neprekinjeno je potem to nalogo opravljal do lani, ko je kot prvi poletel Bor Pavlovčič.


V četrtek sledijo kvalifikacije za skakalce ter nato zadnja ženska tekma sezone. V petek je na programu prva posamična tekma, v soboto ekipna in nedeljo še posamična najboljših 30 v svetovnem pokalu.

Na zadnjem dejanju skakalne sezone bo predvidoma nastopilo devet slovenskih letalcev, poleg Petra Prevca in Lovra Kos, ki sta imela v zadnjem času težave z zdravjem, še Anže Lanišek, Timi Zajc, Domen Prevc, Žiga Jelar, Žak Mogel, Maksim Bartolj in Matija Vidic.

Prva serija finalne tekme skakalk se bo začela v četrtek ob 17. uri. Po tekmi bo veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu prejela Nika Prevc. Poleg nje bodo v Planici od Slovenk nastopile še Nika Križnar, Ema Klinec, Katra Komar, Taja Bodlaj in Tina Erzar.

Na zadnji tekmi sezone bosta manjkali Norvežanka Eirin Maria Kvandal, zmagovalka nedavne norveške turneje in poletov v Vikersundu, ter nova svetovna rekorderka Silje Opseth. Obe zaradi protesta, ker tekmovalke ne bodo mogle nastopiti na prenovljeni stari velikanki, ampak na manjši napravi ob njej.

Planica s finalom obeležuje tri pomembne dogodke, 90 let od prvih mednarodnih tekmovanj v smučarskih skokih, slovo najboljšega slovenskega skakalka doslej, 31-letnega Petra Prevca, njegova 12 let mlajša sestra Nika pa bo slavila skupno zmago v sezoni.

Članki iz rubrike