stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 19.03.2024 13:35:47

Uh, kaj ga čaka! Prvi bo Planico preizkusil Tarman, preizkus pa še posebno zahteven: Prvi po ...

Luka Vovk
Manj kot en dan je do preizkusa letalnice pred finalom svetovnega pokala v smučarskih skokih. Lani je kot prvi planiško letalnico preizkusil Bor Pavlovčič, letos pa bo znova ta čast pripadla Roku Tarmanu, članu domačega kluba Rateče Planica. Tarman se bo na sredinem preizkusu petič kot prvi spustil po letalnici bratov Gorišek.

Prvič mu je ta čast pripadla leta 2019, neprekinjeno je 26-letni skakalec potem to nalogo opravljal do lani, ko je kot prvi poletel Bor Pavlovčič, letos pa se Tarman v Planico znova vrača kot predskakalec s številko 1. Pavlovčič je lani nato sklenil športno pot.

Tokrat bo preizkus še posebno zahteven, saj bo kot prvi preizkusil tudi novo zaletno smučino. "Povedano po pravici, je to kar velik izziv, a potrudil se bom po najboljših močeh. Vse skupaj sem si želel malce ogledati že včeraj, a mi na koncu časovno ni zneslo, tako da bom vse spoznal v sredo," je za spletno stran Smučarske zveze Slovenije povedal Tarman.

"Tu so izkušnje, imam tudi dober dres, ki mi ga je sešil Robert Kranjec. Skupno imam v nogah ravno prav skokov, poleg tega sem si letos že izpolnil eno željo in sicer polet preko 200 metrov. Na to črto mi je uspelo poleteti v Oberstdorfu," dodaja Tarman, ki je kot predskakalec poleg omenjenega Oberstdorfa sicer letos skakal še na nemškem delu novoletne turneje in v Willingenu.


"V zadnjih tednih sem razmišljal o tem, ali bom morda znova dobil priložnost, da skočim kot prvi. Sem pričakoval, vendar to ni bila moja odločitev. Na koncu je verjetno pretehtalo tudi to, da sem že rutiniran in zdaj smo tu. Za odločitev sem izvedel včeraj. Danes me čaka še pokalna tekma v Kranju, jutri bom torej povsem pripravljen za preizkus," je pojasnil Tarman.

Kot je dejal, je priprava na poseben skok povsem enaka kot za vsakega drugega - prihod na skakalnico dobro uro pred poletom, sledi ogrevanje in nato odhod na vrh zaletišča.

Poleg uspešnega prvega poleta si želi, da bi mu uspelo popraviti tudi osebni rekord, pred šestimi leti in leta 2022 je poletel 215 metrov, prav pred dvema letoma mu je to uspelo že kar z otvoritvenim poletom.

Preizkus letalnice je predviden za sredo s prvim poletom ob 10. uri, na startni listi je 31 skakalcev iz Slovenije in Avstrije.

Članki iz rubrike