stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

sta
sta
0 02.03.2024 11:11:57

Še zadnji pred Kranjsko Goro! Razkrivamo, kdaj gre na progo slovenski šampion Žan Kranjec

Profimedia
V Aspnu v ameriški zvezni državi Kolorado bo drevi na sporedu še en veleslalom za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev. Na njem bo nastopil tudi slovenski smučar Žan Kranjec, ki je petkovega prvega končal na desetem mestu. Kranjec bo na startu nosil številko štiri.

Kranjec ostaja zelo zanesljiv in stalen udeleženec finalnih voženj. Enaintridesetletni slovenski as je še na osmem veleslalomu v tej sezoni nastopil v finalu. Njegova veleslalomska stalnost traja že več kot dve leti. Nazadnje, ko se ni uvrstil v finale, je bilo 8. januarja 2022 v Adelbodnu.

Po prvi vožnji je bil četrti, v finalu se je potegoval za mesto na stopničkah, a mu je večja napaka sredi proge vzela nekaj zagona in je tekmo končal na robu deseterice. Kljub temu, da je meril višje, je bil zadovoljen s svojim nastopom na prvem od dveh veleslalomov v Aspnu. Ta je bil veliko boljši kot pred tednom dni v Palisades Tahoeju v Kaliforniji, ko je veleslalom po ponesrečenem finalu končal na 17. mestu.

"Smučanje je bilo na kar visoki ravni, predvsem v drugem teku sem naredil kar veliko napako, ampak sem bolj zadovoljen, da sem ves čas ohranjal hitrost in se že veselim sobotne tekme," je iz Aspna po tekmi sporočil Kranjec.

Zadovoljen je bil tudi njegov trener Klemen Bergant, odgovorni trener v slovenski moški ekipi za tehnični disciplini.

"Žan je pokazal čisto drug obraz kot pred enim tednom v Kaliforniji. Z njegovim pristopom in smučanjem smo zadovoljni. Žal sta se mu primerili dve napaki, ena v prvem teku, ena še večja v drugem. Vendar pa lahko, upoštevajoč pokazano in kako mu dela material in kako on deluje, z optimizmom gledamo na še en veleslalom," je dejal slovenski trener.


Do konca sezone so na sporedu še trije veleslalomi. Karavana alpskih smučarjev se bo po prihodu na staro celino prihodnji teden ustavila na 63. Pokalu Vitranc v Kranjski Gori, kjer bosta 9. in 10. marca veleslalom in slalom. Nato pa bo sledilo še finalno dejanje, tudi z zadnjim veleslalomom sezone, ta bo v Saalbachu v Avstriji 16. marca.

Že pred koncem sezone je znan lastnik malega kristalnega globusa. Veleslalomski seštevek je tretjo sezono po vrsti osvojil izjemni Švicar Marco Odermatt s popolnim izkupičkom 800 točk na osmih veleslalomih. Odermatt meri na zmago na prav vseh 11 veleslalomih v sezoni.

Ob tem si je že zagotovil zmago v skupnem seštevku, vodi pa tudi v superveleslalomski in smukaški razvrstitvi. Odermatt zmaguje tudi takrat, ko dela napake, kar postavlja tekmece pred dodaten izziv.

Konkurenca se bo na preostalih tekmah merila za drugo in tretje mesto v razvrstitvi. V ožjem krogu tega boja je tudi Kranjec. Edini slovenski veleslalomist v seštevku discipline zaseda četrto mesto s 311 točkami. Preteklo sezono je končal prvič na stopničkah v razvrstitvi discipline na tretjem mestu.

Norvežan Henrik Kristoffersen in Hrvat Filip Zubčić sta izenačena na drugem mestu s 330 točkami, Kranjec je v primerjavi s tekmecema zbral 19 točk manj.

Boj za drugo in tretje mesto v končni razvrstitvi discipline je povsem odprt. Po stopničkah pogledujeta tudi Švicar Loic Meillard (288), ki je v soboto na drugem mestu zaostal samo za Odermattom, in Norvežan Alexander Steen Olsen (283), v ozadju so tudi drugi veleslalomisti v zgoščeni moški konkurenci.

Članki iz rubrike