Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

Plastika morje Svet24.si

Prvi protiplastični sporazum: Od nafte do ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Ali Julija nosi lasuljo?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

STA
STA
0 12.12.2022 20:47:30

Šef je odločno povedal: "Peto mesto ni normalno!" Anamarija Lampič pa...

Slovenski biatlonci so uspešno krenili v sezono 2022/23. Ženski del ekipe in tudi mlajši del moške reprezentance je po vrsti izboljševal najboljše dosežke v karieri. Zelo zadovoljen je s pokazanim novi glavni trener Ricco Gross, ki pa opozarja, da pričakovanja javnosti, posebej pri novinki Anamariji Lampič, ne smejo biti previsoka.

"Res nam gre zelo dobro. Večina športnikov je dosegla svoje najboljše izide v svetovnem pokalu v karieri. Alex Cisar je bil 25., Lovro Planko 31., Anton Vidmar je osvojil prve točke. Najvišje sta bili Polona in Živa Klemenčič, pa tudi Anamarija Lampič s petim mestom na svoji prvi tekmi. Posebej pa me je razveselilo osmo mesto ženske štafete v Hochfilznu, zelo vesel sem tudi, da se je Jakov Fak spet prebil med deseterico," je vtise po tekmah na Finskem in v Avstriji strnil trener Ricco Gross.

Prav dosežek ženske štafete, v kateri sta nastopili mlada Lena Repinc in novinka Lampič, ki se je prebila med deseterico, je za Grossa največje presenečenje, pa tudi potrdilo, da je ekipa naredila velik korak naprej.

Oči javnosti so seveda uprte v nekdanjo smučarsko tekačico Anamarijo Lampič. Ta je šokirala biatlonsko javnost s petim mestom v četrtek na ženskem sprintu, pri čemer je tekmo končala s tremi napakami s puško v stoječem položaju. Zgrešen strel manj bi v uvodu pomenil stopničke.

"Tukaj moramo razmišljati s trezno glavo. Tudi 20. mesto bi bilo na prvi tekmi super. Tekaško je bila res prepričljiva, a ne smemo pričakovati, da bo to postalo normalno. Seveda smo vsi veseli, a peto mesto nikakor normalno. Vedno ne bo tako dominantna v teku. Tudi druga dekleta bodo v teku pokazala več. Vsi skupaj ne pozabimo, da je to njena prva sezona, ki je pomembna izključno za učenje."

Gross se je v dogovoru s tekmovalko in stroko na presenečenje javnosti odločil, da je ne pošlje na sobotno zasledovanje, čeprav je imela s petim mestom res lepo izhodišče. "Tekma v četrtek je bila pomemben test, da vsi skupaj vidimo, kje smo. Drugi cilj v Avstriji je bila ženska štafeta. Razlogov, da ni nastopila je več. Ne pozabimo, da je prejšnji teden nastopila na kar štirih tekmah, prihodnji teden jo čakajo tri in ne sme nam izgoreti s preveč nastopi."

V senci Jakova Faka in Anamarije Lampič pa je neverjeten skok naredila Polona Klemenčič. Še v lanski sezoni je bila zadovoljna s prav vsako točko, tudi uvrstitev na zasledovalno tekmo je pomenila delno izpolnjene cilje. Letos jo prihodnji teden v Franciji, če bo ponovila predstave iz Kontiolahtija in Hochfilzna, čaka premierni nastop na tekmi s skupinskim startom.


"Mene ni presenetila," na to pravi Gross. "Izjemno trdo dela na treningu in ves čas je napredovala v teku. Ne da drugi delajo manj, a njej se je že odprlo. Ob tem na tekmi bistveno bolje zadeva tarče in zdaj leti na teh dosežkih. Ima te pozitivne občutke, danes je, denimo, pokazala, da v smučini lahko premaga odlično Avstrijko Liso Hauser. To zdaj ve in na tem lahko gradi svoje predstave."

Izjemno pozitivno Gross gleda tudi moško vrsto. Bolj kot štafeta so ga prepričali posamični nastopi. "Štafeta je bila sedma in deseta, kar je realno zelo dobro. Žal pa smo bili v obeh primerih zadnji v skupini, ki se je borila za mesta. Lahko bi bili tudi četrti in šesti. Vem, da to lahko dosežemo in tudi to bo prišlo."

Prvi tekmovalec ekipe še naprej ostaja Jakov Fak. "Na zasledovanju v Avstriji je pokazal, da ima raven, da spet lahko spet poseže po stopničkah. Na smučeh je bil odličen, tudi uvrstitev je odlična. Tudi v Kontiolahtiju je bil vseskozi blizu deseterice, a je zgrešil kakšno tarčo preveč."

Tudi trojica mladih Planko, Cisar in Vidmar je potrdila napredek. Dolžnika sta vsaj v uvodu v sezono izkušena Rok Tršan in Miha Dovžan. "Za Roka lahko potrdim, da se je tekaško spet izboljšal. Pri Mihi pa je najpomembnejše streljanje. Od tega živi in ni še pokazal vsega. Vsekakor je njun domet višji, kot so pokazale tekme."

Ob vseh rezultatih je Gross dodal, da v slovenskem taboru izredno uživa. "Imamo zelo dobro vzdušje, kar je na treningih in tekmah izredno pomembno. Vsi navijamo drug za drugega, vsi se skupaj veselimo vseh uspehov. Lahko rečem, da so prav vsi zaslužni za dobre rezultate, ki jih kažemo."

Pred vrati pa je še zadnja postaja svetovnega pokala letos. Nemški strokovnjak je razkril, da bo med dekleti tam nastopila le Polona Klemenčič, v moški vrsti bo manjkal Lovro Planko.

"Živa Klemenčič in Lovro Planko bosta v Obertilliachu nastopila v svoji starostni kategoriji, da vidita, kje sta med vrstniki. V mladinski pokal se vrača tudi Lena Repinc. Anamarija Lampič pa se bo vrnila v pokal IBU," je pojasnil Nemec, ki bo slovensko vrsto v celoti spet pripravil na tekmo na Pokljuki, ki bo v sporedu svetovnega pokala prvi januarski konec tedna.

Članki iz rubrike