sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

jz
jz
0 29.03.2022 14:27:25

UHA! PODCENJEVANJE ali RESNICA? 'Vsak SKAKALEC, ki trenira pride v svetovni pokal, pri ATLETIKI pa...

alesfevzer.com
Primerjava med športi je zelo nehvaležna. Posebej v Sloveniji, ko se narod z nekaterimi poistoveti, z drugimi pa pač ne.

Najprej je treba pojasniti spodnjo izjavo predsednika strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Alberta Šobe. 

Opremimo jo z nekaj številkami: 

v svetovnem pokalu v smučarskih skokih so točke osvojili skakalci iz 18 držav (prvič v zgodovini tudi Turčija), v vseh ostalih tekmovanjih v smučarskih skokih pa je točke osvojilo 21 držav (tudi Romunija, Kitajska in Ukrajina). Pri ženskih skokih so številke še nekoliko nižje (sicer ne bistveno), saj so v svetovnem pokalu točke osvojile skakalke iz 16 držav.

In za primerjavo - na svetovnem dvoranskem prvenstvu, ki se je pred dobrim tednom končalo v Beogradu, je sodelovalo 611 atletov in atletinj iz 128 držav (norme so izjemno ostre), na zadnjem svetovnem prvenstvu na prostem v Dohi, pa je sodelovalo skoraj 1800 športnikov iz kar 206 držav. 

V Beogradu so letos kolajne osvojili športniki iz 3o držav, torej je vsaj eno atletsko kolajno osvojilo več držav kot se jih sploh ukvarja s smučarskimi skoki. 

To so statistična dejstva.

Seveda je zelo nehvaležno primerjati med seboj športnike v različnih športih, saj je verjetno treba enako trdo trenirati (in se odrekati) tako v smučarskih skokih kot atletiki. 

Kljub vsemu, da je izjava Alberta Šobe v današnji Sloveniji, ko vlada evforija smučarskih skokov, kar bogokletna, pa bi se mnogi strinjali z njo, samo ne upajo se povedati na glas. 

Po osvojitvi bronaste kolajne Tine Šutej na svetovnem prvenstvu v Beogradu je vodka strokovnega sveta AZS povedal: "To, kar je naredila Tina je izjemno. In, če bo šlo tako naprej, bo slovenska atletika še v naslednjih letih osvajala kolajne. V Beogradu je bil samo vrh slovenske atletike, ker vemo kako težko je izpolniti normo. Skoraj nemogoče je priti na veliko tekmovanje v atletiki, če nisi vrhunsko vrhunski tekmovalec. To ni tako kot v smučarskih skokih, ko vsak naš smučarski skakalec, ki normalno trenira pride na svetovni pokal. V atletiki je to malce težje," je dejal Šoba. 

Seveda se lahko z njim strinjate ali pa ne. Vedno pa velja tudi stari slovenski pregovor, da vsak berač svojo malho brani. 

Članki iz rubrike