sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

(czs)
(czs)
0 17.03.2022 10:12:00

Curling: Začenja se svetovno prvenstvo

Švedska ženska ekipa
WCF/CELINE STUCKI
Čeprav so se komaj končale olimpijske in paralimpijske igre, se sezona curlinga že nadaljuje, in sicer z ženskim svetovnim prvenstvom, ki se začne v soboto, 19. marca. Prvenstvo bo potekalo v mestu Prince George v Kanadi. Moško prvenstvo bo na sporedu aprila v Las Vegasu.

Na svetovnem prvenstvu nastopa 13 reprezentanc – Kanada, Danska, Nemčija, Italija, Japonska, Koreja, Norveška, Škotska, Švedska, Švica, Turčija, ZDA in Češka. Prvotno bi na prvenstvu morala nastopati tudi ruska ekipa, vendar je bila ta zaradi sankcij, povezanih z vojno v Ukrajini, izločena. Namesto nje se je na prvenstvo uvrstila Češka.

Škotska in Japonska v okrnjeni zasedbi

Prvenstvo se začenja manj kot mesec dni po končanih olimpijskih igrah, na katerih je zlato kolajno osvojila Škotska, srebrno Japonska bronasto pa Švedska. Zanimivo pa bosta na svetovnem prvenstvu tako za Škotsko kot Japonsko nastopali ekipi v drugačni sestavi. Nekatere države so organizirale državna prvenstva v času olimpijskih iger, kar je vplivalo tudi na določitev ekip, ki nastopajo na svetovnem prvenstvu.

Kljub temu je pričakovati napet boj za zlato kolajno. Med favoritke zagotovo spadajo Švedinje, ki že imajo olimpijsko zlato in bron ter več naslovov evropskih prvakinj, močno zasedbo pa pošilja tudi Kanada. Za Švico bo nastopala ekipa, ki ima trenutno naslov svetovnih prvakinj. Po rednem delu, kjer se vsaka ekipa pomeri z vsako, so polfinalne in finalne tekme na sporedu 26. in 27. marca. Že nekaj dni za tem, 2. aprila, pa se začne tudi moško svetovno prvenstvo v Las Vegasu. Tudi tam pa lahko pričakujemo nekaj reprezentanc v drugačni zasedbi.

Aprila tekmovanja tudi v Sloveniji

Slovenske reprezentance se sicer udeležujejo evropskih in svetovnih prvenstev v različnih kategorijah, a zaradi neustreznih razmer za trening trenutno spadajo v drugo najmočnejšo kategorijo evropskih reprezentanc in se ne uvrščajo na svetovno prvenstvo. Se pa aprila v ledeni dvorani Zalog obetajo državna prvenstva v mladinski in članski kategoriji ter v mešanih ekipah in mešanih dvojicah. Tekme bodo odprte za javnost, razporedi pa objavljeni na spletni strani Curling zveze Slovenije. Curling lahko v zimskih mesecih sicer tudi poskusite na Jesenicah, Ljubljani in Velenju. 

Galerija

Članki iz rubrike