sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Žan Libnik
Žan Libnik
5 16.03.2022 12:50:25

OSTER ODZIV! Jelko Gros o odstopu TRENERJA SKAKALK: Vrata si ZAPIRA SAM, za NIKOGAR ne bomo ...

alesfevzer.com
Odstop glavnega trenerja ženske reprezentance v smučarskih skokih je dvignil ogromno prahu. Za tiskano izdajo Ekipe SN je na to temo spregovoril Jelko Gros, vodja strokovnega sveta za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo in dolgoletni strokovni sodelavec RTV-ja.

Zoran Zupančič je pred dnevi presenetil slovensko športno javnost, ko je po zadnji tekmi sezone v Oberhofu in zgodovinski trojni zmagi slovenskih skakalk oznanil, da se umika s trenerskega položaja. Skakalni strokovnjak je v štiriletnem mandatu Sloveniji s svojimi varovankami prinašal serijske uspehe, zdaj pa ni našel skupnega jezika s Smučarsko zvezo Slovenije. Nadaljevanje sodelovanja je po njegovih besedah padlo v vodo zaradi podcenjujočega odnosa do ženskih smučarskih skokov, Zupančič pa upa, da se bodo z njegovim odstopom stvari obrnile na bolje.



Za tiskano izdajo Ekipe SN je svoje stališče predstavil tudi Jelko Gros, vodja strokovnega sveta za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije in strokovni komentator na nacionalni televiziji.
"Ne razumem njegove odločitve oziroma tega, da se je tako odločil zato, ker sistem na zvezi naj ne bi bil urejen, to mi je čudno. Je pa res, da so plače bile – in še vedno so – nizke. O vsoti naj Zoran pove sam, če želi, jaz pravim, da so nizke. Zgodba nizkih plač izhaja izpred dveh let, ko je imela skakalna reprezentanca manjšo finančno krizo. Takrat smo usedli z vsemi trenerji in vsi skupaj smo se strinjali, da ne bomo ukinjali nobenega programa, zato da bi bile trenerske plače višje. V zadnjih dveh letih se je zgodilo, da je smučarska zveza ostala brez televizijskih pravic, kar pomeni izgubo 300 tisoč evrov. Če bi to imeli, bi bil ta problem po vsej verjetnosti rešen. Gre za preživetje in pametni ljudje ne podrejo temeljev, na katerih gradijo. Obdržali smo vse programe, so pa k temu ogromno prispevali tudi trenerji, ki so si zagotovo zaslužili višje plače," razkriva Gros in hkrati zanika, da bi v Sloveniji kadarkoli prišlo do podcenjevanja ženskih smučarskih skokov.


"Če Zoran tako misli, mi je zelo hudo zanj. Ženski skoki so se pri nas razvili zaradi Ljubnega in zaradi celostnega pristopa. Zraven sem od prvega trenerja, od prvega proračuna, ki smo ga namenili za ta šport. Ko smo s Stanetom Balohom začeli pisati to zgodbo, je proračun za žensko reprezentanco znašal 5000 evrov in od takrat naprej ta številka nenehno raste, z njim pa so morale seveda do trenutne ravni rasti tudi naše tekmovalke. Pričakovati, da bo gledanost, število navijačev, vrednost sponzorjev čez noč enaka kot v moških skokih, je nerealno. To je iluzija. Trg sam pove, koliko je kdo vreden. Dekleta bodo potrebovala še nekaj časa, da bodo prišla na to raven, morda jo bodo nekoč tudi presegla, kdo ve. Ženskih smučarskih skokov v sistemu SZS nismo nikoli podcenjevali, smo pa ves čas to panogo razvijali skladno z zmožnostmi in njeno razvojno stopnjo."

VRATA SI ZAPIRA SAM
Na SZS sicer pravijo, da se z iskanjem Zupančičevega naslednika še ne mudi, na vprašanje, ali so vrata za Zupančiča že zaprta, pa Gros odgovarja: "Zoran jih zapira sam, kar se nas tiče, so odprta in bodo odprta. Nikakor pa ne bomo ukinjali reprezentanc in programov, zato da bi trener prejemal visoko plačo. Obstajali so že različni pristopi, kjer so bile pomembne samo A-reprezentance, nižje pa se ni delalo nič, pa smo videli, kako se je to končalo. Nas zanima, kaj bo čez deset let."

Članki iz rubrike