palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

STA
STA
0 15.02.2022 16:24:24

Prvi cilj Lampičeve in Urevčeve bo preboj v finale

Profimedia
Polfinalni nastop v sredinem ekipnem sprintu v klasični tehniki se bo za smučarske tekačice na olimpijskih igrah v Pekingu z Anamarijo Lampič in Evro Urevc začel namesto ob desetih dopoldne po slovenskem času ob 8.15. Prvi cilj Lampičeve in Urevčeve bo preboj v finale.

"Prvi cilj bo preboj med deseterico, potem pa bomo videli. Kar smo uspeli narediti, smo naredili. Upam na najboljše. Je pa vzdušje v ekipi pozitivno, verjamem, da bosta obe dali največ, kar zmoreta," je za STA večer pred tekmo povedal glavni slovenski trener v smučarskih tekih Nejc Brodar, tudi sam olimpijec v tem športu.

Že pred petimi dnevi je izpostavil, da je pred slovensko tekaško ekipo na OI še ena pomembna tekma, zaradi katere so se odpovedali tudi štafeti. Izpostavil je, da je imela Urevčeva velike težave zaradi koronavirusa, vendar bodo naredili vse, kar je možno, da jo pripravijo za nastop.

Urevčeva je namreč po 46. mestu v posamičnem sprintu prejšnji teden, ko je tudi Lampičeva na 12. mestu ostala brez finala in boja za odličje, dejala, da potrebuje čas za odločitev o nastopu na ekipnem sprintu. Koronavirusna bolezen ji je v sredini januarja odvzela trening in pobrala veliko moči, nato pa je zaključne priprave po prihodu v Peking zmotil še pozitivni test ter posledično karantena.

"Šele po kvalifikacijah se bomo pogovarjali, kako naprej. Glede na to, kaj se je dogajalo z Evo, sem lahko vesela, da bova sploh startali," je po današnjem treningu za radio Slovenija menila Lampičeva.

Kitajski organizatorji so morali zaradi prenizkih temperatur preložiti tudi začetek sredine ekipne tekme v smučarskem teku.

"So nam šli kar na roke, da bomo začeli dve uri prej. Ponoči je -28 stopinj Celzija, ko se spusti sonce, pa še zapiha veter in je noro hladno. Pomembno bo, da se ne zmrzne v treh minutah in več, ko bomo čakale med predajami. Prav bo prišla kakšna odeja ter kakšno spodnje perilo več," je pogoje orisala Lampičeva.



Pred letom dni v Oberstdorfu sta Lampičeva in Urevčeva osvojili bron na svetovnem prvenstvu. Lampičeva je dejala, da med obema tekmama ni moč najti sorodnih točk, četudi Urevčeva ne bi imela omenjenih težav.

Tekmovalka iz Valburge je pri tem izpostavila, da je med obema tekmama 30 stopinj Celzija in več razlike, kar se temperatur med tekmo tiče. Obe progi sta sicer pokriti z umetnim snegom, a je bil pred letom dni bolj 'južen', na OI pa je trd, zbit in zelo počasen, "nikamor ne greš, pa če se še tako porivaš". Na SP je bil nastop v prosti tehniki, na OI bo v klasični, ki pa je sicer za to dolgo in težko progo bolj primerna kot druga.

Ob 9.15 bo v Zhangjiakouju še start ekipnega sprinta tekačev z Miho Šimencem in Vilijem Črvom, finale tekačic bo ob 10.15, tekačev pa ob 10.45.

Sodeč po posamičnem sprintu prejšnji teden in dosežkih v sezoni je vloga favoritinj pripisana Švedinjama. Na progi v Zhangjiakouju je sprinterski olimpijski naslov nekoliko presenetljivo osvojila Jonna Sundling pred Majo Dahlqvist, do OI neporaženo na vseh najkrajših razdaljah zime, na katerih je nastopila.

Na naslednjih dveh mestih sta sledili bronasta Jessica Diggins in Rosie Brennan iz ZDA, Američani pa so sicer znani, da na OI dajo še več, kot je mogoče sicer pričakovati. Peta je bila Nadine Fähndrich in nakazala, da bi bile lahko za favoritinje neugodne tudi Švicarki.

Pred Lampičevo in Urevčevo sta bili na SP lani poleg zlatih Dahlqvistove in Sundlingove prav Fähndrichova in Laurien van der Graaf, četrta je bila Rusija, peti pa sta bili Američanki.

Članki iz rubrike