zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
0 21.12.2019 14:45:12

Finžgar: Odpoved planiške tekme povzroči finančni glavobol

alesfevzer.com
Organizacija tekme za svetovni pokal v smučarskem teku v Planici stane 320.000 evrov, njena odpoved pa bi prinesla le deset odstotkov tega iz naslova zavarovalnin, je danes povedal generalni sekretar organizacijskega komiteja (OK) Planice Primož Finžgar. Organizatorji se zato kljub težavnim vremenskim pogojem na vso moč trudijo izpeljati tekmo.

Odpoved enega dneva tekmovanj, kar glede na vremensko napoved še vedno grozi Planici, bi po drugi strani prinesla zgolj polovico prihodkov. To pomeni, da organizatorji stroškov ne bi mogli niti približno pokriti.

"Potem za nas to predstavlja kar hud glavobol. Izvedba dvodnevnega tekmovanja stane 320.000 evrov, je pa lahko znesek nekoliko višji, saj v zadnjem tednu pred tekmo ne gledamo na stroške, ker je najpomembneje, da tekmo pripravimo. Sponzorska sredstva prinesejo tri četrtine proračuna, ostalo so televizijske pravice," je za STA pojasnil Finžgar.

Proga za teke je na drugi strani doline, pod Cipernikom, in ju od skakalnih prizorišč loči stolp, v katerem je tudi muzej in servisni prostori za tekme in treninge. Velika razlika med planiškimi skoki in teki pa je v številu gledalcev, deset tisoči ob letalnicah in slaba stoterica na tekih, od tega večina tako ali drugače neposredno povezanih z njimi.

"Vstopnine tako v proračun ne prinesejo skorajda nič," je bil nazoren Finžgar.

Organizacijski komite je isti, kot za svetovni pokal ali svetovno prvenstvo v smučarskih skokih in poletih pod Poncami, dodani so slovenski člani iz tekaških vrst. Vodja tekmovanja je Uroš Ponikvar, Robi Kerštajn je zelo pomemben za pripravo proge, v ožjem odboru za izvedbo sta Jože Klemenčič in Janez Poklukar, predsednik zbora za tek na smučeh Smučarske zveze Slovenije.


Tokrat pa je bila pomembna še ena oseba, ki sodeluje pri pripravi tekem na bližnjem Vitrancu med svetovnim pokalom v alpskem smučanju. "Janeza Šmitka so domačini poklicali kot velikega poznavalca tukajšnjih vremenskih razmer. Imamo sicer sami ljudi, ki znajo tudi na skakalnici uporabljati sol za utrditev proge. A več ljudi več ve in izkušnje Šmitka so bile dragocene ter smo jih upoštevali."

Organizacijski komite je imel letos zelo veliko dela, predvsem zaradi visokih temperatur in močnih padavin že v dnevih pred tekmo.

"Vremenska napoved nam je pomagala, da smo pravi čas pripravili ledeno podlago pod progo. Zato smo rabili nekaj dni, narava nam je pomagala in ledena ploskev spodaj zadostuje, da sneg ne skopi povsem. Zaenkrat podlaga drži, količine vode pa so res izjemno velike, zato me skrbi usoda nedeljske tekme," je pogledoval v temno, oblačno nebo Finžgar.

"Verjamem, sicer da se bodo temperature znižale in padavine umirile, tako kaže tudi vremenska napoved. Naj bi bila ponoči temperatura pod lediščem, kar nam bo pomagalo, toda tudi v nedeljo naj bi deževalo."

Slabo vreme je preprečilo izvedbo edinega petkovega uradnega treninga, tekmovalci so vadili na rolkah in v podzemlju planiškega stolpa, a so se ekipe zaradi tega zelo pritoževale, predvsem serviserji smuči niso imeli prave možnosti za testiranje proge.

"Tekmovalci so se morali sprijazniti z odpovedjo petkovega uradnega treninga. Proga je namreč namenjena za tekmovanje in ne za treninge, če to ni mogoče. In tako je tudi bilo. Tekmovalci so uporabljali rolke za ogrevanje in podzemlje v stolpu ob skakalnicah," je končal Finžgar.

Članki iz rubrike